Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť otázok na prokurátora: Jozef Čentéš o trestnoprávnych aspektoch pandémie

.michal Oláh .rozhovory

Aký je názor prokurátora Jozefa Čentéša na sledovanie občanov pomocou mobilných telefónov? Aká je trestnoprávna rovina COVID-19? Čo hrozí šíriteľom nákazy? Hrozí postih aj pri neúmyselnom šírení pandémie? Čo znamená vyhlásenie núdzového stavu? Hrozí rozpustenie parlamentu?

Päť otázok na prokurátora: Jozef Čentéš o trestnoprávnych aspektoch pandémie Rebecca Blackwell/AP/SITA

aký je váš názor na sledovanie občanov pomocou mobilných telefónov? Nejde o neprimeraný zásah do súkromia, ktorý je neadekvátnou reakciou na súčasnú situáciu, ktorú máme zatiaľ asi pod kontrolou?

Ako občan, ale aj ako prokurátor citlivo vnímam každý zásah do základných práv a súkromia jednotlivca, avšak nemôžem ignorovať, že sme sa ocitli v mimoriadnej situácii, ktorá vyžaduje prijatie mimoriadnych opatrení. Čo sa týka možného vyhodnotenia získaných údajov z telekomunikačnej prevádzky, rozhodujúce bude znenie konečnej právnej úpravy. 

Podstatné je, že diskusia o návrhu novej právnej úpravy prebiehala aj v Národnej rade Slovenskej republiky demokratickým spôsobom. Predpokladám, že pri schválení novej právnej úpravy boli rešpektované kritériá legality, legitimity a proporcionality zásahu do základných práv a slobôd. Dôležité bude posúdiť účel takéhoto zásahu, ktorý by mal byť zameraný na lokalizáciu konkrétnych osôb prostredníctvom ich telekomunikačných údajov, ostatné údaje majú byť anonymizované a tieto zásahy do súkromia by mali byť dočasného charakteru. 

Dôležité bude v prípade prijatia tejto právnej úpravy vytvoriť kontrolné mechanizmy, ktoré by zabránili zneužitiu získaných údajov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite