Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Robert Chovanculiak: Zdieľaná ekonomika konkuruje štátu

.šimon Jeseňák .rozhovory

Štátne regulácie majú ochraňovať spotrebiteľa. Platformy zdieľanej ekonomiky však ukázali, že súkromné regulácie dokážu byť efektívnejšie ako tie štátne. Dnes nevieme, či UBER prežije. Môže nám to však byť jedno, keďže naše jazdy po Bratislave nám dotujú americkí miliardári.

Robert Chovanculiak: Zdieľaná ekonomika konkuruje štátu zdroj: archív respondenta

nedávno ste vydali knihu Pokrok bez povolenia. Čo je hlavnou témou tejto knihy?

Objavili sa nové internetové technológie, konkrétne tri, na ktoré sa v knihe zameriavam: zdieľaná ekonomika, crowdfunding a kryptomeny. 

Tieto tri technológie zmenili to, akú úlohu má v spoločnosti trh a akú úlohu má štát. Snažím sa to vysvetliť  v tom smere, že trh má významnejšiu úlohu a štát sa tomu musí nejakým spôsobom prispôsobiť. Vidíme, že niektoré nové technológie nahrádzajú funkcie štátu alebo mu priamo konkurujú.

pred príchodom nových technológií to bolo inak? Nekonkuroval trh štátu stále?

Bavíme sa o niektorých konkrétnych funkciách štátu. Štát má funkciu poskytovať regulácie a regulovať ekonomiku či podnikateľov. V minulosti sa podnikatelia prispôsobovali štátu a plnili regulácie, ktoré štát vytvoril. Nemali inú možnosť. 

„UBER mal vybudovaný celý ekosystém toho, ako zabezpečiť kvalitnú službu pre spotrebiteľa.“

Dnes však vidíme príchod platforiem zdieľanej ekonomiky, ktoré si až tak veľkú hlavu zo štátnych regulácií nerobia. Tento postoj niektorí otvorene označili za protizákonný, ja to však skôr interpretujem tak, že platformy zdieľanej ekonomiky prišli so svojimi vlastnými reguláciami a dokázali sami

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite