Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Člen krízového štábu Šuvada: Nádejný liek proti koronavírusu príde čoskoro aj na Slovensko

.michal Oláh .rozhovory

Časti pacientov môže pomôcť liek, ktorý sa používa proti ebole. Nepomôže však všetkým a je ho veľký nedostatok. Aké sú vyhliadky na liečbu choroby COVID-19? Odpovedá riaditeľ národného krízového klinického tímu pre Ministerstvo zdravotníctva SR Jozef Šuvada.

Člen krízového štábu Šuvada: Nádejný liek proti koronavírusu príde čoskoro aj na Slovensko Boris Németh

v rozhovore s Jozefom Šuvadom sa dočítate:

  • aké lieky máme pripravené pre ťažších pacientov,
  • či je na Slovensku dostatok účinných liekov,
  • v čom je choroba COVID-19 podobná ebole, 
  • kedy bude reálne hotová vakcína,
  • aj to, prečo sa podľa neho správajú mnohí Slováci nezodpovedne.

v začiatkoch epidémie sa veľa hovorilo o podobnosti vírusu COVID-19 s chrípkou.

Koronavírus SARS-CoV-2 (koronavírus 2 spôsobujúci ťažký akútny respiračný syndróm) je z inej taxonomickej rodiny vírusov ako chrípka, má aj viaceré odlišné vlastnosti. Podobný je v tom, že má genetickú informáciu zloženú z RNA, vyvoláva infekčné ochorenie dýchacích ciest. Šíri sa ako respiračný vírus, teda prenáša sa kvapôčkovou infekciou z chorej osoby, kontaktom, kontaminovanými predmetmi alebo povrchmi, ktorý má primárne priľnavosť k dýchacím cestám.

ako napadá človeka?

Napáda človeka tým, že tieto kvapôčky sa dostávajú do dýchacích ciest vdýchnutím. Vedci a virológovia ho skúmajú a potvrdili, že má vlastnosti podobné vírusu SARS, ktorého epidémia v roku 2003 vychádzala tiež z Číny. Koronavírus pasážovaním na netopieroch získal určité nové vlastnosti a schopnosť šíriť sa. Napríklad, že sa neprenáša iba zo zvierat na človeka, ale získal schopnosť prenosu aj z človeka na človeka. 

V roku 2012 sa niečo podobné stalo na Blízkom východe, kde sa pasážovaním koronavírusu na ťavách vytvoril nový typ vírusu. 

veľa sa hovorí o nákaze dospelých, menej o deťoch. Aký má u nich priebeh?

U detských pacientov je klinický obraz odlišný v závislosti od veku. Deti do jedného roka môžu mať okrem hnačiek pridružené sekundárne bakteriálne infekcie s teplotami. Deti medzi 3. a 7. rokom majú najčastejšie hnačky a zvracanie, respiračné infekcie a ak je ťažší priebeh, tak sa to môže vyvinúť na zápal pľúc. Staršie deti majú príznaky so suchým kašľom a teplotou. Deti spravidla hospitalizáciu nepotrebujú a veľmi zriedkavo potrebujú intenzívnu starostlivosť.

na Slovensku nemáme zatiaľ žiadnu potvrdenú obeť, čo sa zrejme v najbližšom čase zmení. Vďačíme nízkej úmrtnosti hygienickým a karanténnym opatreniam, krátkemu obdobiu, odkedy sa tu vírus prvýkrát objavil, alebo správnej liečbe, ktorá zaberá?

Sme iba na začiatku epidémie na Slovensku. V počiatkoch sa urobili významné opatrenia, a tým sa oddialil nástup epidémie. Vykonala sa izolácia rizikových populácií obyvateľov. Dôkazom je aj to, že máme málo prijatých pacientov v ťažkom stave. Je to len mesiac a dva týždne, čo prišli prví nosiči z Talianska.

viacero odborníkov hovorilo v začiatkoch epidémie o štyroch až šiestich dostupných liekoch účinných na COVID-19. O aké liečivá ide?

Liečebné protokoly, ktoré sa celosvetovo používajú na liečbu pacientov ochorenia COVID-19, ktorí to potrebujú, podotýkam, že nie každý pozitívny potrebuje byť liečený, obsahujú liečivá ako antimalarikum – chlorochin, hydroxychlorochin a antiretrovírusové liečivo, ktoré sa používa na liečbu HIV infekcie a poznáme účinok aj niektorých ďalších liečiv. 

Jozef Šuvada je riaditeľom národného klinického tímu pre COVID-19 na ministerstve zdravotníctva a člen krízového štábu. Boris NémethJozef Šuvada je riaditeľom národného klinického tímu pre COVID-19 na ministerstve zdravotníctva a člen krízového štábu.

Pre ťažších pacientov máme pripravené aj iné režimy, ktoré sa ukázali, že môžu byť účinné, a to antivírusový liek, ktorý bol iniciálne vyvíjaný proti ebole – remdesivir. 

Ďalšie sú pre pacientov, ktorí majú svojim imunitným systémom vyvolanú tzv. cytokinovú búrku, najmä pri sepse, čo sa prejavuje „rozvratom“ imunitného systému a musia byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu, tak tu sa môže u časti pacientov použiť jeden liek používaný na liečbu ťažkej aktívnej reumatoidnej artritídy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite