Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Láska sa najlepšie vyznáva čokoládou, hovorí majiteľka pralinkárne Viktória Balarová

.emília Mihočová .rozhovory

Pralinkáreň belgického typu v srdci Prešova je na Slovensku ojedinelá svojho druhu. Pri stretnutí s majiteľkou Viktóriou Balarovou si nevdojak spomeniete na kultový film Čokoláda s Juliette Binoche v hlavnej úlohe a dýchne na vás čarovný, rozprávkový svet.

Láska sa najlepšie vyznáva čokoládou, hovorí majiteľka pralinkárne Viktória Balarová Dušan Majerník

v rozhovore s Viktóriou Balarovou sa dočítate:

  • ako vyzerala prvá pralinka,
  • kde vôbec vznikla,
  • ako chutí čokoláda bez cukru,
  • aká čokoláda najviac chutí Slovákom.

čokoláda je výrobok s mnohými pozitívnymi vlastnosťami. Obsahuje horčík, draslík, vitamín A, ale aj teobromín – neškodné antidepresívum, ktoré povzbudzuje organizmus a je vynikajúcim prostriedkom na zahnanie zlej nálady. V čom spočíva tajomstvo skutočne dobrej čokolády?

V jednoduchosti – čím menej zložiek a prímesí, tým lepšie. Čím kratší text je na obale čokolády uvedený, tým je kvalitnejšia.

dá sa určiť, ktorá čokoláda je najkvalitnejšia?

Kedysi bola najkvalitnejšia práve belgická čokoláda, a to len kvôli tomu, že Belgičania mali kolónie a vlastnili plantáže v Afrike. Dnes si môže kakaovú plantáž kúpiť prakticky ktokoľvek a vyrábať vlastnú čokoládu. Musí to však robiť kvalitne a poctivo. 

Belgická čokoláda patrí medzi najlepšie na svete, hoci už aj iné krajiny dokážu vyrobiť kvalitnú a chutnú čokoládu. Celé pralinkové dobrodružstvo sa začalo v belgickom meste Bruggy. Prvá pralinka bola z bielej čokolády a mala formu labute. V ponuke ju máme aj my.

jedna známa americká spisovateľka o čokoláde povedala: „Pevná vôľa je schopnosť rozlomiť tabličku čokolády holými rukami na štyri diely – a potom zjesť len jeden kúštik“. Aký máte vy osobne vzťah k čokoláde?

Zaujímavé je, že ja som nikdy čokoládu príliš nejedla. Jedla, ale nie veľa. S kolegyňou Blaženkou si trochu čokolády dáme každý deň a ešte som sa jej neprejedla. Najmä, keď príde nejaká novinka, musíme ju ochutnať – aby sme vedeli, čo ponúkame. Blaženka spočiatku trpela, lebo musela povinne ochutnať zo všetkých druhov praliniek. Keď som ju zamestnala, nabalila som jej do krabice z každého druhu a povedala som jej, že ich postupne musí všetky zjesť. Ak ich má predávať, musí vedieť, ako chutia.

V ponuke máme napr. viacero druhov nugátov a každý chutí inak. Ja ako predajca ich musím vedieť rozlíšiť, aby som dokázala vysvetliť zákazníkom, čím sú špecifické.

koľko druhov praliniek a figúrok máte momentálne v ponuke?

Na pulte máme okolo sto druhov praliniek, čo je dosť veľa. Myslela som si, že ponuka sa po čase okliešti a ľudia si budú vyberať iba niektoré druhy. Ale opak sa stal pravdou. Všetci máme chute niekde inde.

čo sa predáva najlepšie?

Nugáty a marcipán. No nie je marcipán ako marcipán. Keď je kvalitný, je fakt výborný. Odkedy poznám pralinky od Valentina, veľmi som zmenila názor na marcipán. Je to úplne niečo iné, než čo sme poznali doteraz – my sme vyrastali na fondáne. Tvárilo sa to ako marcipán, ale v podstate to bola cukrová hmota.

kedy máte najlepšiu sezónu? Kupuje sa čokoláda najviac práve v tomto vianočnom čase?

Najlepšie ide predaj na Mikuláša, Vianoce a Valentína, vtedy tečie čokoláda prúdmi. Veď práve čokoládou sa najlepšie vyznáva láska. 

„Treba povedať, že často nie je čokoládou to, čo sa za čokoládu označuje, hoci legálne.“

V podstate sme sa už časom vykryštalizovali ako darčekový obchod. Veľmi veľa ľudí kupuje čokoládu len ako dar. Tých, čo si ju prídu kúpiť sami pre seba, je menej. Keď sa chcete niekomu zavďačiť, tak mu chcete darovať niečo, čo by si sám bežne nekúpil. Chcete pre neho niečo lepšie, exkluzívnejšie. 

Preto musíme skoro všetko darčekovo baliť, aby to za tie peniaze vyzeralo dobre a malo to svoju pridanú hodnotu. V zahraničí nie sú darčekové balenia bežné, pralinky, hoci aj za 20 eur, sa predávajú v obyčajnom vrecúšku.

bezobalové ekologické obchody sú dnes trendom.

V Art Choco od začiatku predávame bezobalovo a na váhu. Balíme do celofánu, čo je rozložiteľná celulóza, čiže ekologickí sme už celé roky.

najhoršia sezóna je zrejme v lete...

Čokoláda sa v lete nespráva dobre. Je jej teplo. Vyhovuje jej 22 – 25 stupňov Celzia, tak ako nám ľuďom. Keď zažije tepelný šok, roztopí sa alebo zosivie. Posledný návoz praliniek robíme v máji, alebo ešte v júni, keď sú práve chladnejšie dni. Počas leta čokoládu neprevážame. Predávame zo zásob, priestory však musia byť klimatizované. Uskladňujeme ju vo veľkých polystyrénových termoboxoch. Ak si niekto u nás kúpi čokoládu v lete, musí si priniesť termotašku, aby sa mu cestou neroztopila. V lete sa skôr predávajú čaje, čokoládové nátierky, slané veci. 

ako sa niekto stane majiteľkou predajne čokolády, a to nie hocijakej?

Bola to v podstate náhoda. Manžel mi raz povedal, že jeho spolužiačka predáva obchod s cukrovinkami v pasáži, v bočnej uličke od centra mesta. Spýtal sa ma, či by som do toho nechcela ísť. V tom čase som súkromne učila angličtinu. Spolu s manželom sme nad tým rozmýšľali, až sme napokon predajňu odkúpili. Vôbec som nevedela, do čoho idem a neuvedomovala som si riziká.

podal vám niekto v začiatkoch pomocnú ruku?

Začiatky boli nesmierne ťažké. Nevedela som nič o obchode a nemala som od koho získať know-how. Všetko som sa musela naučiť sama a nakoniec je to tak asi aj dobre. Čoskoro sme zistili, že predaj príliš nejde. Priestory v pasáži boli obrovské a nájom vysoký. Takmer dva roky sme boli po zaplatení všetkých nákladov finančne vždy na nule. Môj otec, starý podnikateľ, mi povedal, že mám byť rada, lebo by som mohla byť aj v mínuse. Žili sme vtedy len z manželových peňazí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite