Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veronika Remišová: Blok zmeny nebol jediná možnosť, ponúkli sme rôzne alternatívy

.šimon Jeseňák .rozhovory

Trojkoalícia ani tzv. blok zmeny nevznikli a strany demokratickej opozície pôjdu do volieb samostatne. O dôvodoch, prečo k spojeniu nakoniec nedošlo, hovorí podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Veronika Remišová: Blok zmeny nebol jediná možnosť, ponúkli sme rôzne alternatívy Boris Németh

v rozhovore s Veronikou Remišovou sa dočítate:

  • prečo stroskotali opozičné rokovania o predvolebnej koalícii
  • či ponúkla strana Za ľudí aj iné možnosti ako blok zmeny 
  • ktorým stranám hrozí vypadnutie z NR SR
  • ako a s kým by chceli spolupracovať po voľbách 

strana Za ľudí mala na stole viacero možností, ako ísť do volieb. Ešte pred tým, než samotná strana vznikla, sa konali rokovania medzi PS/Spolu a Andrejom Kiskom. Boli v pomerne pokročilom štádiu. Prečo sa tieto strany nespojili?

Môžem sa k tomu vyjadriť len od momentu, keď som sa stala súčasťou strany Za ľudí. Keď strana vznikla, bola v konkurenčnej nevýhode oproti ostatným stranám. Koalícia PS/Spolu mala za sebou už tri kampane: komunálne a prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu. Mali za sebou aj budovanie regionálnych štruktúr. 

Strana Za ľudí v lete len začínala. Intenzívne sme pracovali na našom programe, spájali sme ľudí v regiónoch a tvorili regionálne bunky. Museli sme doháňať ostatné strany a zároveň  sme chceli byť poctiví k ľudom, ktorých oslovujeme. Aby bolo jasné, aká strana budeme, akých ľudí predstavíme a čo je naša vízia.  Keďže formálne strana Za ľudí neexistovala až do nášho snemu, ktorý sa konal koncom septembra, tak rozhovory s partnermi sme mohli viesť až po septembri. Dáta, ktoré máme k dispozícií, hovorili jasne v prospech toho, aby každá zo strán išla do volieb samostatne. Koalície majú zmysel vtedy, keď zachraňujete menšie strany, ktoré sú na hranici zvoliteľnosti, ako to bolo v prípade SDK.

je pravdou, že koalícia s PS/Spolu nevznikla aj kvôli špecifickým a veľmi konkrétnym podmienkam, ktoré si stanovili?

To nechcem rozoberať. Politici často robia chybu v tom, že rokovania sa ešte ani neskončia a podrobnosti už zverejňujú na sociálnych sieťach. Ak chceme budovať dôveru v politike, tak z rokovaní by sa nemali vynášať informácie.

rokovania sa však už skončili.

Áno, rokovania sa skončili a na základe dát a údajov z prieskumov, ktoré sme veľmi dôsledne vyhodnocovali, sme sa rozhodli, že najlepšia alternatíva pre Slovensko bude, ak pôjdeme do volieb samostatne. Tak sme aj urobili.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite