Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Záchranár Baláži: Prestaňme sa klamať, Slovensko je nepripravené. Hrozí nám pandémia ako v Taliansku

.michal Oláh .rozhovory

Ľudí nakazených koronavírusom deň čo deň pribúda. Ktoré karanténne opatrenia sú účinné a ako Slovensko zvláda situáciu? Riaditeľ spoločnosti Medzinárodný záchranný systém Ivan Baláži, ktorý bol pri epidémiách SARS, Eboly aj cholery.

Záchranár Baláži: Prestaňme sa klamať, Slovensko je nepripravené. Hrozí nám pandémia ako v Taliansku Michal Oláh

v rozhovore so záchranárom Ivanom Balážim sa dočítate: 

  • prečo hrozí Slovensku taliansky scenár,
  • aké rúško je naozaj účinné,
  • ako má vyzerať správna karanténa,
  • koľko máme ochranných oblekov pre záchranárov,
  • prečo je v Európe iný priebeh ochorenia ako v Číne,
  • aj to, prečo je panika najväčším problémom.

ste riaditeľom súkromného záchranného systému so skúsenosťami z epidémie cholery na Haiti. Aká je úloha vašej spoločnosti v čase pandémie? 

Som riaditeľom spoločnosti International Rescue System (Medzinárodný záchranný systém), pracovali sme v teréne v zahraničí aj na Slovensku, pokiaľ nás na našom území nevymenili za inú záchrannú službu. 

Robíme to isté už dvadsať rokov: SARS, Ebolu aj choleru, čiže prešli sme časť sveta. Dodnes nám tie projekty fungujú a myslím, že celkom úspešne. Obávame sa nedostatku záchranných zložiek v čase narastajúcej pandémie. V zdravotníctve k dnešnému dnu chýba 7 – 8-tisíc ľudí, čiže do najnáročnejšieho obdobia z hľadiska personálneho zabezpečenia vstupujeme nie s nulou, ale s ťažkým mínusom. 

Keďže zdravotnícky personál nie je nesmrteľný a určite ochorie tak ako každý iný, časť z neho ešte pôjde do minimálne 14 až 21-dňovej karantény. Je jasné, že nám vypadne možno tretina personálu pre ochorenie, ďalšia tretina zostane doma, pretože nemá kam dať deti. Zostane nám k dispozícii veľmi málo šikovných rúk a rozumných hláv na pokrytie akútnej potreby personálneho zabezpečenia. V súčasnosti sa snažíme vyškoliť pre pomoc v teréne kohokoľvek, kto má chuť a záujem pomôcť. 

aké skúsenosti máte s pandémiami?

V Haiti, kde bola cholera, sme robili od roku 2010 a Ebolu sme robili v Sierra Leone od roku 2012.

aký scenár predpokladáte na Slovensku? 

Hrozí nám zrejme oveľa horší scenár ako v Číne, pretože štruktúra toho ochorenia je zjavne iná. Po prvé to je mutáciami. To, čo bolo napríklad v Číne, nebolo zrejme tak agresívne, ako táto forma, ktorá je dnes podľa našich zistení v Európe a z nášho pohľadu veľmi blízko v Taliansku. 

„Vírusové ochorenie nie je konštanta, ale mení sa a prispôsobuje sa prostrediu i klimatickým podmienkam.“

Keď si zoberiete, len za posledné tri dni v Taliansku za jedno poobedie vám zomrie aj 160 ľudí, ale nejde len o to, že zomrelo. Tá mortalita na to obrovské číslo postihnutých ľudí je stále relatívne nízka. Väčší problém je to, že priebeh ochorenia v Číne bol iný ako v Taliansku. U Číňanov sa príznaky prejavovali postupne, zo začiatku vyzerali ako silnejšia chrípka. V Taliansku behom 24 hodín mnohí nakazení vpadli do respiračnej insuficiencie alebo až do takého stavu, že ich nebolo možné uventilovať vo veľmi krátkom časovom horizonte.

prečo je priebeh ochorenia v Číne iný ako v Taliansku? 

Ťažko povedať. Myslím si, že to je otázka skôr na nejaké laboratórium, vedu a výskum. Pokiaľ by boli schopní poskytnúť skeny, aby sme videli, ako sa to správalo a hlavne, aký je ten vývoj. Netreba zabudnúť na to, že vírusové ochorenie nie je konštanta, ale že sa mení, prispôsobuje sa prostrediu i klimatickým podmienkam.  

napriek tomu veľa ľudí šlo do Talianska na lyžovačku. 

Strašne veľa ľudí podcenilo to, že mali zaplatenú lyžovačku za 200 eur a všetci si ju v tom Taliansku radi vybrali. To uvidíme časom, možno o 14 až 21 dní, aký bude nárast infikovaných. 

Nám ide hlavne o to, aby sme minimalizovali paniku, lebo nie je na ňu dôvod, nikdy nikomu nepomohla a nepomôže, práve naopak. Účinnými krokmi sú napríklad: zamedziť nekontrolovateľnej migrácii a prechodu ľudí cez naše územie, znížiť koncentráciu ľudí na jednom mieste a hlavne stopercentnou hygienou minimálne pri tom prvom kontakte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite