Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Michal Kaščák o zrušenej Pohode a sklamaní z vlády: Strach je najhorší radca

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Michal Kaščák tento rok nerobí tradičnú Pohodu, ale namiesto nej vytvoril s tímom niečo nové. Pohoda in the Air má šancu byť unikátna. Hovorí o nej, ale aj o pocitoch z prvých sto dní novej vlády a o našej schopnosti byť kultúrni.

Michal Kaščák o zrušenej Pohode a sklamaní z vlády: Strach je najhorší radca BORIS NÉMETH

aký je to pocit, byť riaditeľom Pohody, ktorá nebude? 

Je to zvláštny pocit, aj keď sme o tom rozhodli veľmi dávno. Už sme sa s tým však vyrovnali a vymysleli sme si akciu, ktorá bude festivalom v online priestore a v tom istom čase, v ktorom mala byť klasická Pohoda. Tak teraz žijeme tým. Je mi to, samozrejme, ľúto, lebo sme sa tešili na stretnutia s ľuďmi, s kapelami, s kamarátmi. Teraz by sme už týždeň boli na letisku a zhmotňovalo  by sa to, na čom sme celý rok pracovali. Priznám sa, bol som zvedavý, čo to spraví s naším tímom a samotným festivalom. 

keď vravíš, čo to spraví s tímom ľudí, s ktorými Pohodu pripravujete, hovoríme o finančných problémoch?

Aj, ale tam je dôležité, že rok pripravujeme akciu a počas troch dní musíme prežiť niečo, čo nás nabije na ďalší rok. Jeden rok sme tento zážitok nemali a ťahali sme to ďalej, ale tím bol vyčerpaný. Verím, že tentoraz to ustojíme, lebo sme si pripravili bláznivý koncept festivalu Pohoda in the Air. Keď sme ho vymysleli, ani sme netušili, čo nás čaká.

v dňoch, keď mala byť Pohoda, od 9. do 11. júla, Pohoda nebude, ale na letisku v Trenčíne niečo bude. Budeme to môcť vidieť a zúčastniť sa na tom?

Áno. Keď sme rozmýšľali, ako pracovať  s tým, že festival nebude, povedali sme si, že niečo musíme urobiť cez víkend, keď mal byť. Nechceli sme čakať na povolenie úradov, nechceli sme sa baviť, koľko metrov budú ľudia od seba, čo budú musieť nosiť, či tam budú môcť spať. Pre mňa je festival o srdečnom stretnutí, o tom, že si s ľuďmi v jednom priestore, že keď stretneš kamarátov, ktorých vidíš raz za čas, tak sa objímete a nie je to pod prísnym, aj keď zmysluplným dozorom pravidiel. Rozhodli sme sa, že s tým víkendom chceme narábať, a práve s tým prázdnym priestorom.× Chceme naplno využiť potenciál a prázdnotu letiska, predstaviť letisko z pohľadov, z akých ho ľudia nemôžu vidieť, a do toho zasadiť umelcov. Tí si vymýšľajú vlastné koncepty: performeri, literáti, všemožní ľudia, ktorí narábajú so zadaním, že tam nikto nie je. Nechceme náhradu klasickej Pohody. To, že sa to bude pre ľudí odohrávať v online priestore, je škoda, ale nechceli sme spraviť niečo, čo sa udeje v jeden večer a potom sa to skončí. Chceme vytvoriť materiál, ktorý umelci, diskutéri a všetci, čo sa na tom zúčastnia, budú používať o päť rokov ako jeden z materiálov, na ktorý sú hrdí.

vo štvrtok večer v klasickom čase Pohody bude na jej stránke dlhý prúd hudby a všeličoho iného,  ale nebudú tam diváci. Bude to všetky tri dni?

Áno, všetky tri dni, nie úplne v tom čase a celej šírke, ako Pohoda bývala klasicky. Vo štvrtok máme kratší program. V piatok začneme o piatej, v sobotu o tretej. Ťaháme do druhej v noci, potom robíme vítania slnka. Budeme mať hlavný stream, ktorý je niečo ako televízne vysielanie, máme poposúvané mnohé materiály od umelcov zo zahraničia. Živé koncerty z letiska, literárne čítačky, debaty a rôzne performance budú prenášané naživo z letiska, ale máme aj veci poslané od zahraničných umelcov, ktoré sú špeciálne natočené pre tento festival. Okrem hlavného streamu budeme mať niekoľko paralelných streamov, napríklad stream On the ground o pôvodných obyvateľoch letiska. Chceme ukázať, že na letisku je život celý rok: chrobáčiky, ucholaky a možno aj zajace. V paralelných streamoch bude panoráma, performance box, kde budú prebiehať zaujímavé vystúpenia, debaty a workshopy. Program bude široký a okrem webu bude aj na sociálnych sieťach niektorých partnerov.

asi každý, kto má rád Pohodu, vraví, že je to veľký úder pre kultúru, médiá a podobne. Ešte dlho sa z toho budeme spamätávať a počítať každé euro, koho prepustiť a koho nie. Prežije Pohoda?

Ja verím, že áno, všetko závisí od toho, čo nás čaká najbližšie roky, a prežijeme to, keď nás podporia návštevníci. To sa aj teraz deje, pretože väčšina ľudí si preniesla lístok na rok 2021. Veľmi to závisí od toho, či bude možné organizovať Pohodu v takej forme, v akej bývala minulé roky. Či budú alebo nebudú opatrenia. My stojíme a padáme pri návštevníkoch festivalu. Ľudia sa musia poskladať a musia naň chcieť ísť a od toho závisí, či festival prežije. Už sme boli v situácii, keď sme dobiehali veľké finančné straty a dobiehali sme aj to, že niečo zatriaslo tímom, ale vďaka podpore od ľudí sme vždy prežili a verím, že to bude aj teraz. Verím, že keď epidémia ustúpi, ľudia budú mať chuť stretávať sa v kluboch a na festivaloch. Bude to prirodzené a budeme sa diviť, že sme dokázali vydržať bez toho niekoľko mesiacov. 

na Pohodu si ešte pred koronakrízou kúpilo lístok takmer 15-tisíc ľudí. Väčšina z nich nechcela naspäť peniaze, ale bookla si lístok na budúci rok. To je veľmi pekné.

Pekné a veľmi dôležité. Samozrejme, nás dobehnú tie najväčšie finančné problémy až budúci rok, ale bez toho by sme tento rok neustáli. Veľmi málo ľudí požiadalo o vrátenie lístkov a aj to bolo často sprevádzané emotívnymi mailmi, že by si lístok chceli nechať, ale nemôžu, lebo nemajú príjem a podobne. A niekoľko ľudí si kúpilo lístok na ďalší rok, čo je zázrak a my si to vážime. Niekoľko ľudí nám napísalo, že si nechávajú lístok z roku 2020 na 2021, ale chcú si kúpiť ďalší lístok na rok 2021. Čiže tí ľudia si kúpia akoby dva lístky, aby podporili festival. To je sen každého organizátora – mať za sebou návštevníkov, ktorí festival podržia.

Doteraz som vo svojom okolí nenašiel jediného voliča Sme rodina, čo je pre mňa absurdná strana.
 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite