Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sulíkov šéf finančného výboru: Sme svedkami veľkého experimentu a obrovského zadlženia

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pred voľbami SaS brojila proti sociálnym balíčkom, ktoré označovala za kupovanie si hlasov či predvolebnú korupciu. Dnes už je súčasťou vládnej koalície a v čase najväčšej ekonomickej krízy sa prijíma ďalší sociálny balíček. Predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) v otvorenom rozhovore hovorí o tom, či je súčasná vládna koalícia populistická a čo bude Slovensko robiť s miliardami eur z Európskej únie.

Sulíkov šéf finančného výboru: Sme svedkami veľkého experimentu a obrovského zadlženia BORIS NÉMETH

 v rozhovore sa dočítate:

  • aké sú vzťahy vo vládnej koalícii,
  • o sociálnych balíčkoch, ktoré strana SaS odmietala,
  • o 750 miliardách eur, ktoré schválila Európska komisia,
  • o tom, či je vládna koalícia populistická.

minulý týždeň na veľkej tlačovej konferencii ohlásili koaliční politici zo všetkých strán 500 miliónový sociálny balíček. Nie je to tak dávno, keď SaS masívne kritizovala sociálne balíčky a teraz vláda, ktorej ste súčasťou, ohlasuje sociálny balíček. Ako si to máme vysvetliť?

Nie je to úplne ľahké vysvetľovanie. V balíčku sú riešenia, ktoré dávajú zmysel, a potom sú v ňom riešenia, s ktorými máme ako SaS problém. Patrí to ku koaličnému životu. Rozoberme si radšej jednotlivé body balíčka, lebo je veľmi ťažké hovoriť o ňom ako o celku.

vy ste boli fiškálne zodpovedná strana, čo sa prejavilo pri eurovale. Teraz sa bavíme o pol miliardovom sociálnom balíčku v čase, keď deficit bude najvyšší. Zatiaľ má byť 12 miliárd, čo je asi konečná. Je podľa vás 12 miliardový deficit konečný alebo sa to ešte bude navyšovať?

Verím, že 12 miliardový deficit je viac ako konečná stanica a reálny deficit bude menší. V parlamente aktuálne prijatá zmena rozpočtu bola koncipovaná ako najhoršia možnosť, ktorá by mohla nastať. Verím, že ten vývoj nebude až tak zlý. Každopádne naplánovaný deficit štátneho rozpočtu je strašná suma. Je paradoxné, že jeden deň sme schvaľovali jeden z najhorších deficitov v slovenskej histórii a na druhý deň sa prezentoval sociálny balíček, ktorý je rozporuplný. 

vy sa s ním stotožňujete?

Koaličný život je o tom, že každá strana si niečo dokáže presadiť a niečo musí dokázať prekusnúť. Ak chce akákoľvek koaličná vláda niečo urobiť, musia sa vždy hľadať všeobecne priechodné riešenia. Ak si budeme každý úplne stáť za svojím, tak prienik bude vždy veľmi malý. Keď si zoberieme zdvojnásobenie daňového bonusu výmenou za zrušenie obedov zadarmo, je to presne bod z nášho volebného programu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite