Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miroslav Beblavý: Penta priniesla do zdravotníctva viac zlého ako dobrého

.michal Oláh .rozhovory

Ako ublížila Penta slovenskému zdravotníctvu? Oslabí Lex Haščák oligarchie v zdravotníctve? Prečo zlyhala reforma Andrey Kalavskej? Bude potrebné zoštátnenie zdravotnej poisťovne?

Miroslav Beblavý: Penta priniesla do zdravotníctva viac zlého ako dobrého Boris Németh

niekoľko mesiacov pred voľbami je silnou politickou témou zdravotníctvo. Od stratifikácie nemocníc Andrey Kalavskej až po Lex Haščák. Ktoré výzvy slovenského zdravotníctva považujete za najdôležitejšie?

Za najväčšiu výzvu považujem to, že máme málo peňazí a ešte aj tie používame oveľa horšie ako iné krajiny. Príliš veľa peňazí odteká zlým smerom alebo sa nimi mrhá a potom ľudia majú veľmi zlú starostlivosť.

zlá starostlivosť je veľmi široký pojem. Myslíte tým napríklad dva a pol násobne vyššiu odvrátiteľnú úmrtnosť našich pacientov oproti štandardu EÚ či iný problém?

Áno. Myslím, že je to na všetkých úrovniach. Máme horšiu starostlivosť o ľudí, ktorí sú vážne chorí a tí potom častejšie zomierajú. Máme však problém aj pri „bežných“ problémoch – napríklad z hľadiska čakania na vyšetrenie alebo vybavenia dobrého lekára.

ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská predstavila svoju víziu reformy zdravotníctva. Ide o odborníčku s praxou doma i v zahraničí. V poslednej dobe sa zdá, akoby jej vízia zanikala. Ako by ste v niekoľkých bodoch zhodnotili jej pokus o reformu s názvom „stratifikácia nemocníc“?

Celé toto volebné obdobie považujem za názorný príklad toho, že technokratickí manažéri bez skutočnej politickej sily nemôžu zlepšiť zdravotníctvo. Pán Drucker a pani Kalavská sú typické príklady ľudí, ktorí nemajú politickú silu a tým pádom musia neustále lavírovať medzi obchodnými a politickými záujmami v pozadí a nič zásadné nevedia presadiť.

na rozdiel od jej predchodcu je odborníčkou v téme zdravotníctva.

Úprimne poviem, že pri politikoch sa počítajú výsledky. Teraz som čítal jednu knihu o New Yorku. Spomínal sa v nej príbeh starostu, ktorý bol nevzdelaný a klasický celoživotný politik. Bojoval však so všetkými organizovanými záujmami a zločineckými skupinami, urobil veľa dobrých vecí, pretože mal silu a odhodlanie. Pre mňa je v politike dôležitejšie to, či máte silu presadiť riešenia ako to, či niekde vzadu v kabinete nakreslíte teoretické riešenia, ale vás tam zamknú a štyri roky vás odtiaľ nepustia. Myslím si, že to je aj prípad pani Kalavskej.

„Lex Haščák je nevyhnutná, ale nie postačujúca podmienka ozdravenia slovenského zdravotníctva.“

v súvislosti so zmenami v rezorte zdravotníctva sa dnes hovorí hlavne o Lex Haščák, ktorý má za cieľ zabrániť krížovému vlastníctvu, najmä finančnej skupiny Penta, v zdravotníctve a médiách. Problémom je, že aj štát má krížové vlastníctvo. Ako to chcete riešiť?

My v tom zákone riešime aj to, aby jedna osoba nevystupovala za štát v nemocniciach aj v poisťovniach. Ja by som však v tomto štát s Pentou alebo inou finančnou skupinou neporovnával. Problém s krížovým vlastníctvom Penty spočíva v tom, že finančná skupina má takú silu, že je schopná dlhodobo manipulovať a ovplyvňovať pravidlá a zákony tak, aby neboli v prospech pacienta, ale v prospech maximalizácie jej zisku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite