Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor s Vladimírom Krčmérym: Porazilo Slovensko vírus?

.štefan Hríb .rozhovory

Môžeme si už trochu vydýchnuť? Čo všetko sme sa dozvedeli o korone? Ako vníma otváranie ekonomiky? Je druhá vlna koronavírusu len strašiak alebo nevyhnutná realita budúcnosti? Kedy nad vírusom vyhráme? Profesor Vladimír Krčméry.

Rozhovor s Vladimírom Krčmérym: Porazilo Slovensko vírus? BORIS NÉMETH

je začiatok mája, Slovensko spája druhú a tretiu fázu otvárania ekonomiky. Ako v tomto kontexte hodnotíš vlastné tvrdenie spred dvoch mesiacov, že začiatkom mája bude lepšie?

Mám svoje roky, boli sme v deviatich epidémiách. Pýtal som sa sám seba, že prečo by mala byť epidémia koronavírusu iná než tie predchádzajúce. Keď sme tu sedeli v marci, vo Wu-chane už dochádzalo k poklesu. Vo Wu-chane urobili lockdown podobný opatreniam na Slovensku. Nevidel som dôvod, prečo by sme to nevedeli vyriešiť za dva mesiace. Nová vláda rýchlo prijala štyri kľúčové opatrenia. Môže sa stať, že príde druhá vlna, ale myslím si, že prvá je v zásade za nami. Keď budeme používať zdravý rozum a mať koaličných partnerov na najvyšších miestach, druhá vlna by mohla byť len vlnka.

za posledné mesiace sme sa na Slovensku aj vo svete všeličo naučili aj nenaučili. Za kľúčové si označil zatvorenie letísk. Prečo?

Nemal som nikdy päťku z geografie, vieme, že Čína a Európska únia ani Spojené štáty nemajú spoločnú hranicu. Bolo jasné, že choroba sa musí roznášať letecky. Vieme, že ešte tri dni po uzavretí Wu-chanu sa lietalo a v každom stroji sedeli infikovaní ľudia. Takto bol zavlečený aj vírus Zika do Brazílie. Fakt, že ročne lietajú viac než štyri milióny ľudí, je prirodzeným priateľom epidémie.

pred pár dňami si napísal, že otvorenie letov z Veľkej Británie do Viedne bude obrovským rizikom. Ako to dopadne?

Sledujem to s napätím a pokorou. Nesledujem nárast počtu letov, aj keď v Prahe či Budapešti rastú dramaticky. Znepokojuje ma počet letov z Ruskej federácie, Bieloruska či iných krajín, ktoré sú momentálne z hľadiska epidémie vysoko problémové. Strašiakom je pre mňa letisko v Prahe, ľudia pri prechode hranicou na Slovensko začínajú mať voľnejší režim. Tento trend treba sledovať a čo najviac ho spomaliť. Ak si udržíme prísne hraničné opatrenia, verím, že vieme odvrátiť druhú vlnu. Tie sú vždy importované zvonku. Na druhej strane som rád, že viedenské letisko zaviedlo postupné rozlietavanie a prísne opatrenia. Pri check-ine na Austian Airlines musíte mať negatívny Covid test alebo si ho musíte urobiť na letisku za 190 eur. Nechcem, aby sme sa poučili z vlastných chýb, poučme sa z cudzích.

veľa našich študentov, vinou stavu nášho školstva, študuje v zahraničí. Veľa z nich v Prahe. Študenti tam majú skúšky, nechcú tam ísť len z rozmaru. Na to ako reaguješ?

Slovenské vysoké školy skúšajú všetky online. Ak to vie zmanažovať krajina s horším školstvom než v iných krajinách EÚ, tak nevidím dôvod fyzicky vycestovať. Ak mám záujem o slovenských študentov, tak vytvorím podmienky, aby sa mohli uchádzať o miesto. Viem si predstaviť, že by sa dohodli rezortní ministri alebo predsedovia vlád na spoločnom režime otvárania hraníc a že by sme to zvládli. Je to otázka dialógu. Neviem si predstaviť druhú vlnu v decembri, tie prichádzajú dva-tri týždne neskôr. Ak vydržíme ešte mesiac, budeme naďalej úspešnou krajinou.

vďaka tomu, že sme boli doma a pozerali správy, zistili sme, kto je profesor Roman Prymula a ďalší, ktorí sa venujú týmto problémom dlhodobo. Nepredpokladám, že oni budú chcieť otvoriť hranice a letiská najproblémovejším ľudom. Ani oni predsa nechcú zažiť druhú vlnu. 

Samozrejme. Ide o to, nakoľko zaváži názor týchto odborníkov. Letecké spoločnosti majú za sebou zlé obdobie, benzín je lacný, ten tlak je ťažké ustáť.

tlak tam môže existovať, ale to by bolo krátkozraké. Keby vypukne druhá vlna, letiská by sa znovu zavreli.

Toto je logická úvaha, ale epidémie nevznikajú preto, že všetci ľudia uvažujú logicky. Keby všetci uvažovali logicky, s koronavírusom nemáme žiadny problém. Každý logicky uvažujúci dispečer odkloní let, ktorý ide z Wu-chanu do Paríža. Nestalo sa tak.

ale teraz s tým už máme skúsenosť...

Áno, teraz sme sa poučili. Ja tých kolegov poznám a vážim si ich. Keby mohli, veci by razantne riešili, ale diktát peňazí a túžba po rovnováhe ekonomiky a zdravotníctva je ťažká. Prichádzajú ťažké otázky, či zabrániť príletu 20-30 pasažierom za cenu zániku leteckej spoločnosti. V Hongkongu sú fantastickí epidemiológovia, no neudržali letisko a SARS sa rozniesol do Kanady. V Toronte zomrelo 18 sestier na JIS-ke. 

Boris Németh

Vlády zvažujú, koľko informácií zverejnia. Čína zverejnila a musela spraviť drastické opatrenia, ktoré boli správne. Musím si Čínu zastať pred útokmi amerického prezidenta, ktorý tvrdí, že WHO nebolo informované o situácii. Vedecký časopis The Lancet presne informoval, v ktorých dátumoch Čína informovala svoju kanceláriu WHO, ktorá informovala ústredňu WHO, ktorá potom informovala jednotlivé zložky. Je pravda, že krajina sa nechválila tým, že má epidémiu, ale tou sa nechválilo ani severné Taliansko. Nebolo toho, kto by odložil majstrovstvá v biatlone, kam cestovali tisíce ľudí. Veľakrát poznáte riziká, ale nemáte dosť síl presvedčiť diktát peňazí.

„Rúška máme nosiť vtedy, keď nám zdravý rozum káže, že máme chrániť seba alebo iných. Keď som doma, sám alebo s rodinou či pri šoférovaní, nepotrebujem rúško.“

budem polemizovať. Ja vidím peniaze a ekonomiku ako pozitívnu vec, nie ako niečo, čo nám robí zle. Z toho, že sa ekonomike darí, je financovaná veda, školstvo či zdravotníctvo. Mne sa nezdá, že na jednej strane je diktát peňazí a na druhej strane dobrí epidemiológovia. 

Používam spojenie diktát peňazí, pretože sú chvíle v našom živote, kde sa peniaze stávajú nepriateľom. Je to ako s ohňom, peniaze sú dobrým sluhom, ale zlým pánom. Občas sa nám to vymkne z rúk a vznikne požiar. Tých chvíľ chceme minimum. Svetová banka financuje výskum liečby HIV, tá tvoja logická úvaha funguje 360 dní z 365. Ide o to, aby sme to udržali, keď nastane konflikt. 

dá sa na to pozerať aj z druhej strany. Môže nastať diktát epidemiológov a zničíme si ekonomiku.

Samozrejme. Raz som sa pýtal kardinála Korca, či by sme mali ísť cestou A alebo cestou B. Povedal, že veľa ľudí sa zaujíma, či je správnejšia cesta A alebo B, ale snažme sa riadiť naše okolie stratégiou A aj B, aj C. Viem si predstaviť, že ekonomika bude fungovať, keď sa nám podarí minimalizovať počet dní, v ktorých nám hrozí zmena priorít. 

naučili sme sa, že dôležitá je rýchla reakcia. Príde mi až neuveriteľné, že bratislavský župan Juraj Droba zatvoril školy v čase, keď ešte vyzeralo čudné ich zatvárať. 

Rektori vysokých škôl zatvorili školy ešte pred prvým prípadom. Pozerali sa na nás ako na dôsledok zlyhania ambulantnej psychiatrickej liečby, no uverili nám a rozpustili internáty. Keď sme im opísali, ako vyzerá karanténa na internáte s 5 000 ľuďmi, kde vyskakujú ľudia z druhého poschodia a viac ľudí zomrelo na úrazy než na SARS. Slovensko bolo prvé v EÚ, ktoré zavrelo internáty.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite