Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bývalý novinár a terajší poslanec Čekovský: Výmenu riaditeľa RTVS by chceli vidieť viacerí

.šimon Jeseňák .rozhovory

Sú ľudia, ktorí nerozkrádajú, pretože majú svedomie. Máme tu však aj takých, ktorým musíme stanoviť mantinely, hovorí poslanec NR SR Kristián Čekovský (OĽaNO).

Bývalý novinár a terajší poslanec Čekovský: Výmenu riaditeľa RTVS by chceli vidieť viacerí EVA KORBEĽOVÁ

v rozhovore sa dočítate:

  • či má RTVS udávať trend v médiách,
  • o modele financovania verejnoprávnej televízie,
  • po akých nových kanáloch RTVS je podľa Čekovského dopyt.

v jednom z vašich mediálnych výstupov ste sa vyjadrili, že TV Markíza supluje úlohy, ktoré by mala vykonávať RTVS.

V dôležitých spoločensko-politických okamihoch Televízia Markíza nastavila istý trend. Napríklad počas koronakrízy ako prví prišli s mimoriadnou reláciou. Bola aktuálna, diváci ju sledovali. V tomto momente verejnoprávna televízia „zaspala“. 

Neskôr sa niečo snažila vytvoriť, no úroveň sledovanosti programu na Markíze nedosiahla. Okrem toho sa počas leta Markíza rozhodla vysielať reláciu „Na telo“ online formou. Využíva fakt, že celková spoločensko-politická situácia je komplikovaná. Navyše, ubehli len štyri mesiace od posledných volieb.

prečo by práve RTVS malo byť médiom, ktoré udáva trend?

Je to televízia, ktorá slúži ľuďom. Tí si za ňu platia. Prvoradé by preto mali byť záujmy občanov. V jej pozadí nenachádzame oligarchov či finančné skupiny. Trend vo svete aj na Slovensku je jednoznačný: Médiá postupne prechádzajú do rúk súkromných vlastníkov, ktorí môžu mať väzby na politikov, prípadne sledujú svoje vlastné finančné záujmy. 

Zároveň tu máme problém internetovej doby. Internet je zaplavený konšpiráciami a hoaxami, vzniká informačný chaos. Preto potrebujeme médiá, ktoré budú dôveryhodné, médiá, ktorým ľudia budú veriť. 

čo máte na mysli pod „slúžením ľuďom“?

Informácie sú neskreslené, politicky a finančne nezávislé.

roky ste pracovali ako novinár. Čo je podľa vás objektívna informácia? Nejde o mýtus?

Touto otázkou som sa do hĺbky zaoberal na vysokej škole. Anne Applebaum, nositeľka Pulitzerovej ceny, povedala, že objektivita neexistuje, môžeme byť len spravodliví. Ak povieme, že konkrétny futbalový tím skóroval 2:1, ide o holú informáciu, o fakt. Ak k tomuto faktu dodáme prívlastok, futbalový tím vyhral zaslúžene, ide o subjektívny pocit. Každý novinár vkladá do článku aj svoj subjektívny pohľad. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite