Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konfuciove inštitúty: Čínska propaganda na slovenských univerzitách

.michal Oláh .rozhovory

Na slovenských univerzitách sídli niekoľko Konfuciových inštitútov podporovaných Čínskou vládou. Predseda Slovenskej asociácie Falun Gong Marek Tatarko hovorí o hrozbe šírenia čínskej komunistickej ideológie v Konfuciových triedach už aj na základných a stredných školách. Prečo sú hrozbou?

Konfuciove inštitúty: Čínska propaganda na slovenských univerzitách Boris Németh

v rozhovore s Marekom Tatarkom sa dočítate: 

  • ako pôsobia čínske inštitúty na slovenské deti,
  • prečo sa Konfuciove inštitúty etablovali na Slovenských univerzitách,
  • pod akým tlakom vznikajú,
  • čo pre nás znamená čínska metóda Soft power v praxi,
  • z čoho sú čínske vzdelávacie inštitúty na Slovensku financované,
  • prečo Švédsko zavrelo všetky Konfuciove inštitúty.

na slovenských vysokých, stredných a základných školách sídli niekoľko Konfuciových inštitútov a tried, ktorých formálnou úlohou je medzikultúrny dialóg a spolupráca medzi akademickými či vedeckými inštitúciami. Vy hovoríte o závažných podozreniach zo špionáže a riziku vplyvu zhubnej komunistickej ideológie na slovenských študentov. 

V prvom rade by som povedal, že to nie je čínska kultúra v tom pravom zmysle, ale komunistická kultúra, ktorú sa sem Čína snaží vyviezť aj cez Konfuciove inštitúty. Oficiálne majú slúžiť na šírenie kultúry, ale v skutočnosti ich vnútorná alebo tajná misia je šírenie Soft power čínskeho režimu do zahraničia.

existuje nejaký konkrétny príklad toho, ako sa to deje?

Dobre to ilustruje prípad pani Sonie Zhao z roku 2012, ktorá odišla zo svojej pozície učiteľky na Konfuciovom inštitúte na McMaster Univerzite v Hamiltone, Ontario a požiadala o politický azyl v Kanade na základe náboženskej diskriminácie. Azyl jej neskôr bol udelený. Povedala, že počas tréningu pre Konfuciov Inštitút v Pekingu im bolo povedané, aby hovorili študentom, že je len jedna Čína a Taiwan je časťou Číny. Bolo im povedané, aby nehovorili o veciach ako Taiwan a Tibet. 

Museli tiež podpísať zmluvu, v ktorej sa hovorí, že nemôžu praktizovať Falun Gong. Takáto zmluva sa používa vo všetkých Konfuciových inštitútoch vo všetkých krajinách. Ukazuje diskrimináciu voči osobnej viere učiteľa a takto celosvetovo porušujú slobodu viery. V roku 2013 univerzita McMaster ohlásila, že svoj Konfuciov inštitút uzatvorí.

Lenže Konfuciove inštitúty majú aj ďalšiu agendu. V októbri 2019 bol čínsky profesor Xining Song, ktorý bol vtedajším vedúcim Konfuciovho inštitútu na bruselskej Univerzite Vrije, obvinený zo špionáže a bol mu zakázaný vstup do Belgicka a do ďalších 25 krajín Schengenu. Li Changchun, stály člen politbyra a vedúci oddelenia propagandy povedal vo svojom príhovore v Pekingu v roku 2011: „Konfuciov inštitút je pôsobivá značka pre šírenie našej kultúry do zahraničia. Významne prispeli k zlepšeniu našej soft-power. Značka ,Konfucius‘ má prirodzenú atraktivitu. Ak ako zámienku použijeme vyučovanie čínskeho jazyka, všetko vyzerá rozumne a logicky.“

čo znamená čínska politika Soft power v praxi pre Slovensko? 

Využíva sa dôverčivosť ľudí na západe, ktorí veria tomu, že to, čo hovorí komunistická strana Číny, je pravda. Mne je ťažko súdiť, prečo veria. Keď počujem nejaké vyjadrenie komunistickej strany, beriem ho vždy s odstupom a rovnako s odstupom ho berie už aj mnoho ľudí v Číne. Je prekvapivé, že tu prijímame organizácie, ktoré na Slovensko chodia s úmyslom vyučovať čínštinu s učebnicami citujúcimi Mao Ce-tunga alebo iných čínskych vodcov, ktorí by na západe vôbec nemali byť publikovaní. Ide o otvorenú propagáciu komunistického režimu. Propagovať zločinecké režimy je nezákonné. 

na ktorých slovenských univerzitách, základných či stredných školách tieto inštitúty pôsobia? 

Podľa mojich vedomostí existuje Konfuciov inštitút na STU v Bratislave, Konfuciov inštitút pri Univerzite Komenského v Bratislave a Konfuciov inštitút na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite