Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudobník Tomáš Ďurovka z kapely Hviezda: Nedokázal som byť šťastný, len som o tom sníval v textoch

.peter Bálik .rozhovory

Len málokto dokáže v tak málo veršoch povedať tak veľa ako hudobník Tomáš Ďurovka. Dôkazom toho je jeho knižka s názvom More, ktorá obsahuje väčšinu textov piesní Medu a jeho súčasnej skupiny Hviezda. V rozhovore pre .týždeň hovorí, ako vznikali jeho texty a prečo sa pri ich písaní trápi.

Hudobník Tomáš Ďurovka z kapely Hviezda: Nedokázal som byť šťastný, len som o tom sníval v textoch EVA FILIPOVÁ

s Tomášom Ďurovkom ma pojí dlhoročné kamarátstvo. Pamätám si dokonca na deň, keď som ho stretol. Bol to na Ventúrskej v Bratislave, pil pivo, nahlas spieval Boh musel byť šialený od Slobodnej Európy. Ani on vtedy netušil, že bude raz spievať v kapele, vtedy bol ešte len „pábitelom“, ktorý svojimi hláškami zabával celý stôl a priľahlé okolie.

Fandil som jeho prvej skupine Med, vždy som si cenil ich pesničky a hlavne spôsob, akým v nich Tomáš dokázal opísať náš malý svet. V jeho textoch  sa zrkadlila ospalá a nevrlá Bratislava 90. rokov, kde škodovka tisíc symbolizovala spomienky na tesilový socializmus s dusnom, ktoré nastalo v meste po rozpade Československa a nástupom mečiarizmu. Doba bola skutočne šialená a nájdete ju v jeho textoch, ktoré fungujú ako také malé  poviedky.

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • prečo si o sebe myslí, že nie je spevák,
  • prečo oslavuje dvojo narodenín,
  • čo o ňom prezrádzajú prvé texty k piesňam,
  • ako prežíva písanie textov.

viem, že nápad na vydanie tejto knižky nevyšiel od teba. Nikdy ťa predtým nenapadlo vydať vlastné texty?

Ale áno, vždy som chcel mať knižku. Pred Vianocami 2018 som stretol Slava Sochora (vydavateľ - pozn. red.), ktorý mi ponúkol vydanie mojich textov. Povedal mi, aby som si našiel nejakého ilustrátora, napadla mi Bronka, a Palo Bálik ako grafický dizajnér pretože sa mi vždy páčili ich veci. No a sú mi blízki, pochopiteľne.

podľa akého kľúča si vyberal svoje texty?

Je tam asi osemdesiat percent všetkých mojich vecí. Niektoré staré texty mi prišli už moc umrnčané, tak som ich tam nedal, lebo sa mi zdalo, že som už niekde inde. V živote som za ten čas prešiel veľkou zmenou. V súčasnosti píšem veľmi málo, ale, zdá sa mi, že píšem oveľa lepšie ako kedysi, keď som na to šiel skôr emóciou. Moje súčasné texty majú teraz pre mňa lepšiu literárnu kvalitu. 

niektoré z tých textov som ako pesničky nikdy nepočul.

Hlavne tie pre skupinu Med. Zostali v počítači, nedokončené a nevydané. Je tam aj niekoľko textov z nového albumu Hviezdy, na ktorom teraz pracujeme. 

spomínal si veľkú zmenu vo svojom živote. Čo to bola za zmena?

Už som viackrát verejne spomenul svoju abstinenciu. Prežil som dva životy. Texty pre Med sú z toho prvého života. Pred trinástimi rokmi som začal abstinovať. Bol to medzník, ktorý rozdeľuje moje dva životy. Aj ten starý je môj život. Žil som ho ja, ale iné ja, ako teraz. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite