Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Mihál: V politike nie som preto, lebo si nemám za čo kúpiť rožky

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pred troma rokmi odišiel z SaS a dnes sa do nej vracia. Prečo to robí, aký chce post a v čom podľa neho počas kampane zlyhala koalícia PS/Spolu či exprezident Andrej Kiska?

Jozef Mihál: V politike nie som preto, lebo si nemám za čo kúpiť rožky Boris Németh

v rozhovore s Jozefom Mihálom sa dočítate: 

  • prečo sa PS/Spolu nedostala do parlamentu,
  • čo mu prekážalo na ich kampani,
  • prečo sa rozhodol vrátiť sa do SaS,
  • o akú funkciu by mal záujem,
  • aký bude podľa neho Igor Matovič premiér,
  • aj to, či môže Andrej Kiska čoskoro odísť z politiky.

počas tlačovej besedy ste povedali, že sa nechcete vyjadrovať k minulosti...

Áno, vy ste boli prvý, kto ma pred pol rokom do toho dotlačil. Možno sa tým naštartovali určité procesy. Niekedy je história taká, že nie je daná z hora, ale tvorí sa jedným rozhovorom, ktorý spustí lavínu.

náš rozhovor vtedy takú lavínu spustil?

Ten rozhovor niektoré veci posunul dopredu.

posunul tie veci dopredu v SaS?

Áno. Nebolo to o PS/Spolu. To, čo som sa následne podozvedal o tom, čo sa dialo za múrami Liberálneho domu, bolo šokujúce.

keď sa na jeseň minulého roku dial v strane rozkol, verejnosť mu nerozumela. Sympatie mnohých sa prehodnotili smerom k SaS až po konaní členov Demokratickej strany (DS) počas poslednej mimoriadnej schôdze. Aký ste mali pocit po tom, čo hlasy DS dopomohli k otvoreniu schôdze?

Zvažoval som, prečo to, preboha, robia. Konečný rezultát, na ktorom sme sa viacerí zhodli, je, že sa členovia DS snažili za každú cenu zaujať a dostať do médií. Nie sú to ľudia, ktorí by robili politiku polroka. V politike boli desať rokov a pri všetkej snahe a hľadaní príležitosti, ako sa zviditeľniť, predsa jeden zodpovedný politik nemôže konať takýmto spôsobom. Bola to ich obrovská politická chyba. Im doslova a do písmena preplo.

predseda DS Michal Kravčík uverejnil po tom, ako poslanci DS pomohli otvoriť schôdzu NR SR status, v ktorom vyzval poslancov, aby odišli z kandidátky. Nakoniec však z kandidátky odstúpil predseda Kravčík.

Galkovi a spol. sa, rovnako ako v SaS, podarilo ovládnuť republikovú radu. Richard Sulík potom len zachraňoval situáciu zvolaním mimoriadneho kongresu. 

Ovládnuť republikovú radu sa im podarilo aj v DS a to už po pár mesiacoch od ich vstupu . Pán Kravčík si myslel, že cez predsedníctvo strany bude schopný korigovať výčiny Ľubomíra Galka a vylúčiť ich z kandidátky. Ak som to správne pochopil, tak následne pán Kravčík zistil, že je to presne naopak a že v predsedníctve získal Galko väčšinu. 

pred tromi rokmi ste odišli z SaS. Aj po odchode ste sa profilovali ako pravicový liberál, čo ste opätovne deklarovali aj na dnešnej tlačovej besede. Boli ste fanúšikom spájania strany Spolu so stranou Progresívne Slovensko?

Áno a rád by som pripomenul, že to spojenie bolo predprípravou pre spojenie s pánom prezidentom Andrejom Kiskom. Nebolo to tak, že sa spojí PS a Spolu a budeme to spolu ťahať do volieb. Bolo to o tom, že v pozadí je pán prezident, ktorý ešte musel dokončiť svoj mandát bez toho, aby sa nejako aktívne alebo pasívne zapájal, no potichučky sme to skladali s tým, že sa Andrej Kiska pridá a že vznikne jedna nová politická sila, ktorá využije otvorený priestor, ktorý v roku 2017 až 2019 na politickom spektre vznikol. 

Ľudia neboli spokojní s politikou Ficovej a Pellegriniho vlády, ale nevideli žiadnu perspektívu vo voľbe starých opozičných strán. Existoval teda obrovský priestor pre novú politickú silu. Na to, aby to malo logiku, bolo potrebné, aby sa tie nové politické sily, ktoré vznikali rôznymi prúdmi, spojili. 

Bolo rozumné a pragmatické všetky tieto prúdy spojiť do jedného celku. Tým celkom mala byť trojkoalícia, ktorej súčasťou by bol, a mal by aj svoje dôstojné miesto, pán prezident Kiska. Či už by to bola jeho strana, alebo či by sa nejakým spôsobom pridal Andrej Kiska so svojimi ľuďmi do už existujúcej dvojkoalície. Ako by to technicky vyzeralo už nebolo dôležité. 

Naša dvojkoalícia vznikala s tým, že to bol predvoj toho, čo malo vo finálne pred parlamentnými voľbami vzniknúť a zahŕňať aj Andreja Kisku. Naše spojenie bolo správne a ak by sa mala história opakovať, tak by sme postupovali identicky. To, že to tak nakoniec nedopadlo, je otázka na niekoho iného. 

Boris Németh

vy ste ako osoba dlhodobo deklarovali, že o spájanie máte eminentný záujem.

Ja sa totiž nepotrebujem na nič hrať. Spájanie som si úprimne prial. V politike nie som preto, lebo si nemám za čo kúpiť rožky. Politiku robím pre to, aby sme krajinu pohli dopredu. Chápem, že ak chcete krajinu pohnúť dopredu, potrebujete čo najväčšiu politickú silu a potrebujete lídra, ktorému ľudia veria a, samozrejme, potrebujete tím odborne zdatných ľudí. Ďalej potrebujete peniaze na kampaň. Vieme, ako sa technicky robí politika. 

Cesta spájania, ktorou sme sa vybrali, bola absolútne správna. Po eurovoľbách a po vyhláseniach pána prezidenta, že bude pokračovať takto a takto, sa to, bohužiaľ, začalo celé rúcať. 

prečo podľa vás Andrej Kiska do trojkolície nakoniec nevstúpil?

Príliš si veril. Dlho som rozmýšľal o tom, prečo to vlastne urobil tak, ako to urobil a dnes po všetkom tom, čo sa stalo, s odstupom týždňa po voľbách je, že za nevytvorením spoločnej koalície je len to, že si príliš veril. Veril si, že ako bývalý prezident so svojou autoritou, ktorú si u ľudí vybudoval, dokáže založiť premiérsku stranu, ktorá samostatne vo voľbách získa minimálne 15, možno 20 percent. Veril, že Fica dokáže poraziť on. 

To, že Matovič dostal 25 percent, nie je náhoda. Je to o tom, že ľudia v tejto krajine chceli vidieť víťaza. Čo chýbalo k tomu, aby bol víťazom Andrej Kiska a jeho strana Za ľudí? Na začiatku bol príbeh taký, že možno bolo treba pár vecí urobiť inak a tým víťazom mohol byť práve Andrej Kiska. 

ktoré kroky chýbali tomu, aby sa Andrej Kiska tým víťazom stal?

Jedným z nich bolo aj nevytvorenie koalície. Možno to bol dokonca rozhodujúci faktor. Pán Kiska si však veril tak veľmi, že to spojenie odmietol. My sme mu nekládli žiadne podmienky. To je nezmysel.

takže z vašej strany neexistovali žiadne podmienky, ako napríklad zakotvenie registrovaných partnerstiev v predvolebnom programe koalície, alebo vylúčenie hnutia OĽaNO z povolebnej spolupráce?

Za seba hovorím, že ak by aj nejaké podmienky niekto od nás nebodaj dával, tak ja by som bol ten, ktorý by kričal „preboha, prestaňte“, treba urobiť trojkolíciu a nepozerať na osobné záujmy. To ľudia chceli a nakoniec by nastal efekt snehovej gule. 

prečo sa podľa vás koalícia PS/Spolu nedostala do parlamentu?

Nechajme to na politológov. Nechcem to riešiť. Svoju robotu som si podľa mňa urobil dobre. Ale aby som sa nevyhol odpovedi, tak ak som niečo podcenil, tak to bolo to, že som príliš dôveroval vedeniu, respektíve lídrom koalície.  

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite