Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek: Trumpova politika nahráva ruským cieľom

.matúš Dávid .rozhovory

Americký prezident strelil od pása a dosiahol presný opak toho, čo Západ na Blízkom východe chcel. Irán je na koni a podľa bývalého veľvyslanca SR pri NATO je v ohrození aj boj proti teroristom.

Tomáš Valášek: Trumpova politika nahráva ruským cieľom Tomáš Valášek/Za ľudí/Facebook Tomáš Valášek je bývalý veľvyslanec SR pri NATO, odborník na bezpečnosť a obranu. V parlamentných voľbách 2020 kandiduje za stranu Za ľudí ako jej zahraničnopolitický expert.

v rozhovore s expertom strany Za ľudí Tomášom Valáškom sa dočítate:

  • čo si myslí o zabití generála Sulejmáního,
  • ako vidí budúcnosť jadrovej dohody s Iránom,
  • v čom nesúhlasí s Donaldom Trumpom aj to,
  • aké sú ciele USA a EÚ na Blízkom východe.

čo vám ako prvé napadlo, keď ste sa na tretí deň nového roka dozvedeli, že Američania zabili v Iraku vplyvného iránskeho generála Kásima Sulejmáního?

Moju prvú reakciu by ste asi nemohli verejne citovať. Až následne som si povedal, že toto nebude dobré.

v akom zmysle?

Americký prezident Donald Trump si zrejme myslel, že zabitie iránskeho generála Kásima Sulejmáního bude niečo ako zabitie teroristu Abú Bakra al-Bagdádího alebo Usámu bin Ládina, teda niečo, čo sa stretne s aplauzom a všeobecným súhlasom.

lenže opak je pravdou...

Áno. Kásim Sulejmání bol zloduch, ktorý mal na rukách krv Iračanov aj Američanov, o jeho zločinoch v Sýrii ani nehovoriac. Bol to však predsa len vysoký vojenský predstaviteľ zvrchovaného štátu zodpovedený prakticky za celú iránsku politiku na Blízkom východe. Je jasné, že to, čo sa udialo, bude mať také následky, ktoré nestáli za tú akciu.

je svet bez vplyvného iránskeho generála bezpečnejším miestom?

Existuje aj teória, že odstránením jedného človeka sa vyrieši celý problém, ale toto je iný prípad.

v čom?

Iránske revolučné gardy ani ich elitné jednotky Kuds nie sú teroristickou organizáciou akou je Islamský štát či Al-Káida. Je to organizácia s vlastnou štruktúrou, vojenskými predstaviteľmi, veliteľmi a ich zástupcami.

Generál Kásim Sulejmání je nahraditeľný a už ho aj nahradili. Jeho smrťou sa výrazne neoslabuje schopnosť iránskej armády vykonávať na Blízkom východe operácie. Naopak, reakcia v regióne je presne opačná. Sme svedkami oslabenia schopnosti Spojených štátov amerických voľne operovať v Iraku. Zároveň vidíme, že v očiach širšej verejnosti sa imidž Iránu zmenil.

Z krajiny, ktorá spáchala zverstvá v Iraku či Sýrii, je zrazu hrdina alebo minimálne obeť. To sú všetko veci, ktoré Američanom za ten Trumpov prvotný čin naozaj nestáli.

prečo to teda Trump urobil, navyše bez upovedomenia Kongresu?

V rámci americkej ústavy má prezident relatívne veľké právomoci a využili ich aj predchádzajúci prezidenti USA. Demokrati to vyhadzujú Trumpovi na oči, pretože si mnohí z nich, podľa mňa právom, myslia, že to bola strategická chyba.

Jedna vec je totiž legálnosť tohto kroku, no druhá vec je, že to bola strategická chyba. To je to hlavné, čo súčasnému šéfovi Bieleho domu vyčítajú jeho politickí oponenti.

Peter Toman/Matúš Dávid
Pozrite si aj celú reláciu .glóbus s diplomatom Rastislavom Káčerom a bývalým veľvyslancom SR pri NATO Tomášom Valáškom (Za ľudí) o tom, či Donald Trump urobil na Blízkom východe chybu alebo sa mu raz svet poďakuje za to, že umlčal Irán.

súviselo zabitie iránskeho generála aj s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA?

Obávam sa, že áno, ale ako vždy, to rozhodnutie nepodmienil iba jeden faktor.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite