Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Monika Beňová: Fico kauzy nikdy nevysvetlí. Po voľbách dôjde v Smere k personálnym zmenám

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pred 20 rokmi spoluzakladala Smer, dnes stojí skôr na okraji strany. Ako sa pozerá na dianie na Slovensku a prenikanie mafie na najvyššie miesta štátu? Čo hovorí na nadbiehanie Kotlebovi a špekulácie o vláde Smeru s tichou podporou ĽSNS?

Monika Beňová: Fico kauzy nikdy nevysvetlí. Po voľbách dôjde v Smere k personálnym zmenám Boris Németh

V rozhovore s Monikou Beňovou sa dočítate:

  • dokedy bude Kaliňák vo vedení Smeru,
  • či sa má stať Pellegrini predsedom,
  • ako jej Fico vysvetľoval zháňanie peňazí vlastnou hlavou,
  • čo hovorí na video Trnku s Počiatkom,
  • o jej vzťahu s Kočnerom,
  • či sa Smer ospravedlní za kauzy,
  • aj o tom, či pôjde Smer do vlády, ktorú by podporoval Kotleba.

cez víkend mala strana Smer-SD snem, na ktorom svojim členom oficiálne predstavila nové logo a predvolebné heslo „zodpovedná zmena“. Čo si máme po takmer 12 rokoch vlády Smeru pod týmto heslom predstaviť?

V prvom rade treba vychádzať z toho, že sa za ostatné dva roky udali udalosti, ktoré mali negatívny dopad. Nemyslím si, že sa to začalo vraždou Jána Kuciaka. Tie veci sa začali diať už skôr. Vražda Jána Kuciaka len vyvolala celospoločenský záujem a tlak, a to nielen čo sa týka jej vyriešenia a potrestania vinníkov, ale nastavila politikom aj zrkadlo o tom, ako táto krajina vyzerá. Nemyslite si, že sa nás to v Smere nedotklo a teraz myslím aj emocionálne. Mňa sa to dotklo veľmi. Bolo pre mňa nepredstaviteľné a neakceptovateľné, že sa niečo také stalo na Slovensku. 

Vo všeobecnosti však nastavenie systému a rozdelenia moci v našej krajine vnímam pozitívne. Máme parlament, vládu a pravidelné voľby, máme samostatné súdnictvo a prokuratúru. Nikdy som nemala pochybnosti o tom, že náš systém je z demokratického hľadiska nastavený správne. Zodpovednú zmenu teda vnímam v tomto kontexte ako uznanie si chýb a zlepšenie toho, čo napraviť treba. Ale zodpovedným spôsobom a nie návrhmi, ktoré sú v rozpore s demokratickou deľbou moci v štáte.

je náš systém nastavený správne?

Po formálnej stránke nepochybne áno. Neviem si predstaviť, že by sme generálneho prokurátora vyberali inak ako tajnou voľbou v NR SR a následným menovaním prezidentom/kou alebo že by sa sudcovia vyberali iným spôsobom, prípadne by boli závislí od politikov a ich vôle. Neviem si predstaviť, že by sa v slovenskej justícii diali také zmeny, ako vidíme teraz v Poľsku. Systém ako taký máme nastavený správne, problémom sú individuálne zlyhania jednotlivcov.

Ak sa vrátime k vašej prvej otázke, tak súčasťou zodpovednej zmeny je zabezpečiť, aby k takýmto individuálnym zmenám nedochádzalo. Napríklad úpravou legislatívy, ako napríklad teraz ohľadne disciplinárnych konaní či hlasovania v súdnej rade. To je to, čo môžu urobiť politici, no inak by do súčasného systému zasahovať nemali.

„Po voľbách prídu v Smere personálne zmeny.“

o vás je známe, že ste aktívna na sociálnych sieťach. Pravdepodobne ste teda zachytili virálny obrázok z vášho snemu, na ktorom je vysvietený billboard s fotkou Petra Pellegriniho s novým logom a vľavo dole sedí Robert Kaliňák. Tá fotka demonštruje, že Smer neplánuje robiť nejaké zásadné či revolučné zmeny.

Áno, videla som tú fotku. Ak si zoberiete ostatných členov strany, ktorí boli na pódiu ako pracovné predsedníctvo, tak Robert Kaliňák bol jediným reprezentantom starej generácie.

ani Juraj Blanár nie je v politike práve nováčik.

Iste, ale Juraj Blanár nebol politicky tak exponovaný v porovnaní s Robertom Kaliňánom, ktorý bol niekoľkonásobným ministrom. Nemôžeme myslieť vážne, že každé štyri alebo osem rokov vymeníme kompletne vedenie strán či poslaneckých klubov. To nerobí žiadna štandardná strana v Európe.

čo si myslíte o tom, že Kaliňák je stále vo vedení strany Smer?

Myslím si, že sa Robert Kaliňák stiahne po týchto voľbách aj z vedenia strany Smer.

to viete alebo si to len myslíte?

Myslím si to. Nebavila som sa o tom ani s ním, ani s nikým iným.

komunikujete spolu?

Nie, nie som s ním v kontakte. Odkedy odišiel z NR SR, som sa s ním stretla myslím len raz, keď som bola na Súmračnej. Ale vychádzam z toho, že po voľbách prídu v Smere personálne zmeny. Myslím si, že Robert Kaliňák nebude mať záujem zastávať post podpredsedu strany, a to najmä z dôvodu, že už nie je politicky aktívny, ako sám oznámil.

A ak teda nemá záujem byť už aktívnym politikom, nie je v národnej rade a nekandiduje vo voľbách, tak ani nemá politicky význam a zmysel, aby bol vo vedení strany. Vo vedení strany majú byť aktívni politici.

s Robertom Kaliňákom súvisia závažné kauzy, jedna z mnohých je napríklad únos vietnamského občana letkou ministerstva vnútra.

Sú to nepríjemné otázky, ktorým musia moji kolegovia v kampani čeliť. Myslím si, že by sme mali poskytnúť na tieto otázky jednoznačnú odpoveď, pretože by to bolo fér a politicky zodpovedné.

prečo teda Smer na tieto otázky neodpovedá?

Na to sa zbytočne pýtate mňa.

stranu Smer ste spoluzakladali.

Určite ste si všimli, že je to už pár rokov, odkedy sa nepodieľam na vytváraní či rozhodovaní o mnohých veciach. Keď sa ma opýta niekto na môj názor, rada ho poviem a som pripravená s kýmkoľvek viesť úplne otvorenú diskusiu.

práve preto som vás poprosil o rozhovor, keďže ste voči konaniu svojich kolegov i navonok kritickejšia.

Snažím sa byť objektívna. Nemyslím si, že môj postoj je kritickejší. Som presvedčená, že je vždy lepšie, keď si aj nepríjemné veci povieme a vydebatujeme medzi sebou, ako keď nám ich majú hovoriť ostatní. 

Beňová bola pri vzniku Smeru. Za stranou stojí aj v turbulentných časoch.Boris NémethBeňová bola pri vzniku Smeru. Za stranou stojí aj v turbulentných časoch.

My sa potom uzatvoríme do akejsi bubliny a máme pocit, že každý na nás iba útočí. Tento postoj nás udržiava v akomsi uzatvorenom priestore a vytvára to v strane stagnáciu. Bolo by lepšie si medzi sebou otvorene povedať kritické názory. Voľakedy sme to robili.

dokážete si tieto názory medzi sebou povedať?

Ja áno a aj tí, s ktorými občas diskutujem. Stretneme sa a poviem svojim kolegom moje názory a oni svoje. A aj predseda povie svoje. Rešpektujem to, že Robert Fico je predseda strany. Ja mu však hovorím veci úplne otvorene. 

Nie som podriadená Roberta Fica a nepáči sa mi, keď niektorí členovia Smeru reagujú na akúkoľvek aj dobre mienenú kritiku tak, že mi povedia, aby som odišla zo Smeru. Ja nemám dôvod odísť zo strany. 

ako na vašu kritiku reaguje Robert Fico?

Niekedy mi povie: „Monika, nechaj to tak,“ a ja mu poviem: „Robo, nemôžem to tak nechať.“ Naposledy sme mali takúto debatu v auguste, keď sa do parlamentu začali hrnúť návrhy o interrupciách. Vtedy som mu povedala, že nemôžem súhlasiť s tým, aby poslanecký klub Smeru hlasoval za sprísnenie legislatívy o umelom prerušení tehotenstva. Povedala som mu, že som zásadne proti tomu a som rada, že sa to nakoniec nepodarilo. Občas teda máme takéto debaty.

prečo hrá aj strana Smer s interrupčnou kartou? Je to z marketingových dôvodov?

To neviem posúdiť. Nikto nahlas nepovedal, že túto tému riešime kvôli marketingu. Myslím si, že Fico sa snaží hľadať prienik medzi rôznymi platformami, ktoré v Smere existujú. Máme kolegov, ktorí majú silné kresťanské cítenie, máme kolegov, ktorí vidia svet liberálnejšie a máme i kolegov, ktorí napríklad vidia svet niekde pred rokom 1989. To všetko sa snaží Robert Fico dostať do nejakého balansu. Treba uznať, že sa mu to 20 rokov darí.

„Tak, ako to fungovalo, to už fungovať nebude. Nikto príčetný nechce, aby Smer dopadol ako HZDS či SDKÚ.“

zmenil sa Smer za tých 20 rokov?

Zostarli sme a viacerí museli z politiky odísť alebo z nej odišli dobrovoľne.

alebo boli odídení...

Alebo boli odídení. To už je jedno, ako to nazveme. Snažíme sa nabrať nový dych, energiu a ísť cestou, ktorá nás povedie ďalej. Všetci si uvedomujeme, že tak, ako to fungovalo, to už fungovať nebude. Myslím si, že nikto príčetný a súdny nechce, aby Smer dopadol ako HZDS či SDKÚ. Veľká väčšina chce, aby Smer našiel novú podobu, ktorá by sa oprostila od toho, čo tu doteraz bolo. Veľmi ma mrzí, keď čítam články niektorých novinárov, že Smer sa nedá zmeniť. Všetko sa dá v živote zmeniť.

mnohí novinári argumentujú, že Smer sa nedá zmeniť kvôli tomu, ako vznikol, aké má DNA, prípadne tým, že váš predseda Fico zháňal peniaze pre stanu Smer „vlastnou hlavou“. Robert Fico to dodnes nevysvetlil ani nedementoval. Fico občas, a to som k nemu momentálne veľmi jemný, nevysvetlí kauzy, ktoré má na konte.

Nie občas, on ich nikdy nevysvetlí. Robert Fico nikdy kauzy nevysvetľoval. Myslím si, že je to stratégia.

ako túto taktiku vnímate?

Vnímam to tak, že Robert Fico je z gardy politikov, ako bol Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš či niektorí politici napr. SDĽ, ktorí kauzy z princípu nikdy mediálne nekomunikovali.

z akého princípu tieto kauzy nekomunikujú?

Keď vznikla kauza skupinka, tak Mikuláš Dzurinda sa tiež neobťažoval s vysvetľovaním. Ani Ivan Mikloš sa neobťažoval s vysvetlením kauzy platinových sitiek. Je to ich komunikačná stratégia a netvárme sa, že to tak funguje iba na Slovensku. Málokde sú si politici ochotní priznať chybu či zlyhanie.

V politike platí, že tie veci, ktoré nechcete komunikovať, radšej od seba odstrkujete preč a nehovoríte o nich. Asi je to úspešná stratégia, keďže u mnohých politikov funguje roky. Ide aj o náročnosť publika, teda voličov. Spravidla však platí, že po vysvetleniach vačšinou volajú predstavitelia a voliči iných strán, ktorí však nie sú rovnako nároční na vysvetľovanie vlastných káuz.

vás osobne kauza zháňania peňazí vlastnou hlavou zaujímala?

Áno, rozprávala som sa o tom s Robertom Ficom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite