Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Richard Sulík: Určite sa dohodneme

.štefan Hríb .rozhovory

Ako prebiehajú rokovania o vzniku novej vládnej koalície a komu pripadne aký post a rezort? Prečo nová vláda ešte stále nie je zostavená a ako ovplyvní jej prvé kroky epidémia nového koronavírus? Predseda SaS Richard Sulík.

Richard Sulík: Určite sa dohodneme ALEXANDRA ČUNDERLÍKOVÁ/SITA 13. marec 2020 Bratislava: Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík a Veronika Remišová oznamujú, že sa im podarilo uzatvoriť dohodu o vzniku novej vládnej štvorkoalície. Richard Sulík prezradil, že mu nakoniec pripadne kreslo ministra hospodárstva,

o rokovaní budúcej koalície sa vie len málo. Na verejnosť prenikli informácie, že jeden z problémov je ministerstvo financií, ktoré by malo pripadnúť buď OĽaNO, alebo SaS. Na čom ste sa teda zasekli?

Rokovania prebiehajú. Dohoda sa nerodí zo dňa na deň alebo z hodiny na hodinu a sú ešte veci, ktoré si musíme vydiskutovať.

igor Matovič uverejnil v piatok status, že sa budú diať veľké veci a pohár trpezlivosti pretiekol.

Mrzí ma, že mi Igor začal verejne posielať nátlakové odkazy, no myslím si, že to zvládneme a na tomto koalícia nepadne.

v čom pohár trpezlivosti pretiekol?

To sa treba spýtať Igora. Rokovania o zostavení vlády nesú mieru komplikácie a asi na to nie je zvyknutý.

voľby boli len pred dvoma týždňami. Niekedy trvajú rokovania o vláde dlhšie, inokedy kratšie. Ty si bol súčasťou niektorých rokovaní o vzniku vlády. Sú tie rokovania v niečom iné?

Začali sa dobre, hoci sa teraz spomalili. Aj vinou koronavírusu. Sú iné v tom, že naozaj by bolo žiaduce, aby Igor Matovič tú vládu už poskladal.

deklaroval si, že SaS má záujem o post ministra financií. Potom sa ozval predseda OĽaNO, že na základe výsledku volieb patrí tento post im. Zhoda je na tom, že OĽaNO bude mať ministerstvo vnútra a vyzerá to tak, že nik nespochybňuje ani to, že by malo mať aj ministerstvo obrany. Platí alebo neplatí to, že by víťazná strana mala mať aj ministerstvo financií? 

Nie, nepoznám také pravidlo. V roku 1998 bola najsilnejšia koaličná strana SDK a ministerstvo financií viedla SDĽ, v roku 2010 bola najsilnejšia koaličná strana SDKÚ a ministerstvo financií bolo ponúknuté mne. Nakoniec som sa však rozhodol ísť do Národnej rady. Dokonca ani ministerstvo vnútra neobsadila najsilnejšia koaličná strana, ale rezort viedol Daniel Lipšic z KDH. Keď sme v roku 2016 krátko rokovali o vytvorení vlády, tak si Igor Matovič nárokoval ministerstvo financií, čo som mu aj prisľúbil. 

takže to nie je pravidlo. Mohli by ste si zvážiť za a proti každého kandidáta. Prebieha to tak?

Musíme sa zhodnúť na nejakom algoritme toho, kto aké ministerstvo prevezme a kto bude za čo zodpovedný. Keď sa na tom pravidle zhodneme, tak to dokážeme spraviť.

nie je to pravidlo dohodnuté až na výnimku jedného či dvoch postov? 

Pravidlo dohodnuté momentálne nie je. Igor navrhol prerozdelenie, no potom je dôležité, aby s tým partneri súhlasili. My s tým spokojní nie sme. Sme strana ekonomického zamerania a vždy som hovoril, že budeme mať záujem o ekonomický rezort. Teraz je ponuka taká, že sú tri rezorty a ani jeden z nich nie je ekonomický. Budeme o tom rokovať. Máme záujem byť súčasťou štvorkoalície a myslím, že dokážeme prispieť k tomu, aby sme spravili našu krajinu lepšou. Aj my sme dostali mandát od našich voličov a  budeme sa ho snažiť v čo najväčšej miere realizovať. Dá sa to zvládnuť, treba sa o tom rozprávať.

jedným z ekonomických rezortov je aj ministerstvo hospodárstva, cez ktoré sa dajú viaceré vaše opatrenia presadzovať. Prečo nemáte záujem o toto ministerstvo?

Áno, také opatrenia sa dajú presadzovať cez ministerstvo hospodárstva aj cez ministerstvo dopravy. Vnímam ako ekonomický rezort aj ministerstvo pôdohospodárstva. Nechcem tu však rozoberať koaličné rokovania.

prečo považuješ financie za prioritu?

Lebo tam vie SaS najviac prispieť. Igor sa v týchto voľbách profiloval ako človek, ktorý postaví zlodejov, ktorí nám tu vládli, pred súd. V tom mu držím palce a plne ho v tom podporujem. Všetci partneri súhlasia s tým, že na to potrebuje ministerstvo vnútra. My sme sa profilovali tým, že vieme zabezpečiť zodpovedné hospodárenie a budeme sa snažiť o to, aby sa nerozvrátilo financovanie krajiny. To, aké ťažkosti prinesie koronavírus, ešte nevieme. Považujem za prirodzené, že tento rezort sme si vybrali my.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite