Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sestra z DSS v Pezinku: Najťažší je pocit neslobody

.michal Oláh .rozhovory

Po vypuknutí nákazy v domove sociálnych služieb pre seniorov v Pezinku sa dobrovoľne prihlásila do služby. V zariadení býva už niekoľko týždňov. Bojí sa nákazy? Ako prežívajú život, chorobu a smrť seniori? Zdravotná sestra a sociálna pracovníčka Zuzana Gábrišová Senková.

Sestra z DSS v Pezinku: Najťažší je pocit neslobody Boris Németh

napriek tomu, že máte rodinu, rozhodli ste sa pracovať a bývať v mieste najväčšej komunitnej nákazy na Slovensku – domove sociálnych služieb pre seniorov v Pezinku. Čo vás viedlo ku tomuto rozhodnutiu?

Pozerala som správy a tým, že pracujem v sociálnych službách dvadsaťpäť rokov, mám o fungovaní sociálnych zariadení svoj obraz. Spustil sa mediálny lynč na pracovníkov zariadenia a ja som si uvedomila, že takáto situácia sa mohla stať aj mne, pokiaľ som bola vedúcou zariadenia.

Počas môjho pôsobenia sme prešli rôznymi chrípkovými epidémiami a pod. Druhá vec bola, že Bratislavský samosprávny kraj oznámil príchod krízovej manažérky do zariadenia. Domyslela som si, že ide o Janku Matulovú, ktorú poznám a vedela som, že túto situáciu zvládne. Tak som jej zavolala a ponúkla pomoc. Myslím si, že musíme ísť príkladom našim mladším kolegom, aby si boli vedomí morálnej povinnosti. 

nesklamala vaše očakávania?

Nesklamala. 

bojíte sa nákazy?

Klamala by som, keby som povedala nie. Ale som psychicky nastavená aj napriek únave a vyčerpaniu, že zo zariadenia vyjdem po testoch ako negatívna. Samozrejme, mojej rodine patrí veľká vďaka, pretože ma podporujú aj v situácii, keď je ohrozené aj ich zdravie. 

Domov sociálnych služieb pre seniorov v Pezinku, kde viacerých seniorov a zamestnancov testovali s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19. Zariadenie je v karanténe od soboty 11. apríla 2020, kedy v ňom potvrdili prvý pozitívny prípad ochorenia.SITA/BRANISLAV BIBELDomov sociálnych služieb pre seniorov v Pezinku, kde viacerých seniorov a zamestnancov testovali s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19. Zariadenie je v karanténe od soboty 11. apríla 2020, kedy v ňom potvrdili prvý pozitívny prípad ochorenia.

kde a ako sa budete liečiť, pokiaľ sa nakazíte?

Budem v domácom prostredí. Moja rodina – manžel a syn budú u dcéry.

ste miestom najväčšej komunitnej nákazy COVID-19 na Slovensku. Dalo sa podľa vás zabrániť nakazeniu seniorov v DSS?

Určite, ale len v prípade, že štát by zabezpečil dostatočnú prevenciu, respektíve materiálne vybavenie v dostatočnom predstihu. Žiaľ, v podmienkach SR sa začalo testovanie v sociálnych zariadeniach neskoro a mnohým zariadeniam chýbalo aj materiálne vybavenie.

viete odkiaľ a ako sa koronavírus dostal do vášho zariadenia?

Ťažko povedať, mohol to byť ktokoľvek z príbuzných alebo z personálu napr. s cestovateľskou anamnézou. Stále prebieha vyšetrovanie.

ako reagovali obyvatelia a aké boli prvé reakcie pracovníkov zariadenia po zistení pozitívneho testovania na COVID-19?

Išlo o novú, ale negatívnu situáciu, na ktorú nebol nikto pripravený. Tomu zodpovedali aj reakcie klientov. Samozrejme, s tým úzko súvisia aj reakcie zamestnancov. Strach, panika z neznámeho, ale aj postupný mediálny lynč zamestnancov a vedenia zariadenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite