Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Milan Krajniak: Ak je návrh dobrý, hlasovať s fašistami je morálne

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pôsobil v ODM, KDH, neskôr bol blízkym spolupracovníkom Daniela Lipšica. Dnes je dvojkou hnutia Sme rodina. Je možným kandidátom na ministra vnútra alebo obrany. S Martinom Borguľom si vyká a tvrdí, že po finančnej kríze v roku 2008 sa z neho stal ekonomický nacionalista. Milan Krajniak.

Milan Krajniak: Ak je návrh dobrý, hlasovať s fašistami je morálne Boris Németh

v rozhovore s Milanom Krajniakom sa dočítate:

  • ako by chceli investovať miliardy na výstavbu infraštruktúry,
  • či má záujem o post ministra vnútra alebo obrany,
  • či mu neprekáža hlasovať s kotlebovcami,
  • aký má vzťah s Martinom Borguľom,
  • prečo sa z neho stal ekonomický nacionalista a čo si pod tým predstavuje.

pred nedávnom ste mali programovú konferenciu. Je váš program realizovateľný?

Náš program je jedinečný v tom, že úplne presne ukazujeme, ako chceme nájsť finančné prostriedky na jeho plnenie. V programe máme najväčší investičný plán za posledných 30 rokov. Na Slovensku máme investičný dlh 75 miliárd eur. Ak to chceme zvládať vyrovnať v priebehu desať až dvanásť rokov a dostať sa na normálnu úroveň civilizovaného európskeho štátu, tak my chceme investovať zhruba štyri miliardy eur ročne. 

Tie štyri miliardy eur nechceme investovať z verejných financií, ale z komerčných zdrojov. Dá sa to urobiť podľa rakúskeho modelu, že pre každú oblasť investícii sa založí štátna komerčná spoločnosť, ktorá, vzhľadom na budúce príjmy z investícii, získa financie na svoje fungovanie na európskych a svetových finančných trhoch. Tento model je v Rakúsku vyskúšaný a je schválený EÚ ako použiteľný a tieto financie sa nezapočítavajú do verejného dlhu.

nie je to len technické obídenie pravidiel, ktoré bude mať reálne za následok, že verejný dlh sa navýši? 

Nie je to navýšenie verejného dlhu, lebo za investície ručia štátne spoločnosti. Takýmto spôsobom chceme stavať 25-tisíc štátnych nájomných bytov ročne, stavať diaľnice, modernizovať železničné trasy a nemocnice. Štátne investičné spoločnosti môžu získať peniaze na 40 rokov za minimálne úroky, toto žiaden komerčný investor nedokáže. 

Navyše, štátne nájomné byty budeme stavať bez marže komerčných developerov, čo je úspora 40 percent z ceny. Preto vieme garantovať priemernú cenu za 2-izbový byt na úrovni 200 eur mesačne, v najchudobnejších regiónoch za 119 eur mesačne.

keď tie štátne spoločnosti skrachujú, tak štát o ne nepríde?

Tie spoločnosti nemôžu skrachovať, pretože investície do infraštruktúry sú všade v EÚ ziskové. Štát len z týchto investícií získa 2 miliardy eur na daniach ročne. Navýšiť príjem štátu chceme aj zdanením monopolov a oligopolov. Chceme zvýšiť daň z dividend. Budeme mať potom približne o 3,5 miliardy eur ročne viac na sociálne výdavky. 

Boris Németh

Chceme, aby ľudia pocítili, že štát na nich len nezarába, ale pomáha im. Ľudia volajú po zmene a ja s nimi súhlasím. Nová vláda však musí zabezpečiť, že ľudia pocítia na vlastných peňaženkách a na prístupe štátu, že im pomáhame. 

parlamentné voľby sa blížia. Opozičné strany ku vám majú veľmi rezervovaný postoj. Menšou výnimkou je strana SaS, ktorá vás zvykne prizvať k spoločným rokovaniam. Ako si vysvetľujete ich postoj?

Štyri roky kritizujeme vládnu politiku, ale z dosť iných pozícií ako liberálne opozičné strany. 

ktoré strany máte na mysli?

Všetkých, okrem nás. Nenašla sa ani jedna strana, ktorá by vyhlásila, že pokiaľ by v budúcej vláde mali byť riešené registrované partnerstvá, tak v nej nebude. Pokiaľ by niekto počas nášho prípadného pôsobenia vo vláde podporil alebo predložil návrh zákona o registrovaných partnerstvách, tak tá vláda končí.

To je pre nás čiara, ktorú neprekročíme. Sme samostatná strana a robíme samostatnú politiku v opozícii. Preto sme sa do takých kávičkových aktivít či podpisovania deklarácií nehrnuli a striktne sme sa im vyhýbali.

nie je to práve preto, že vaši voliči sú alergickí i na opozičné strany? Nie je váš postoj skôr vecou taktiky?

Nie. Myslím si, že naši voliči sú alergickí na taký typ kabinetnej politiky, aký robia opozičné strany. Tie strany sa stretnú a tu sa na niečom dohodnú a tu niečo podpíšu.

áno, ale práve o tom býva reálna politika. O tom, že si niekedy sadnete, podpíšete a dohodnete sa.

Áno, ale po voľbách. My sme si vždy zakladali na tom, že ak sme s nejakým návrhom zákona súhlasili, tak sme ho podporili bez ohľadu na to, kto ten zákon predložil. Aj keď to navrhli kotlebovci či Blaha. Ak bol ich návrh dobrý, tak Sme rodina ho podporila. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite