Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Michal Šimečka: Dianie v Maďarsku pripomína mečiarizmus. EÚ pri Orbánovi zlyháva

.matúš Dávid .rozhovory

Kríza demokracie v EÚ pretrváva a prehlbuje sa. Dokáže Únia prežiť, ak jej členské štáty nedodržujú základné princípy a hodnoty? Rozhovor s europoslancom a podpredsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom.

Michal Šimečka: Dianie v Maďarsku pripomína mečiarizmus. EÚ pri Orbánovi zlyháva Branislav Bibel/SITA 9. december 2019 Bratislava, Slovenská republika: Europoslanec Michal Šimečka počas tlačovej besedy spojenej s diskusiou na tému „Noví europoslanci: čo sa im podarilo za šesť mesiacov?“.

v rozhovore s poslancom Európskeho parlamentu Michalom Šimečkom sa dočítate:

  • či EÚ naozaj trestá Orbána za to, že je proti migrantom, a poľskú vládu za to, že je konzervatívno-nacionalistická,
  • o blížiacom sa konci Fideszu u európskych ľudovcov,
  • prečo okolo Orbána všetci tancujú a nik s ním nevie pohnúť,
  • prečo v Poľsku protestujú sudcovia,
  • aj o tom, či sú Babišove kauzy vnútornou záležitosťou Česka alebo patria na pôdu EÚ.

podľa europoslancov sa stav právneho štátu v Maďarsku a Poľsku ďalej zhoršuje. Prečo?

Európska únia sa nachádza v kríze vlastných hodnôt. Napriek tomu, že máme nástroje na ochranu zásad právneho štátu v členských krajinách, vrátane článku 7 Lisabonskej zmluvy, a napriek tomu, že maďarský premiér Viktor Orbán aj poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) čelia kritike, kríza demokracie v EÚ pretrváva a prehlbuje sa.

to však nie je len otázka Maďarska či Poľska...

Samozrejme, je to aj problém Malty. Na tamojšiu ľavicovú vládu by sme mali byť rovnako prísni. Toto všetko je totiž veľmi nebezpečné pre budúcnosť EÚ. Vstupovali sme do nej, pretože je to klub liberálnych demokracií, spoločenstvo hodnôt, kde má byť zaručená nezávislosť súdnictva, polície aj prokuratúry.

Ak to prestáva platiť a máme medzi sebou štáty, ktoré tieto základné princípy porušujú, tak EÚ nemôže dlhodobo prežiť.

europoslanci veľkou väčšinou schválili uznesenie o zhoršujúcej sa situácii v Maďarsku a Poľsku. Čo požadujete?

Všetci cítia, že v niektorých členských krajinách nie je všetko v poriadku a malo by sa to riešiť cez ten ‚známy‘ článok 7 Lisabonskej zmluvy. Malo by to fungovať tak, že zástupcovia členských štátov v Rade EÚ vedú dialóg s predstaviteľmi Maďarska a Poľska a nabádajú ich, aby napravili niektoré problémy.

„V Maďarsku už fakticky neexistuje sloboda médií a verejnosť je odkázaná na propagandu vládneho režimu.“

lenže doterajšie diskusie neviedli k zlepšeniu, správne?

Tie stretnutia sú neefektívne a nikto nevie, kam to vlastne smeruje. Situácia sa nezlepšuje ani v Maďarsku, ani v Poľsku. Preto sme vyzvali členské štáty, aby vypočúvania v rámci aktivovaného článku 7 mali väčšiu štruktúru a obsahovali jasne zadefinované odporúčania pre vlády vo Varšave či v Budapešti, vrátane termínov, dokedy majú konkrétne zmeny urobiť.

požadujete aj vytvorenie silnejšieho mechanizmu pre demokraciu, právny štát a základné práva. Čo by malo byť jeho úlohou?

Malo by to byť pravidelné a nezávislé hodnotenie dodržiavania základných hodnôt EÚ jednotlivými členskými štátmi. Je správne a férové, aby existoval objektívny mechanizmus, ktorý bude platiť pre všetkých, vrátane Slovenska. 

Aby Poliaci či Maďari nemohli povedať: „Na nás ste si zasadli a kritizujete nás, pretože odmietame hlbšiu integráciu Únie alebo odmietame migračnú politiku.“

tak to predsa v skutočnosti nie je...

Iste. V EÚ môžu byť vlády konzervatívne aj socialistické, proimigračné aj antimigračné. Všetky však musia dodržiavať základný súbor hodnôt, medzi ktoré patrí právny štát, nezávislosť súdnictva či sloboda tlače, pretože bez toho Únia nemá zmysel.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite