Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vladimír Krčméry o druhej vlne nákazy: Po otvorení hraníc prichádza na Slovensko „tlejúca choroba“

.michal Oláh .rozhovory

Príde druhá vlna nákazy aj na Slovensko a v akej bude sile? Ako najlepšie minimalizovať postup pandémie a kde najlepšie stráviť letnú dovolenku? V telefonickom rozhovore z Grécka pre .týždeň odpovedá profesor Vladimír Krčméry.

Vladimír Krčméry o druhej vlne nákazy: Po otvorení hraníc prichádza na Slovensko „tlejúca choroba“ BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • aká je súčasná pandemická situácia na Slovensku,
  • či je otvorenie hraníc správnym krokom,
  • ako na Slovensku zamedziť ďalším vlnám pandémie,
  • aké sú riziká znovu naštartovania ekonomiky,
  • aký má názor na „súperenie“ zdravotníckych a ekonomických opatrení,
  • čo mu poradil Richard Sulík.

veľa sa hovorí o druhej vlne pandémie COVID-19. Aká je situácia na Slovensku?

Ako som pred mesiacom vo vašom týždenníku spomínal, asi v dvoch tretinách krajín po zotavení sa z prvej vlny prichádza druhá. Je to bežný jav. Poznáme tri typy druhých vĺn. Prvá sa volá „druhý vrchol“, ďalšia sa nazýva „vlnky“. 

To znamená, že prvá je s veľkým počtom nakazených a obetí a potom prichádzajú vlnky, ktoré pripomínajú more, ktoré sa po veľkej búrke upokojí. Vidíme ich v Nemecku, keď nejaký okres alebo mesto „zahorí“, no z hľadiska tak veľkého štátu je to malá vlnka. Tá tretia – čo je aj prípad Slovenska, je „tlejúca choroba“. Prichádza po otvorení hraníc, keďže situácia sa už nedala ustáť. 

bolo otvorenie hraníc správnym krokom?

Tlak bol aj zvonku, lebo krajiny sa rady prezentujú tým, že sa im otvorila krajina, ktorá bola nedotknutá. A aj túžba občanov vycestovať aj ekonomika nás doviedli k tomu, že 15. 6. sa hranica otvorila.

Od momentu, keď sa skončili karanténne opatrenia smerom navonok a otvorili sa hranice, k tomu sa pripočítava desať dní a začína tlejúca choroba. To je ten najpriaznivejší scenár. Je to ako keď zahasíte veľký požiar v lese, pod koreňmi ostávajú tie tlejúce ohniská a to je prípad EÚ. Ale stále sú tu aj miesta, kde choroba pretrváva, ale sú aj druhé vlny, ktoré sú importované z hľadiska štátu a exportované z hľadiska inej krajiny. 

sú krajiny, ktoré mali tlejúcu chorobu úplne minimálnu?

Sú nimi Taiwan a Nový Zéland. Krajiny, ktoré majú druhý vrchol, to bol Singapur a krajiny, ktoré mali vlnky sú Hongkong a Nemecko. Nedeje sa však nič mimoriadne. V určitom čase je už atmosféra v spoločnosti taká, že ostražitosť občanov je unavená a zoslabnutá, neráta sa s tým, že epidémia prinesie druhú vlnu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite