Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lukáš Kyselica: Mafia sa infiltrovala do polície, prokuratúry aj na súdy

.šimon Jeseňák .rozhovory

Sedem rokov vyšetroval kauzu Gorila, dnes sa chystá do politiky. Prečo sa tak rozhodol a čo od toho očakáva? Aké zmeny podľa neho polícia potrebuje? Verí, že aktuálne kauzy budú vyšetrené?

Lukáš Kyselica: Mafia sa infiltrovala do polície, prokuratúry aj na súdy Boris Németh 20. október 2019 .klub pod lampou: Lukáš Kyselica (vpravo) bol hosťom špeciálneho vydania relácie .pod lampou, v ktorej sa Štefan Hríb rozprával o Gorile aj s jej bývalým vyšetrovateľom Marekom Gajdošom (v strede) a autorom nahrávky Petrom Holúbekom.

v rozhovore s Lukášom Kyselicom sa dočítate: 

  • prečo vstupuje do politiky,
  • prečo Trnka pozastavil vyšetrovanie kauzy Gorila,
  • ako vníma nedôveru ľudí voči slovenskej polícii,
  • či sa podarí vyšetriť nahrávku Trnka – Počiatek,
  • aké má plány v prípade zvolenia do parlamentu.

uvažovali ste nad vstupom do politiky už dlhšie alebo bolo vaše rozhodnutie spontánne?

Po odchode z polície bola jedna z alternatív, ktorú som mal, aj vstup do politiky. Presviedčala ma k tomu aj rodina a blízke okolie, neskôr, keď som podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru, tak ma oslovili viaceré politické strany. Mal som však dvojmesačnú výpovednú lehotu, ktorá už ubehla. 

ponuku na vstup do politiky ste teda dostali, keď ste oznámili, že odchádzate z policajného zboru alebo až neskôr?

Igor Matovič mi hovoril minimálne 4 – 5 rokov, že ak by som sa rozhodol vstúpiť do politiky, tak mám u neho otvorené dvere. Bola to však skôr všeobecná ponuka v tom zmysle, že ak sa raz pre tento krok odhodlám, tak bude rád ak budem kandidovať za OĽaNO. Igora Matoviča poznám dlho a mám s ním kamarátsky vzťah. 

Moja manželka pracuje ako obchodná zástupkyňa v bývalej rodinnej firme Igora Matoviča už 18 rokov. Igor Matovič organizoval pre zamestnancov jeho firmy rôzne zájazdy do Chorvátska či Talianska a tam sme sa zoznámili, dávno pred tým, ako vstúpil do politiky.  Prehľad o politike som mal. Pracovali sme na kauze Gorila a nejaké kontakty s politikmi sme museli mať. 

prečo ste sa rozhodli ísť do politiky?

Rozhodlo viacero faktorov. Najmä popri vyšetrovaní ekonomickej trestnej kriminality sme viackrát narazili na zákonné problémy, ktoré súviseli napríklad s legislatívou o preukazovaní pôvodu majetku. Skúsim sa vyjadriť jednoducho, aby čitateľ pochopil, s akými problémami sme sa stretávali. 

Niektoré zákony sú úplne deravé a je jednoduché ich obísť. Snažili sme sa preto politikom povedať, s akými zákonmi je problém a dávali sme im odporúčania, ako ich zefektívniť tak, aby ich nebolo možné obísť. Z polície smerom k politikom vždy takého odporúčania prichádzali, ale naše pripomienky nikto nereflektoval. Bežne nám hovorili, že na zmenu nie je vôľa, ale že možno bude v budúcnosti. Povedal som si teda, že teraz je jedinečná príležitosť vstúpiť do politiky a zmeniť tie zákony, ktoré sú deravé. 

tie avíza o deravých  zákonoch ste pravdepodobne posielali poslancom, ktorým ste verili. Neposielali ste svoje pripomienky všetkým.

Tie pripomienky sme poslancom posielali najmä po začatí vyšetrovania spisu Gorila. Politici nám hovorili, že teraz na zmenu zákonov nie je vhodný čas. Tvrdili, že sa spraví neskôr komplexná novela zákona. Neviem povedať, či sa vyhovárali, alebo to mysleli vážne. Politici vedia, čo je problém, ale ide o to, či to chcú zmeniť. 

„Trnka tvrdil, že Gorila je mýtus a vymyslená vec.“

Máme tu zákon o preukazovaní pôvodu majetku a v dôvodovej správe tohto zákona sa píše, že bude potrebné navýšiť počet prokurátorov o nejaký počet. Aký je však výsledok prijatia tohto zákona?

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite