Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Naša kampaň nie je dehumanizáciou

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pripadá mi trochu zvláštne, že denník, v ktorom vyšlo x karikatúr, ktoré sú podľa mňa brutálnejšie a horšie a ktoré sa týkajú skupín obyvateľov alebo profesných skupín, ako sú napríklad sudcovia či politici ako skupina, tak práve tento denník cíti potrebu neustále napádať našu kampaň, hovorí Juraj Petrovič z OKS.

Juraj Petrovič: Naša kampaň nie je dehumanizáciou Natália Ložeková

štýl vašej kampane je podobný ako pred desiatimi rokmi. Vtedy OKS na kandidátke Most-Híd brázdila Slovensko s troma prasatami Vladom, Robom a Janom, ktorý symbolizovali strany HZDS, Smer a SNS. V roku 2016 prebiehala deratizácia Slovenska, keď Ondrej Dostál, Ivan Kuhn a Jakub Nedoba obchádzali Slovensko a podľa symbolu Dávida Ratha deratizovali Slovensko. Vás súčasný symbol je dezinficácia. Táto kampaň vzbudila veľký negatívny ohlas. Ako sa to stalo?

Pýtate sa správnu otázku, ale nesprávneho človeka. Neviem, ako sa to stalo. Koniec koncov sme sa to nedozvedeli, lebo z Denníka N, kde vyšiel komentár Romana Pataja o tom, akou je táto kampaň dehumanizáciou, nás nikdy nikto nekontaktoval.

pri komentároch je úplne bežné, že autor článku nekontaktuje tých, o ktorých píše.

To áno. Komentár vyšiel bez toho, že by o našej kampani predtým Denník N písal v spravodajstve.

My sme, samozrejme, vychádzali aj z toho, že minulé kampane OKS boli orientované podobným smerom. Vizuály do nich tiež robila výtvarníčka Natália Ložeková a povedali sme si, že ako konzervatívci sa budeme držať tradície. Prečo sa to stalo práve teraz je možno preto, že existuje prílišná precitlivenosť pri istých témach. Zažili sme to napríklad pri knihe Karola Sudora s Vladom Palkom, kde sa časť bratislavskej kaviarne strašne pobúrene ozvala s tým, že ako je možné s niekým, ako je Vlado Palko, robiť knihu. Chcem teda veriť, že ide len o nedorozumenie z hľadiska toho, čo je dehumanizácia a čo nie je.

ako je to teda myslené? Na karikatúre je Kotleba, Fico a Danko.

Keď sa pozrieme na tie postavičky, tak si musíme uvedomiť, že sú to karikatúry alebo rozprávkové postavičky, pričom ide o konkrétne postavy, nie o reprezentantov celých skupín obyvateľstva. Keď si ich prejdeme jedného po druhom, tak prvý, ktorý nám zišiel na um, je Andrej Danko. Ten je nakreslený úplne jasne, ako chrobák Rus.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite