Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predvolebná kampaň bude plná dezinformácií, hovorí expertka na hybridné hrozby

.matúš Dávid .rozhovory

„Musíme viac komunikovať s rodinou či priateľmi a vyvracať šíriace sa dezinformácie. Potrebujeme väčšiu zodpovednosť za spoločnosť, v ktorej žijeme,“ hovorí Monika Masariková z think-tanku SSPI.

Predvolebná kampaň bude plná dezinformácií, hovorí expertka na hybridné hrozby Matúš Dávid Monika Masariková je bezpečnostná analytička a riaditeľka Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

v rozhovore s odborníčkou na hybridné hrozby a dezinformácie Monikou Masarikovou sa dočítate:

  • či bude predvolebná kampaň férová,
  • ako odolať dezinformáciám a ruskej propagande,
  • či sa Putinovo Rusko môže zamiešať do našich volieb,
  • aj o tom, či potrebujeme Centrum pre hybridné hrozby a dezinformácie.

súčasťou predvolebných kampaní politikov už dávno nie sú iba tradičné médiá či bilboardy, ale aj sociálne siete. Bude kampaň pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami na Slovensku férová alebo ju znovu poznačia lži a nenávistné prejavy?

Určite aj túto kampaň poznačí šírenie falošných správ či hoaxov, ktoré sa, žiaľ, stali štandardnou súčasťou politického súboja. Zmenila sa forma – v minulosti sme mohli pozorovať šírenie predvolebných klamstiev cez letáky či nálepky, no dnes majú vplyv najmä dezinformácie na sociálnych sieťach a internete.

Spomeňme, že pred poslednými prezidentskými voľbami sa šírili lži najmä o súčasnej prezidentke Zuzane Čaputovej. Napríklad o tom, že má židovský pôvod. Využitie dezinformácií v ešte vyššej miere, ako dosiaľ môžeme očakávať aj pred februárovými parlamentnými voľbami.

prečo sú voľby takým vyhľadávaným terčom hybridných hrozieb, medzi ktoré patria aj falošné správy či dezinformácie?

Pretože vo voľbách ľudia rozhodujú o strategickom smerovaní krajiny, teda o zahraničnej politike a vnútropolitických reformách. Pre niektorých aktérov môže byť veľmi zaujímavé ovplyvňovať tieto procesy a získať vplyv práve počas tohto obdobia, keď sa obyvatelia nejakého štátu rozhodujú.

Aktéri, ktorí sledujú takéto ciele a majú takéto záujmy, potom často podporujú kandidátov, ktorých politická agenda im vyhovuje.

keď hovoríte o „aktéroch“, máte na mysli niektorých konkrétnych zahraničných lídrov alebo režimy?

Áno.

môže sa napríklad Putinovo Rusko nejako zamiešať do našich volieb?

Určite áno, veď precedensy už máme. V Spojených štátoch amerických sa v tejto súvislosti konalo rozsiahle vyšetrovanie, podobne aj vo Veľkej Británii.

Analytička Monika Masariková reční počas konferencie s názvom Spoločne o bezpečnosti a obrane, ktorá je každoročným stretnutím slovenskej obrannej a bezpečnostnej komunity v Beladiciach.SSPI/ARCHÍV MONIKY MASARIKOVEJAnalytička Monika Masariková reční počas konferencie s názvom Spoločne o bezpečnosti a obrane, ktorá je každoročným stretnutím slovenskej obrannej a bezpečnostnej komunity v Beladiciach.

čo presne sa tam stalo?

Zjednodušene povedané – v USA išlo o podporu volebnej kampane a ovplyvňovanie verejnej diskusie takým spôsobom, že ruská internetová agentúra zamestnávala ľudí, ktorí diskutovali pod príspevkami na sociálnych sieťach a cielene ovplyvňovali názory ľudí v rámci kontroverzných tém. Táto agentúra sa potom zapájala aj do organizácie niektorých predvolebných mítingov v roku 2016.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite