Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica: Vtedy sme mali pocity, dnes máme dôkazy

.štefan Hríb .rozhovory

Nezmyselnou a krutou smrťou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme dostali šancu zmeniť Slovensko. Nik z nás ešte nevie dosť dobre odhadnúť, čo táto vražda znamená pre mysle slovenskej verejnosti. Je to niečo, čo odsudzujú všetci. A to dáva šancu na zmenu. Hovorili sme o tom s Romanom Kvasnicom.

Roman Kvasnica: Vtedy sme mali pocity, dnes máme dôkazy BORIS NÉMETH

zdá sa mi, že základné nastavenie spoločnosti na Slovensku sa za posledných 20 rokov až tak nezmenilo. Je to tak?

Je to možno ešte viac než dvadsať rokov. Dostali sme sa do štádia vývoja našej spoločnosti, keď máme šancu zadefinovať, akým smerom by sa mala dobudúcna uberať naša spoločnosť a kam by malo Slovensko patriť. Bohužiaľ, šancu na rozhodujúcu zmenu nám dala smrť dvoch mladých ľudí.

keď padol Mečiar, tak sme všetci dúfali, že sa konečne skončí zneužívanie tajnej služby, polície a súdov a že ľudia v pozadí budú odstavení od toho, čo ukradli. Čo z toho sa podarilo počas dvoch vlád v rokoch 1998 – 2006?

Na začiatku určite existoval politický entuziazmus, aby sa podaril nejaký zvrat. Prvé dva roky po voľbách v roku 1998 to do istej miery fungovalo. No aké strany vtedy tvorili koalíciu? Vládnutie nebolo jednoduché a po dvoch rokoch nastala únava z boja proti mimoriadne úspešným ľuďom za Mečiara. Po dvoch rokoch podľa mňa intenzita boja klesala a mali by sme ďakovať za to, že sme sa v tom čase začali etablovať do EÚ a NATO. Očista trvala maximálne dva roky.

po roku 1998 sa znovu začala zneužívať tajná služba a ty si bol jeden z jej terčov. Tí istí ľudia, ktorí boli v pozadí HZDS, zrazu začali byť prijateľní, a nielenže neprišli o majetky, ale stali sa vplyvní v slovenskej politike. Keď nastúpil Fico, presunuli sa zase k nemu. Od 90. rokov sú to tie isté mená. Čo je toto za jav? 

Vieme, v akom stave máme dnes políciu, prokuratúru a súdy, no možno ešte nevieme, v akom stave je SIS. Očakávania verejnosti od prípadnej prodemokratickej vlády sú veľké. 

verejnosť je od vraždy šokovaná z toho, ako je riadená prokuratúra, vyšetrovatelia a súdy. Predpokladám, že ty si z toho šokovaný nebol.

Veľmi nie, no prekvapila ma jednoduchosť, akou boli ovládané niektoré slovenské súdy a ako sa dohadovala primitívna korupcia.

keď sa tebe osobne Kočner vyhrážal, tvrdil, že vybaví, že sa na súde nič nestane a súd bude zastavený. Sú to rovnaké veci, aké z Threemy odhaľujeme dnes. Zmenilo sa niečo?

Problém nie je o Kočnerovi. Takých Kočnerov pôsobí na Slovensku viacero, určite v menšom meradle, no v každom okrese. Vyšetrovanie činnosti Kočnera nám umožnilo nahliadnuť do toho, v akom rozklade je ústavné zriadenie Slovenskej republiky. Nie je to len o Kočnerovi. Čo sa mňa týka, treba spomenúť iba jeden význam toho, že sa mi vyhrážal, a tým bolo to, že to všetkým bolo jedno. Prokurátori a sudcovia sa s ním naďalej stretávali a to je znak toho, v akom stave sú orgány činné v trestnom konaní.

no Kočner sa vyhrážal aj Jánovi Kuciakovi a polícia to tiež nechala tak.

Pri Kuciakovi dokonca viem, že mal minister vnútra posmešné výroky na jeho adresu. Nedá sa to porovnať s tým, čo som zažil ja, lebo na jednej strane musíme vychádzať z prezumpcie neviny a na druhej je Kočner dôvodne podozrivý z toho, že si objednal vraždu Jána Kuciaka. Zosmiešňovanie vyhrážok ministrom vnútra vo vzťahu ku Kuciakovi je príkladom toho, v akej spoločnosti žijeme. A je to aj informácia o tom, akú bohorovnosť pociťovali niektorí predstavitelia strany Smer.

toto správanie pokračuje aj po vražde. Na jednom stretnutí, na ktorom si sa zúčastnil, povedal policajný prezident Lučanský, že Ján Kuciak podcenil situáciu. Čo to vypovedá o takzvanej zodpovednej zmene, ktorá mala v Smere prebehnúť?

Neviem presne, čo je to Smer. Poznám len konkrétne mená, ktoré si presadzujú svoje konkrétne ekonomické záujmy. Na tom stretnutí sme sedeli obaja a obaja sme chceli odísť. Ján Kuciak spravil to, čo spraví normálny občan v takej situácii, teda podal trestné oznámenie. Policajný prezident povedal, že Ján Kuciak pochybil v tom, že veril, že Slovensko je právny štát a jeho orgány sa postavia k tomuto oznámeniu adekvátne. Minimálne bolo treba spraviť opatrenia, aby v čase podania trestného oznámenia Kočner pocítil, že si nemôže dovoliť všetko. Nie je to o Lučanskom, ale o tom, v akom stave je naša spoločnosť. Treba pri polícii, prokuratúre a súdoch nastaviť iné parametre fungovania tých orgánov. Treba jasne zadefinovať ich povinnosť presadzovať zásady právneho štátu. Občania SR nesmú mať na Slovensku strach ísť s dôverou na políciu a prokuratúru. Po tom, čo dnes vieme, to celé nie je len o pocitoch. V minulosti sme mali pocity, dnes máme dôkazy. Štátne orgány nefungujú tak, ako by mali. Pri Kuciakovi sme zistili, že slovenské štátne orgány ohrozovali svojich občanov a poskytovali o nich informácie, niekedy aj zločineckým štruktúram. Problém polície, prokuratúry a súdov treba riešiť profesionálne a s chladnou hlavou. Netreba očakávať, že existujú rýchle a jednoduché riešenia. 

po tom, čo sa pred dvoma rokmi stalo, nastúpila nová ministerka Saková, nový policajný prezident a nový premiér. V časti verejnosti môže panovať dojem, že to najhoršie už odišlo a Slovensko sa čistí. Iní hovoria opak. Kto má pravdu?

Pri výmene vedenia policajného zboru a ministra vnútra sme sa mohli oprávnene pýtať, či to bude alebo nebude náprava. S odstupom dvoch rokov máme výstupy z činnosti policajného vedenia a ministerstva vnútra. Na začiatku som bol opatrný, lebo som mal zmiešané pocity, pokiaľ tí istí ľudia, ktorí dali do pozície prezidenta policajného zboru pána Gašpara a Kaliňáka, rozhodovali o tom, kto nastúpi na ich miesto. Neočakával som nejaké veľké zmeny. To, že sa podarilo vyšetriť dvojnásobnú úkladnú vraždu, nebola zásluha nového vedenia policajného zboru alebo vedenia ministerstva vnútra, ale profesijnej cti a odvahy príslušníkov policajného zboru. Tí napriek tomu vedeniu dokázali celú vec vyšetriť.

BORIS NÉMETH

dozvieme sa aj to, aká náročná to bola úloha?

Raz sa to slovenská verejnosť dozvie. Policajti z vyšetrovacieho tímu pána Juhásza ukázali, že sú odborne a profesijne zdatní. Mimoriadnu úlohu pri vyšetrovaní zohrali analytici policajného zboru a NAKA. Anonymní ľudia, ktorí odviedli odbornú prácu pri analýze zaistených dát. Ako som uviedol, po dvoch rokoch máme informácie, ktoré vyplynuli z vyšetrovania a konania pred súdom. Rok predtým boli úplne nelogicky a netransparentne odňaté tri veci z vyšetrovacieho tímu: objednávka vraždy Lipšica, Šufliarskeho a Žilinku. Túto vec dali vyšetrovateľovi úradu inšpekčnej služby, hoci všetci vedeli, že ten vyšetrovateľ nie je vecne príslušný na vyšetrovanie tejto veci. Od 1.februára 2019 môžu vyšetrovatelia úradu inšpekčnej služby vyšetrovať iba činnosť príslušníkov ozbrojených zložiek

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite