Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Terapeutka Jolana Kusá: Pocit ohrozenia ľudí stmeľuje

.šimon Jeseňák .rozhovory

Počas karantény spolu trávia páry a rodiny neporovnateľne viac času, ako za bežných okolností. Možno až vďaka COVID-19 sme si uvedomili, že súčasný životný štýl rodín je už niekoľko desaťročí taký, že spolu trávia denne pár hodín po práci a škole plus víkendy.

Terapeutka Jolana Kusá: Pocit ohrozenia ľudí stmeľuje SITA/Jakub Julény Výdaj obedov dotovaných mestom určených seniorom na Sliači. Obed je benefit určený všetkým dôchodcom, ktorí sa za normálnych okolností stravujú spoločne v priestoroch reštaurácie.

V rozhovore s terapeutkou Jolanou Kusou sa dočítate: 

  • ako môže karanténa ovplyvniť vzťahy v rodinách,
  • ako bojovať s „ponorkou“,
  • že sa v spoločnosti vytvára komunitné cítenie a solidarita,
  • aj to, prečo technológie nedokážu úplne nahradiť sociálny kontakt.

počas uplynulých dní som zachytil zaujímavú debatu na Facebooku. „Vďaka karanténe budeme mať viac detí," napísal čerstvý štyridsiatnik. Na tento status reagoval iný muž, ktorý napísal, že „nevieš, o čom hovoríš, páry budú trpieť ponorkovou chorobou a bude viac rozvodov“. Kto z nich má bližšie k pravde a prečo?

Obidvaja majú pravdu, ale v tomto prípade, myslím, že štatisticky viac bude tých prípadov pozitívneho variantu – teda viac detí, utuženie rodín, reštart. Hoci na prvý pohľad ako prvá reakcia nastupuje „ponorka“.

ako sa môže ponorka bežne prejaviť?

Partneri si už zhruba na tretí deň začínajú liezť na nervy, deti ich každú chvíľu rozčúlia do nepríčetnosti, vybuchujú, vyvolávajú hádky, zvady. Je to častý scenár aj pre dovolenky. Potom sa to začne konsolidovať, nastáva adaptácia na nové podmienky, pokiaľ je to možné. Pokiaľ v tej rodine nie sú nevybuchnuté míny nedoriešených záležitostí, pod koberec zametených krívd a ublížení.

kedy nastane istá normalizácia a upokojenie situácie?

Keď majú pred sebou už ten tretí deň spolu, je to zmena oproti dvom dňom víkendu, navyše je zmena aj v práci, škole, veľa zmien naraz. Každá zmena je záťaž, ktorá po istom bode prináša z chaosu nové štruktúry, napríklad potrebu pomôcť najslabším, deťom, tomu, kto musí pracovať z domu a hapruje mu internet, tomu, kto prišiel o možnosť pracovať úplne. 

Riziko spočíva v tom, akú máme kapacitu a ako zvládame tú záťaž či vybavenosť spojenú s počiatočným obdobím. Dôležitým faktorom je aj to, o aké typy ľudí ide a v akej fáze manželstva sa nachádzajú. Od toho závisí aj spôsob riešenia problémov. Pretože tá konštruktívna fáza nemusí nastať a žiadne nové štruktúry sa nevybudujú, ale naopak, prichádza hnev, depresia či hádky.

Ohrozenie zdravia a života nám velí vyberať skôr pozitívne riešenia situácie, ku ktorým patrí najmä sústredenie sa na život tu a teraz. Na prežitie. Bez katastrofických scenárov budúcnosti a bez úporného pripomínania krívd z minulosti.

Pokiaľ existujú isté tenzie (a veruže sa nájdu skoro všade), je potrebná disciplína a ovládanie sa, aby sme to tam všetko nechali. Ani dovolenka, ani karanténa, nie je čas na riešenie starých vrstiev problémov. Ak niekto z nich začne: „Poďme sa porozprávať o...“, treba to odmietnuť. „Teraz nie“ – to je tá správna odpoveď.

aký je rozdiel medzi napätím cez dovolenku a napätím v karanténe?

Kým z dovolenky nám hádka môže zničiť pár dní, karanténa a to, čo máme v atmosfére okolo seba, spôsobuje stresové myslenie, konanie, cítenie. Keď sa to pripočíta k partnerským starostiam, víťazí ten horší variant riešenia problémov. Robenie rozhodnutí sa môže blížiť rýchlym tempom ku katastrofe – k rozhodnutiu o rozvode.

Skutočnosť je taká, že vzťah už bol za kritickou hranicou, kde nastupuje podráždenie, negatívne vnímanie až averzia, hádky aj o tom, aké je počasie a negatívne emócie vysoko prevyšujú pozitívny potenciál.

Optimistom som preto, že pocit ohrozenia ľudí stmeľuje. Hlboký podvedomý strach o zdravie a život nastavuje veľkorysejšiu optiku pri pohľade na problémy. Mnohé sa ocitnú v kategórii „malicherné, nestojí za reč“. Takže už štvrtý, piaty deň pobytu doma si to rodina, dvojica môže začať užívať. Chytí nový rytmus, aplikuje niečo z tých úžasných nápadov, ktoré víria vo vzduchu, v médiách, a zažijú nové príjemné chvíle. A potom sa to už môže nabaľovať.

partneri sú teda viac spolu a nie sú na to zvyknutí, o čom to svedčí? Trávia spolu páry menej času ako v minulosti? Alebo sa len menej rozprávajú a viazne komunikácia?

Pri takýchto príležitostiach si uvedomíme, že súčasný životný štýl rodín je už niekoľko desaťročí taký, že spolu trávia denne pár hodín po práci a škole plus víkendy. Je málo času na rozhovory. Detskí psychológovia zistili, že s deťmi sa rodičia rozprávajú päť minút denne, často v stereotypných vetách: „Čo nové v škole?...“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite