Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nakazených nechali bývať so zdravými. Nikto mi nič nevie povedať, sťažuje sa študentka v karanténe

.matúš Dávid .rozhovory

21-ročná Kristína je od minulého týždňa v karanténe v Dúbravke. Skončila tam po návrate zo štúdií v Chorvátsku. Už ju otestovali, no výsledok jej sami neoznámili. Už zistila, že nie je nakazená, no nevie, čo bude ďalej. Nikto jej nedvíha a nevie, čo má robiť.

Nakazených nechali bývať so zdravými. Nikto mi nič nevie povedať, sťažuje sa študentka v karanténe Archív Kristíny Hazlingerovej Mladá študentka Kristína (vpravo) so svojou spolužiačkou na izbe v Centre účelových zariadení v Bratislave, kde sú od 20. marca v karanténe.

naposledy sme spolu telefonovali počas utorkového rozhovoru pre .týždeň. Čakali ste vtedy aj so spolužiačkou na to, kedy vás prídu otestovať. Už za vami boli?

Áno, testovali nás v stredu, po piatich dňoch od nášho príchodu do Centra účelových zariadení – stredisko Inštitút pre verejnú správu v Bratislave, kde sme v karanténe.

Ráno nám zavolali dobrovoľní hasiči, že nás popoludní prídu zdravotníci otestovať. Prišli okolo tretej, urobili nám testy a povedali nám, že výsledky budú najskôr po 24 hodinách. Očakávali sme ich teda na druhý deň.

ako to celé prebiehalo?

Zaklopali nám na dvere zdravotníci v skafandroch. Mali respirátory, rukavice aj okuliare. Dali sme si na tváre rúška a pristúpili sme k nim. Udržiavali si od nás odstup.

Skontrolovali si naše mená a rodné čísla, urobili nám výtery a povedali nám, aby sme sa hneď vrátili do izieb. Celé to trvalo asi päť minút. Bolo to veľmi nepríjemné, ale, samozrejme, dalo sa to prežiť.

Keď mi jeden zo zdravotníkov robil výter, z toho podráždenia som aj zakašľala, na čo ma dôrazne upozornil, aby som sa ho vôbec nechytala a radšej sa otočila.

kedy vám oznámili výsledky?

Oficiálne nám ich až doteraz nikto neoznámil.

Slovenské študentky, obe Kristíny, počas cesty domov zo Záhrebu, ktorú im zabezpečila slovenská ambasáda v Chorvátsku. Cestovali od štvrka 19. marca do piatka rána.Archív Kristíny HazlingerovejSlovenské študentky, obe Kristíny, počas cesty domov zo Záhrebu, ktorú im zabezpečila slovenská ambasáda v Chorvátsku. Cestovali od štvrka 19. marca do piatka rána.

neviete, ako na tom ste?

Viem, pretože som dnes napoludnie, po dvoch dňoch čakania, sama zatelefonovala pani, ktorá je zodpovedná za toto zariadenie ministerstva vnútra, kde sme umiestnené v karanténe.

ona má takéto informácie?

Nadiktovala som jej svoje rodné číslo a ona mi len tak, mimochodom, povedala, že môj test bol negatívny.

Nikto iný mi to však sám od seba neoznámil a keby som nebola zavolala, asi by som to doteraz nevedela.

prečo ste jej vlastne volali?

Chcela som vedieť, ako mám ďalej postupovať. Či môžem ísť domov, alebo tu musím zostať ešte ďalších sedem dní.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite