Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jana Cigániková: Minister nedodržal sľub. Za programové vyhlásenie nezahlasujem

.šimon Jeseňák .rozhovory

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková v rozhovore hovorí o vplyve odborov a lobistov aj o tom, kto reálne riadi ministerstvo. Šéf rezortu Marek Krajčí jej sľúbil, že v PVV nebude snaha o zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia. Napriek jeho sľubu sa tam tento bod dostal.

Jana Cigániková: Minister nedodržal sľub. Za programové vyhlásenie nezahlasujem Branislav Bibel/SITA

v rozhovore so šéfkou zdravotníckeho výboru Janou Cigánikovou sa dočítate: 

  • prečo nezahlasuje za programové vyhlásenie vlády,
  • či podľa nej riadi rezort zdravotníctva Krajčí, alebo Matovič,
  • aký majú odborári vplyv na vládu,
  • či si ministri uvedomujú, koľko bude stáť koronakríza.

vláda v nedeľu zverejnila programové vyhlásenie, ktoré má viac ako 120 strán. Vy ste zatiaľ ako jediná koaličná poslankyňa deklarovali, že za takéto programové vyhlásenie vlády nebudete hlasovať. Platí tento váš postoj?

Áno, bohužiaľ, je to tak. Rozhodla som sa uplatniť výhradu vo svedomí a nehlasovať. Netreba však za tým žiadať partizánčinu, vládnu koalíciu plne podporujem ako poslankyňa koaličnej strany. Rovnako podporujem princípy, na ktorých táto vládna koalícia vznikla. Programové vyhlásenie vlády však neobsahuje zámery, ktoré som ako poslankyňa a tímlíderka pre zdravotníctvo v SaS presadzovala.

vaše vyjadrenie si odporuje. Na jednej strane hovoríte, že podporujete a budete podporovať vládnu koalíciu, ale zároveň nepodporíte základný vládny dokument, ktorým je programové vyhlásenie vlády.

Prekáža mi najmä jeden bod. Ten je však pre mňa natoľko zásadný, že programové vyhlásenie vlády nemôžem podporiť, lebo by som si tým zavrela ústa do budúcna pri kritike tohto bodu v prípade, že by sa dostal do parlamentu. Nechcem, aby nám potom vykrikovali, že sme problémová strana, lebo ja by som sa vyhranila proti nápadu čo i len uvažovať o unitárnom systéme zdravotného poistenia. 

prečo by niekto mal hovoriť o problémovej SaS?

Ak by som dnes súhlasila s obsahom programového vyhlásenia vlády, ktoré obsahuje aj unitárny systém, tak raz príde deň, keď do parlamentu príde legislatíva, ktorá ruší pluralitu zdravotného poistenia. Pluralita zdravotného poistenia je jednou z najdôležitejších a najzakladanejších vecí v zdravotníctve. Nejde tu o politikárčenie. Tento bod bol počas rokovaní pre mňa zásadným. 

S ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím som si tento bod vyrokovala a bol z programového vyhlásenia vlády pôvodne stiahnutý. Zrazu sa však objavil vo zverejnenej verzii. Som presvedčená o tom, že konkurencia poisťovní prináša úsporu financií. V žiadnom inom bode nejdem proti programovému vyhláseniu vlády. Dokonca potenciálne ani v tomto bode, no len dovtedy, pokiaľ sa neobjaví na prerokovanie v parlamente. 

Beriem to tak, že o môj hlas nestoja, keďže tento bod napriek tomu, že som mala s ministrom dohodu, do programového vyhlásenia vlády zaradili.

váš postoj nie je prekvapivý. Postoj SaS však prekvapivý je. Celá vaša billboardová kampaň sa niesla v znamení hesla „menej štátu, nižšie dane“ a výsledok je programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa píše o štátnych novinách či jednej zdravotnej poisťovni. 

Realita je taká, že sme šesťpercentná strana a nemôžeme si dovoliť to, čo 25-percentná. SaS so svojimi myšlienkami, plánmi a prepracovanými reformami nebola pre ľudí dostatočne atraktívna. Dôsledkom toho je, že musíme zniesť to, že naši koaliční partneri majú legitímny dôvod napísať do programového vyhlásenia vlády veci, s ktorými my nesúhlasíme.

prečo to musíte zniesť?

Ľudia tak rozhodli. Druhá možnosť je Fico s Kotlebom. Vyjednávania boli priateľské, ale veľmi tvrdé. Každý musel z niečoho ustúpiť. Čo sa však stalo mne je, že v zdravotníctve som dostala prísľub, že unitárny systém v PVV nebude. Aj z toho dôvodu som súhlasila s tým, že sa do PVV dostali aj iné veci, s ktorými nesúhlasím. Ide o proces, akým sa PVV kreovalo. 

Rozdiel je ten, že moji kolegovia zo strany dali svoje pripomienky za svoje rezorty a následne prebehli tvrdé rokovania o tomto dokumente za ich konkrétne rezorty. Niektoré body, s ktorými nesúhlasili, sa do PVV dostali, iné vypadli. 

Mne sa však stalo, že to vyvažovanie bolo také, že minister mi osobne sľúbil, že unitárny systém sa do PVV nedostane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite