Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfredaktor maďarských katolíckych novín: V Uhorsku sme spolu nažívali a bolo nám dobre

.michal Oláh .rozhovory

Kto hovorí, že dejiny Uhorska sú len maďarskými dejinami, nehovorí pravdu, tvrdí v rozhovore pre .týždeň šéfredaktor maďarských katolíckych novín na Slovensku György Herdics. Myslí si, že pre Maďarov je národná hrdosť veľmi podstatná. „Je to v nás,“ dodáva.

Šéfredaktor maďarských katolíckych novín: V Uhorsku sme spolu nažívali a bolo nám dobre BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate okrem iného aj:

  • čo si myslí o príčinách vzájomného nepochopenia medzi Maďarmi a Slovákmi,
  • prečo si vieme vyčítať vzájomné krivdy,
  • prečo zabúdame na krivdy voči Židom a Rómom,
  • ako vnímajú bežní Maďari Trianon.

tento rok si pripomíname sté výročie Trianonskej mierovej zmluvy. Ako túto zmluvu dnes vnímajú Maďari? Očakávajú bežní ľudia alebo politici návrat hraníc spred tohto obdobia? 

Jeden maďarský spisovateľ napísal, že Maďar je ten, ktorého bolí Trianon. Pre nás Maďarov je to stále veľmi nepríjemná spomienka. Trianonskou zmluvou jeden ucelený štát stratil dve tretiny svojho územia. Napríklad Sedmohradsko, ktoré má väčšie územie ako celé terajšie Maďarsko. Takáto trauma by zanechala jazvu v ľuďoch ktoréhokoľvek národa. Trianonom sa to pre nás ale neskončilo, Maďari majú väčšiu traumu z toho, čo nasledovalo potom. Prvý Československý štát ešte kládol dôraz aj na Maďarov, úradné dokumenty boli vtedy ešte dvojjazyčné. Neskôr sa to začalo meniť a maďarčina sa začala potláčať.

maďari a Slováci si vedia vzájomne vyčítať mnohé krivdy, pričom oba národy prijímajú oveľa menšiu zodpovednosť za krivdy spôsobené voči Židom a Rómom. Čo to o nás hovorí? 

Je to tak asi preto, lebo nepoznáme naše dejiny. Keď sa pýtam vzdelaných ľudí, či vedia o tom, že Maďari nemali štátnu príslušnosť, odpovedia, že nie, lebo sa to v škole neučili. Keď som študoval teológiu počas mečiarovských rokov, počuli sme raz cez okná seminára protest, kde vykrikovali na Maďarov, že sú fašisti. Bolo nás 62 seminaristov, z toho 2 Maďari. Všetci 60 seminaristi začali tlieskať, tak som odišiel. Pritom nás milión vecí spája a musíme sa vysporiadať s oveľa väčšími problémami ako s našimi slovensko-maďarskými krivdami, akými sú napr. holokaust a podobne. Ale tie témy sú veľmi citlivé, Židia sa nám zdajú byť príliš vzdialení od nás, kým my tu žijeme spolu v jednom priestore. Ak niekto chce rozdúchavať nenávisť, my Maďari sme bližšie ako Židia. (úsmev)

ako sa Trianon dotkol katolíckej cirkvi? 

Existuje modlitba, ktorú napísala Maďarská biskupská konferencia, v ktorej sa uvádza, že dôvodom Trianonu je spreneverenie sa cirkvi a národu. Tá modlitba nikoho neuráža, je skôr emotívna. Ľudia často mylne hovoria, že katolícka cirkev bola promaďarsky orientovaná, čo nebola pravda. Napríklad ostrihomský arcibiskup bol Slovák a bol to prvý človek po kráľovi.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite