Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Právny zástupca mamy zavraždenej Martiny Kvasnica: Bojím sa spasiteľov

.šimon Jeseňák .eugen Korda .rozhovory .rozhovor

Určitým ukazovateľom fungovania polície je pre mňa aj to, keď si o zavraždenom novinárovi jeden vagabund z ulice zisťuje vzťahový diagram a pravdepodobne to ide cez policajného prezidenta, hovorí právny zástupca rodiny Kušnírovcov Roman Kvasnica.

Právny zástupca mamy zavraždenej Martiny Kvasnica: Bojím sa spasiteľov BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • čo určí ďalšiu budúcnosť slovenskej polície,
  • prečo sú potrebné zmeny na prokuratúre a aké by mali byť, 
  • prečo Slovensko nepotrebuje záchrancov a spasiteľov, 
  • ako zmenilo vyšetrovanie vraždy Slovensko.

od vraždy Jána a Martiny uplynuli viac ako dva roky a zdá sa, že na Slovensku sa začalo mnohé meniť. Je tu iná vládna garnitúra, ako bola predošlá a aspoň verejnosti a médiám sa javí, že mnohé silové zložky ako polícia, justícia a prokuratúra začali voľnejšie a slobodnejšie dýchať. Je to tak, alebo je to len mediálny obraz?

Pri týchto témach sa nerád pohybujem po povrchu. Nemyslím si, že prišlo k zásadným zmenám. Stále je to o statočnosti a výkonoch štátnej moci, alebo policajného zboru. Treba si uvedomiť, že Slovenská republika za uplynulých dvanásť rokov prešla devastáciou. Moc bola v rukách skupiny, ktorá si to mocensky a majetkovo užívala. To malo nepriaznivý vplyv na činnosť štátnych orgánov a orgánov činných v trestnom konaní. Pokiaľ pociťujeme zmeny, destabilizovali sa zložky, ktoré tu boli do nástupu novej vlády. Z môjho pohľadu nastalo prechodné obdobie, ktoré len určí, či sa vyberieme cestou k právnemu štátu, alebo či sa vrátime k vládnutiu, ktoré by som charakterizoval ako ficoizmus a mečiarizmus.

od čoho bude záležať, akým smerom sa Slovensko vyberie?

Zažívame na polícii etapu prebúdzania sa príslušníkov policajného zboru, ktorí si postupne začínajú uvedomovať, že môžu postupovať zákonným spôsobom, riešiť veľké korupčné kauzy, presadzovať záujmy právneho štátu a že už sa nemusia báť. Profesionalizmus je príjemnou súčasťou práce, ale nie je to systémová vec, ale otázka individuálnej statočnosti.

„Myslím si, že väčšina príslušníkov policajného zboru sú slušní pracovití ľudia, ktorí rešpektujú zákon“.

naznačujete, že takíto odvážni nemohli byť a teraz sa prebudili a začali profesionálnu prácu vykonávať. Mali reálne prekážky, aby svoju prácu vykonávali čestne a odvážne?

Nemáme celkom prehľad, aká bola situácia v policajnom zbore v časoch, keď tam velil Tibor Gašpar ani v čase, keď tam bol súčasný policajný prezident Milan Lučanský. Nepoznáme mnohé príbehy príslušníkov policajného zboru, ktorí sa určite snažili presadzovať zákonnosť a určite sa snažili robiť aj veľké kauzy v náznakoch ešte v základoch a nevieme, aké tlaky na nich vyvíjali. Ja som to zažil pri vyšetrovaní tejto vraždy.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite