Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chirurg Hochel: Je možná aj iná cesta ako zastaviť celú spoločnosť

.marína Gálisová .rozhovory

Lekár Adam Hochel pracuje ako chirurg a detský chirurg v Bratislave a Žiline a zaoberá sa poradenstvom v zdravotníctve. .týždňu poskytol rozhovor o tom, aké možnosti má spoločnosť, keď sa chce brániť pandémii.

Chirurg Hochel: Je možná aj iná cesta ako zastaviť celú spoločnosť Claudio Furlan/LaPresse via AP Počet nakazených a obetí nového koronavírusu stúpa v takmer každej krajine sveta.

na Slovensku a vlastne aj vo väčšine krajín bojujúcich proti šíreniu ochorenia COVID-19 zatiaľ prevláda stratégia typu „lockdown“ – celkové uzavretie, spomalenie až zastavenie spoločnosti. Už sa však ozývajú hlasy, že je dlhodobo ťažko udržateľná. Vidíte nejakú inú alternatívu, možnosť, ktorá by spoločnosť ochránila?

Toto je veľmi nástojčivá otázka, ktorú si kladieme denne nielen u nás. Na jednej strane máme k dispozícii svedectvá z najpostihnutejších regiónov EÚ (Lombardia, Valencia), kde zlyháva zdravotnícky systém a všetci chápu, že schovať sa pred nákazou je samozrejmé. 

Aj tak pravdepodobne dôjde k prechoreniu kritického množstva populácie, kým začne infekcia poľavovať. Na strane druhej sa zatiaľ u nás a u našich susedov „takmer nič nedeje“ – prípadov je relatívne málo a málo je aj tých, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť v nemocnici (Česko, Poľsko, Maďarsko, Ukrajina). Nástup a priebeh epidémie je akýsi plazivý, hoci u nás je na jednoznačnosť poznania príliš málo otestovaných ľudí. Preto sú namieste otázky ako ďalej – plošné opatrenia totiž paralyzujú celú spoločnosť a otázkou zostáva, ako ochránia rizikové skupiny obyvateľstva.

alternatíva, ktorá spočíva v karanténe pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, vyzerá minimálne teoreticky ako udržateľnejšia možnosť. Aké by mala výhody?

Netrúfam si povedať, čo je udržateľnejšie, aké straty a za akých okolnosti sú akceptovateľné. Etika lekára nedovolí z princípu uvažovať nad stratami, ktoré by sa dali odvrátiť.

Práve preto je namieste diskusia o ochrane zraniteľných skupín obyvateľstva – t. j. starších ľudí (napr. nad 65 rokov) a tých, ktorých ochorenia alebo ich liečba zvyšujú riziko ťažkého priebehu ochorenia (pľúcne a dýchacie ochorenia, kardiaci s poruchami cirkulácie v malom obehu, ľudia s vysokým tlakom na liečbe AC inhibítormi a pod.). Pre týchto ľudí by sa mala štandardizovať špecifická ochrana a manažment, aby vôbec neochoreli, kým pre nich nie je relevantná liečba alebo očkovanie.

„Politici sa dostali pod tlak verejnosti a začínajú svoje rozhodnutia prehodnocovať.“

Zároveň by bolo možné uvoľniť opatrenia pre nerizikovú populáciu tak, aby cez ňu infekcia „prehrmela“, čím by sme na našom území mohli získať kolektívnu imunitu (prechorenie cca 60 %).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite