Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Droba: Finančná situácia je zlá, musíme šetriť

.šimon Jeseňák .rozhovory

Zastupiteľstvo BSK na čele s predsedom BSK Jurajom Drobom prijalo úsporné opatrenia, ktoré sa dotkli všetkých oblastí. V najväčšej miere však kultúry a športu. Tieto oblasti prídu pod vplyvom masívnych výpadkov v rozpočte o státisíce eur.

Juraj Droba: Finančná situácia je zlá, musíme šetriť BORIS NÉMETH

nielen mestá, ale aj vyššie územné celky budú po finančnej stránke zasiahnuté pandémiou COVID-19. Máte k dispozícii prvé odhady, o koľko peňazí prídete oproti súčasnému rozpočtu?

V marci sme prišli o viac ako sedem percent plánovaného rozpočtu. Rozdiel medzi štátnym rozpočtom a župným je v tom, že tie straty sa u nás prejavia okamžite, lebo my dostávame na mesačnej báze podiel z dane z príjmu fyzických osôb. Takže v momente, ako ľudia idú na PN alebo prišli o prácu, o toľko menej dostaneme. Za marec to bolo mínus 7 %, za apríl už mínus 10 % a za máj takisto mínus 10 % a obávam sa, že to môže byť ešte horšie. Náš súčasný scenár ráta s tým, že prídeme o 8 miliónov eur, no tie najskeptickejšie odhady hovoria o poklese dvadsať miliónov eur len v tomto roku. 

štát má isté páky, ako sanovať prepad príjmov. V akej situácii je BSK?

VÚC s tým vie robiť to, že začne drasticky šetriť vo všetkých oblastiach. My sme začali šetriť sami na sebe a na úrade. Málo známou informáciou je, že naši zamestnanci si dobrovoľne dočasne siahli na časť svojho platu, teda na osobný príplatok, a takisto sme znížili 13. a 14. platy na polovicu. Nových ľudí neprijímame, odchádzajúcich do dôchodku nenahrádzame novými. Súčasne sme začali, samozrejme, systémovo šetriť aj na všetkých veľkých investíciách. 

Nebudeme však škrtať výdavky na školstvo a sociálne veci. Masívne šetriť sme museli v oblasti kultúry a športu. Pre mňa to bola naozaj Sofiina voľba, lebo vidím, že kraj dokáže robiť veľa dobrých vecí aj v oblasti kultúry aj v oblasti športu a na ich podporu v takej vysokej miere ako po minulé roky nebudeme mať peniaze. Museli sme šetriť aj na dotáciách do kultúry, športu, mládeže či turizmu, nakoľko nemáme dostatok financií ani na naše vlastné kompetencie. Takisto sme mierne upravili naše vlastné výdavky do školstva a sociálnych vecí, ktoré súviseli s obmedzením činnosti z dôvodu koronakrízy, napr. mimoškolské aktivity alebo čiastočné obmedzenie ambulantných služieb v sociálnej oblasti.

kraj si teda nebude môcť dovoliť podporovať kultúru a šport vôbec alebo ich v obmedzenej miere bude podporovať i naďalej?

Záleží na tom, čo vnímame ako „podporovanie“. Do kultúry ide osem miliónov eur aj bez dotácií. A podpora športu? Máme 4 plavárne, teraz otvárame verejné športovisko v bratislavskej Dúbravke pri našej strednej škole. My ideme šetriť naozaj aj tam, kde to bude bolieť najviac: kapitálové investície v oblasti školstva. Znamená to opravy školských budov, pretekajúce strechy, prefukujúce okná. Dúfam, že sa situácia čoskoro vráti do pôvodného stavu. Ako dobrý hospodár sa budem snažiť získať finančné prostriedky pre kraj od vlády a tiež zo súkromného sektoru. 

BORIS NÉMETH

 rozpočet sa asi budúci rok nenavýši, prídu dozvuky krízy a vy budete musieť robiť pravdepodobne ešte väčšie škrty a ešte väčšie reformy.

Dúfam, že k tomu nedôjde.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite