Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kalousek: Dopyt po vláde silnej ruky rastie. Ľudí mätie rýchly svet

.šimon Jeseňák .rozhovory

Komunizmus na našej spoločnosti zanechal veľmi hlboké stopy. Náprava českej spoločnosti bude trvať niekoľko generácií.

Miroslav Kalousek: Dopyt po vláde silnej ruky rastie. Ľudí mätie rýchly svet Nguyen Phuong Thao

v rozhovore s Miroslavom Kalouskom sa dočítate:

  • ako sa zmenili politickí súperi v ére Babiša
  • prečo stúpa u voličov dopyt po vláde silnej ruky
  • o prenikaní Ruska do nášho regiónu
  • o boji proti dezinformáciám
  • či sa dokáže v Česku spojiť opozícia proti Babišovi
  • kedy sa spoločnosť zbaví "dedičstva" komunizmu

pred nedávnom ste uverejnili na svojej facebookovej stránke status, kde ste hovorili o tom, že niekedy mali vaši politický súperi úroveň. Zmenila sa česká politika za posledných 30 rokov?

Veľmi. Bývali časy, kedy boli ideové strety veľmi ostré, ale boli to ideové strety na úsečke pravica - ľavica. Na jednej strane snaha o menej rozdeľovania, menej regulácií a viac osobnej slobody a na druhej strane bola snaha o viac prerozdeľovania, viac regulácií a väčšia ochranárska úloha štátu. Nikto z nás nepoznal exaktné východiská, keďže niekomu vyhovuje viac tá ideológia a niekomu iná. Ani ľavica ani pravica nepochybovala o pravidlách a právnom štáte.

dnes už o tom pochybuje?

Dnes ten hlavný spor, ktorý sa vedie už bohužiaľ nie je na úsečke pravica či ľavica, i keď rozdiely medzi nimi sú stále dôležité. Rozdelenie na pravicu a ľavicu je stále podstatné ale hlavnou témou, ktorú momentálne riešime je zachovanie právneho štátu a liberálnej demokracie. S tým samozrejme súvisí i úroveň vašich súperov. Niektorí naši súperi pre dosiahnutie okamžitého úspechu neváhajú porušiť zákon. To už nie je demokracia ale rozklad štátu.

hrozí Českej republike, že by už nemusela byť právnym štátom?

Tí súperi, ktorých som spomínal a ktorých som si mohol vážiť rozumeli tomu, že politika znamená uzatváranie dohôd. Tú dohodu chceli samozrejme uzavrieť čo najvýhodnejšie pre nich, samozrejme to isté sme chceli i my. Ak tú dohodu uzavreli, tak ju aj dodržali. Ľudia, ktorí v politike pôsobia dnes, dohody uzatvárať nevedia a vedia len porušovať zákon.

koho máte na mysli?

Predovšetkým hnutie ANO. Samozrejme hovoríme aj o komunistoch, ktorí to majú v génoch. S veľkým smútkom musím dodať, že im v tom asistuje aj sociálna demokracia. To ma veľmi mrzí. I keď som pravicový politik, tak by som si prial aby bola v Českej republike silná a pravdivá sociálno-demokratická strana. Spoločnosť potrebuje silnú sociálno-demokratickú stranu. Dnešná ČSSD robí len sekundanta Babišovým svinstvám.

sekundanta robí ČSSD Babišovi už 5-6 rokov.

Pokiaľ boli vo vláde Bohumila Sobotku a mali vo vláde väčšinu, tak sa snažili robiť demokratickú politiku aspoň formálne. Teraz to už ani nepredstierajú.

„Rýchlej globalizácii nie všetci rozumejú. Stúpa preto dopyt po silnej ruke.“

čo sa stalo v Českej politike, že sa tak zmenila?

Myslím, že to je jav, ktorý nie je len v českej spoločnosti. Do značnej miery to súvisí s veľmi rýchlou globalizáciou, ktorej nie všetci rozumejú. Stúpa preto dopyt po silnej ruke. Ten, kto tú silnú ruku dokáže ponúknuť môže získať veľmi silnú podporu. Jeho voličom už natoľko nezáleží, či sa pri takej vláde rešpektujú alebo nerešpektujú zákony.

nezmenili sa teda len politické strany ale zmenil sa i volič?

Do značnej miery sa zmenili kulisy. Väčšina ľudí potrebuje nejaké istoty a potrebuje svetu rozumieť. Svet sa mení tak rýchlo, že tomu ťažko rozumejú aj profesionáli, ktorí sa ničím iným nezaoberajú. Ľudia chodia do práce a majú svoje starosti. Tí ľudia majú dojem, že tomuto svetu prestávajú rozumieť a chcú späť svet, ktorému rozumeli. 

V tom prichádza muž silnej ruky a hovorí ľuďom: „nebojte sa, ja sa o vás postarám“. Dopyt po tomto je veľmi silný a nie len v Českej republike. Strana Smer vládne na Slovensku 12 rokov a nerobí to inak.

predseda hnutia ANO Andrej Babiš mal k strane Smer veľmi blízko.

Áno, často svojím priateľom zo Slovenska hovorím, či si Babiša nechcú vziať späť. Pokojne by som ho vybartroval za Magdu Vášáryovú a ešte by som štedro doplatil. Významnú úlohu pri nepochopení tohto sveta hrá aj hybridná vojna, ktorú vedie Rusko voči všetkým krajinám Európskej únie. Majú asistentov aj v politike.

Nguyen Phuong Thao

má Rusko v Českej politike veľa spojencov?

Samozrejme, majú svoju piatu kolóniu na hrade aj vo vláde a v poslaneckej snemovni. Účinok dezinformačných webov je obrovský. Väčší, ako som si kedy vedel predstaviť. Koniec koncov to súvisí s globalizáciou, lebo tá umožňuje cez najväčšiu technologickú vymoženosť, ktorá sa volá internet, šíriť obrovské množstvo dezinformácií. Sme vo vojne. Nie každý si to pripúšťa, ale ja považujem hybridnú vojnu za najväčšie spravodajské ohrozenie pre Českú republiku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite