Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kazateľ Kevický: Kresťania majú prinášať vôňu a chuť neba, aj v politike

.michal Magušin .rozhovory

Ministra zdravotníctva pozná už takmer tri desaťročia, hovorí o ňom ako o serióznom človeku a vysvetľuje, že skúsenosť s Bohom môže vyzerať aj inak, ako sme si zvykli predstavovať. Kazateľ zboru Viera Bratskej jednoty baptistov Michal Kevický.

Kazateľ Kevický: Kresťania majú prinášať vôňu a chuť neba, aj v politike archív MK

verejnosť reagovala na video so svedectvom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího rozporuplne. Ako ste túto reakciu – aj často posmešnú – vnímali vy?

Žiadnemu človeku nie je posmech príjemný. A už vôbec nie vtedy, keď niekto proti vám niečo takto účelovo zneužije. Nepríjemne sa to dotýka každého z nás, ktorí pána ministra osobne poznáme alebo ktorí zdieľame podobnú formu zbožnosti. 

Pripomenulo mi to znovu čas pred poslednými prezidentskými voľbami, keď bola spoločnosť tak silne polarizovaná strachom a neznášanlivosťou a keď podobné veci robili kresťania liberálom a naopak. Všade okolo mňa aj naprieč cirkvou boli zákopy a barikády. Ľudia húževnato bojovali proti tým druhým, zdieľajúc rôzne kompromitujúce materiály bez ohľadu na kontext či overenie zdroja. Je veľmi smutné, že sa k takýmto spôsobom znižujeme a ešte smutnejšie je, že sa necháme oklamať. Niekto veľmi efektívne zneužíva náš strach, presvedčenia a dôverčivosť pre svoje ciele. A pritom si stačí položiť jednoduchú otázku: Cui bono? Kto má prospech zo šírenia tejto správy?

ako si vy osobne na túto otázku odpovedáte?

Táto nová vláda dostala silný mandát, aby bola nástrojom v boji proti korupcii a tunelovaniu verejných financií. Zjednodušene povedané, každému, kto nechce o takéto „zdroje príjmov“ prísť, bude nesmierne záležať na tom, aby táto vláda padla čím skôr, aby sa buď zaoberala sama sebou a obranou, alebo aby sa rozdelila a tak stratila spoločný ťah na bránku.  

Všetci vieme, že rezort zdravotníctva je na tom tak, ako je práve preto, že niekde tie peniaze miznú. Im je jedno, ako ministra zdravotníctva zdiskreditujú. Tu vôbec nejde o to, či je, alebo nie je kresťan a akým spôsobom zakúsil Boží dotyk. Ide o to popudiť proti nemu pokiaľ možno čo najviac záujmových či názorových skupín – ateistov, liberálov, jogínov,... Myslím si však, že je to ešte len príprava na väčšiu diskreditáciu.

čo hovoria negatívne reakcie na ministrove svedectvo o stave našej spoločnosti? 

Naša spoločnosť je poznačená rozdelením a vzájomnou neznášanlivosťou a diskreditácia tých druhých, ktorí nepatria do tej našej skupiny – či už politickej, náboženskej, sociálnej, rasovej, alebo niektorej z tých kresťanských – sa stala štandardom. Je mi to nesmierne ľúto, lebo vďaka tomu často nespolupracujú tí, ktorí by Slovensko vedeli posúvať vpred vďaka silným a hlbokým hodnotám a, naopak, dostávajú priestor práve tí, ktorých viac spájajú peniaze a populizmus. A populizmu sa perfektne darí práve v takomto ovzduší nedôvery, strachu a nenávisti. 

Táto nepríjemná diskreditácia ale priniesla aj niečo veľmi vzácne. Sú to reakcie rôznych ľudí, ktorí buď vyjadrovali podporu ministrovi zdravotníctva, alebo sa len snažili tie čudné obvinenia vysvetliť objektívne na svojich blogoch. Osobne ma milo prekvapili tri blogy (Marek Strapko, Mária TvrdoňováMária Benová) práve svojou nezaujatosťou, racionálnym prístupom a jasnými argumentami. 

v čom podľa vás tkvie hlavná príčina emotívnych reakcií na spomínané video?

Reakcie verejnosti sú rozporuplné aj kvôli tomu, že video je len malou časťou dlhšieho prejavu, výsek je teda vytrhnutý z kontextu. Navyše, aj ten náš kontext je naozaj ľuďom neznámy, cudzí a v niečom čudný. Pre nás je to však nová situácia a príležitosť vysvetľovať kontext. 

ako by ste ľuďom vysvetlili charizmatickú spiritualitu, ktorej prejavy vidieť aj na videu s pánom ministrom? 

Pre zjednodušenie veci a vyjadrenie k tomuto videu si povedzme, že pod pojmom „charizmatická spiritualita“ budeme rozumieť skúsenosť kresťana s Božou osobou Ducha Svätého.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite