Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Porazí nová vláda mafiu?

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Boli voľby dobrou správou pre spravodlivejšie Slovensko? Postupuje nová vláda proti mafiánskemu štátu dosť razantne? O čom hovorí Lučanského zotrvanie vo funkcii? O čom je spor o generálnom prokurátorovi? Podarí sa tejto vláde zmeniť Slovensko? Advokát Roman Kvasnica.

Porazí nová vláda mafiu? BORIS NÉMETH

v Pezinku sa odohralo ďalšie kolo pojednávania o vražde Jána a Martiny. Čo sa tam dialo a kam to smeruje?

Minulý týždeň súd pustil zvukový záznam rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom pánom Trnkom a pánom Kočnerom. Myslím si, že súd ešte vykoná mnoho dôkazov, no konanie s prvostupňovým súdom sa už pomaly blíži ku koncu. Predpokladám, že po niekoľkých pojednávaniach bude môcť súd už ukončiť aj túto trestnú vec.

prečo je dôležité, že tam bola pustená nahrávka Kočner – Trnka?

Preto, lebo sa tam zopárkrát jeden z obžalovaných vyjadruje o tom, že dá niekoho usmrtiť alebo že niekto bude usmrtený. A toto je tam zachytené v rozhovore s vtedajším generálnym a dnes ešte stále prokurátorom. Ten rozhovor prebehol asi v roku 2014. Pán Kočner ako jeden z obžalovaných tam s generálnym prokurátorom komunikuje ako so svojím lokajom, alebo ako s osobou, ktorá je od neho absolútne závislá alebo je mu nejakým spôsobom podriadená.

z prostredia aktérov tohto rozhovoru zaznievalo, že to ani nie je ich rozhovor, že je to celé vymyslené. Ako sa s touto námietkou vyrovnáva súd?

Myslím si, že na súde o tom neboli nijaké pochybnosti. Tie do toho teraz vnáša pán Trnka, ako som si všimol v médiách. Ja osobne nepochybujem o tom, že ten rozhovor je autentický a do nahrávky nik nejako technicky nezasahoval. Samotný rozhovor pre mňa preukazuje presne ten stav, ktorý vládol na prokuratúre za éry vládnutia pána doktora Trnku, čiže v časoch, keď bol generálnym prokurátorom alebo námestníkom generálneho prokurátora.

a práve o toto ide, že táto éra prešla, od volieb prešli tri mesiace, mali sme tu koronakrízu. Pokiaľ ide o spravodlivosť, ukázali ti za ten čas niečo prvé tri mesiace tejto vlády?

Prvý predpoklad toho, aby mohlo dôjsť ku kvalitatívnej zmene, sa splnil. Výsledky volieb boli naozaj také, že vytvorili podmienky na to, aby sa pristúpilo k očiste spoločnosti a verejného života. Výnimočná situácia spojená s koronou priniesla spomalenie všetkých procesov v spoločnosti, pretože sa prioritne riešili iné problémy než nejaké zásadné personálne zmeny. Problém spojený s koronavírusom doprial určitý čas a oddych osobám, ktoré sa najviac obávali výsledkov volieb. Po voľbách teda nastalo prechodné obdobie, keď bolo treba zadefinovať, aký je stav spoločnosti, orgánov činných v trestnom konaní alebo súdov. Toto sa pomaly deje: v policajnom zbore, na súdoch viac, na prokuratúre menej. Ale opakujem, toto spomalenie bolo spôsobené mimoriadnymi udalosťami spojenými so šírením koronavírusu.

to, čo sa zatiaľ nezmenilo, je šéf policajného zboru, ktorým je pán Lučanský. Ten sa v minulosti na adresu Jána Kuciaka vyjadril, že Ján Kuciak podcenil situáciu. Kuciak bol zastrašovaný a obrátil sa na políciu, takže ak niekto podcenil situáciu, bola to skôr polícia. Pán Lučanský je stále šéfom polície. Dá sa to vysvetliť len koronakrízou?

Stav polície, prokuratúry a slovenskej justície vôbec odkrylo do istej miery vyšetrovanie, ktoré spravil doktor Juhás a jeho kolegovia. Toto vyšetrovanie nám jasne ukázalo, v akej kondícii máme niektoré slovenské štátne orgány. Situácia po voľbách sa zatiaľ veľmi nezmenila.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite