Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Richard Sulík: Buď chceme vládnuť, alebo kádrovať

.šimon Jeseňák .rozhovory

Hovorí, že sa teší na voľby a za dobrý výsledok by považoval, ak sa SaS dostane do parlamentu. Predseda strany SaS Richard Sulík.

Richard Sulík: Buď chceme vládnuť, alebo kádrovať Boris Németh

V rozhovore s Richardom Sulíkom sa dočítate:

  • na čom stroskotali rokovania s opozíciou,
  • či je kríza v SaS zažehnaná,
  • čo bude pre stranu volebný úspech,
  • či zakázal Matovičovi vziať na kandidátku Galka,
  • či podľa neho treba diskutovať s Kotlebom,
  • či preferuje vziať do vlády Borisa Kollára.

pôjdete do volieb samostatne?

Áno, do volieb pôjdeme samostatne.

žiadne ďalšie rokovania nebudú?

Nie, žiadne šoky nebudú (smiech).

na čom zlyhali rokovania o vytvorení tzv. bloku zmeny?

Nebol dostatočný záujem všetkých zúčastnených na jeho vytvorení. Na tom to zlyhalo. Andrej Kiska vyvinul iniciatívu, aby vznikla koalícia, ale potom si to rozmyslel. Ak nie je vôľa všetkých zúčastnených na vytvorení koalície, tak to nemá zmysel siliť. Povedali sme si nie a ideme do volieb samostatne.

vy ste to možno pochopili, no ja asi menej. KDH povedalo už 16. novembra, že pôjde do volieb samostatne. O čom ste rokovali nasledujúcich päť dní?

Od začiatku nebolo hneď dané, že sa ideme rozprávať len o šesťkoalíciia bodka. Andrej Kiska v prvotnej fáze pripúšťal aj štvorkoalíciu, potom sme sa chvíľu bavili o tom, že do rokovaní prizveme Igora Matoviča. Ten povedal, že je ochotný rokovať a v hre bolo viacero možností.

postoj SaS bol dlhodobo konzistentný v tom, že ste chceli ísť do volieb samostatne. 17. novembra ste na pódiu v centre Bratislavy povedali, že ste ochotný vstúpiť do nejakej zmysluplnej koalície. To vyhlásenie prišlo akoby z ničoho nič.

Nebolo to z ničoho nič. 16. novembra sme mali pracovný kongres, ktorého sa zúčastnilo vyše 100 členov SaS. Mali sme na ňom veľmi otvorenú debatu. Približne polovica členov chcela dať vzniku koalície šancu. Dohodli sme sa na tom, že ideme o vytvorení koalície vyjednávať. Na tribúne som povedal, že sme pripravení rokovať o zmysluplnej koalícií s nespochybniteľným lídrom.

tým lídrom mal byť len Robert Mistrík?

Nie, avšak Robert Mistrik pre nás takýto nespochybniteľný líder je. No nebola to naša podmienka. Tým, že to padlo, je bezpredmetné vyťahovať ďalšie mená.

vo februári 2018 ste boli hosťom relácie Zákulisné reči spoločne s Ivanom Štefunkom. Stranu Progresívne Slovensko ste vtedy označili za ľavicovú a etatistickú. Dokázali by ste byť s takouto stranou vo volebnej koalícií?

Z povolebnej koalície sme vylúčili Smer, SNS a Kotlebovu stranu. S všetkými ostatnými si spoluprácu vieme predstaviť. S PS samozrejme za podmienky, že by sme vopred povedali, že táto koalícia vznikla preto, aby sa vytvoril blok, ktorý by bol od prvého momentu v prieskumoch verejnej mienky preferenčne nad Smerom. Zároveň by sme zdôrazňovali, že ide o volebnú, nie o programovú koalíciu. Za takýchto predpokladov si to viem predstaviť. Aj s KDH máme na niektoré otázky veľmi odlišné názory, napríklad na registrované partnerstvá či odluku cirkvi od štátu.

„Dvojkoalícia OĽaNO, SaS by nemala zmysel, lebo by evokovala, že si len chceme zachrániť zadok. “

keď zlyhali rokovania o veľkej koalícii, prečo ste sa nedohodli aj bez strany Za ľudí?

Existoval druhý pokus, ktorý inicioval Igor Matovič. Bola v hre alternatívna vytvorenia koalície PS/Spolu, OĽaNO a SaS, to však odmietol Igor Matovič. Po tomto som už ja nevidel priestor na vytvorenie žiadnej zmysluplnej koalície.

trojkoalícia PS/Spolu a SaS pre vás nebola zmysluplná?

Nie, lebo by sme boli príliš spojení s ľavicovým PS. Progresívne Slovensko je ľavicová strana. Nemal by som problém s nimi byť vo väčšej koalícií, ale v menšej áno. Vo väčšej koalícii by sme vedeli voličom vysvetliť význam spojenia s PS/Spolu. Dvojkoalícia OĽaNO, SaS by rovnako nemala zmysel, lebo by evokovala, že si len chceme zachrániť zadok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite