Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Týždeň od výbuchu v Prešove: Sú staré paneláky nebezpečné?

.tomáš Madleňák .rozhovory

Čo robiť aby sa podobná katastrofa nezopakovala? Máme dostatočne prísne štandardy? A dá sa vôbec bezpečnostnými opatreniami predísť takejto katastrofe? Hasiči z odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru o protipožiarnej ochrane bytoviek na Slovensku.

Týždeň od výbuchu v Prešove: Sú staré paneláky nebezpečné? Viktor Zamborský/SITA 12. december 2019 Prešov: Miesto výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove týždeň po tragických udalostiach. Bytovku čaká v najbližších dňoch demolácia vrchných poschodí.

v rozhovore s plk. Ing. Janou Morávkovou a mjr. Mgr. Slavomírom Fabuľom z odboru požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru na Ministerstve vnútra SR sa dočítate:

  • či sa dalo nešťastiu v Prešove zabrániť lepšími protipožiarnymi opatreniami,
  • či spĺňajú staré paneláky súčasné bezpečnostné normy,
  • ako vyzerajú kontroly a či sú dostatočné,
  • aj to, ako ohrozujú ľudia v bytovkách vlastnú bezpečnosť.

dalo sa podľa vás nejakým spôsobom zabrániť udalosti, akou bol výbuch a následný požiar bytovky v Prešove?

To musíme nechať na odborníkov, ktorí budú predmetnú udalosť vyšetrovať. Je potrebné pripomenúť, že došlo k výbuchu a následnému požiaru bytového domu. Na takéto niečo nie sú občianske stavby z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti dimenzované, toto bol extrémny prípad. 

Aj napriek tomu je dobré, že do nejakej miery ostali funkčné niektoré protipožiarne opatrenia. Hasiči počas zásahu použili prenosné hasiace prístroje a vnútorné hydranty a vďaka tomu sa podarilo zabrániť ďalšiemu šíreniu ohňa na nižších podlažiach. 

je podľa vás riziko, že sa niečo podobné na Slovensku zopakuje?

Vylúčiť sa nedá nič. Počas celej životnosti stavby Hasičský a záchranný zbor dozerá na to, aby v nej bola zabezpečená protipožiarna bezpečnosť. Napríklad dbá na delenie stavby na požiarne úseky, vybavenie únikových ciest, potrebu vody na hasenie požiarov.  

čiže podstatou protipožiarnej ochrany je, aby sa oheň nešíril do celého domu?

Áno, aj. Ďalšími dôležitými faktormi sú napríklad aj bezpečná evakuácia osôb, možnosť vykonania zásahu hasičskými jednotkami a minimalizovanie škôd na majetku.

pri požiari v Prešove spadla jediná úniková cesta. Nie je to proti zásadám požiarnej ochrany, že tam bolo iba jedno takéto schodisko?

Tá stavba bola daná do užívania v sedemdesiatych rokoch. Bola postavená podľa predpisov, ktoré platili v tom čase. A úniková a zásahová cesta spĺňala bezpečnostné štandardy podľa noriem, ktoré boli v tom čase platné. Je potrebné pripomenúť, že k znefunkčneniu schodiska došlo následkom výbuchu, nie požiarom.

bolo to teda v súlade s normami 70. rokov. Ale dnešné štandardy sú už iné.

Áno, od roku 2000 máme novú právnu úpravu pre protipožiarnu bezpečnosť stavieb. Ale v zásade sa stále bavíme o veľmi podobných pravidlách: Byt je samostatný požiarny úsek. Z každého bytu sa vstupuje do spoločného komunikačného priestoru, ktorý z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti je priestorom bez požiarneho rizika.

Následne sú schodiská, ktoré tvoria chránené únikové cesty. To znamená, že sú stavebnými konštrukciami oddelené od ostatných priestorov s požadovanou požiarnou odolnosťou, vrátane dverí. Bytové domy s výškou nad 22,5 m musia byť vybavené dvoma chránenými únikovými cestami.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite