Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputovej poradca Bátor: Môj Instagram sleduje aj prezidentka, na príspevkoch sa baví

.michal Haman .filip Minich .rozhovory

Pracuje v prezidentskom paláci a pripravuje prejavy prezidentke Zuzane Čaputovej. Spolu s tímom založili úspešný instagramový profil, ktorý dnes sleduje takmer 20 000 ľudí. Cez vtip a odhaľovanie zákulisia svojej práce sa snaží zlepšiť imidž úradníkov. Peter Bátor.

Čaputovej poradca Bátor: Môj Instagram sleduje aj prezidentka, na príspevkoch sa baví Boris Németh

 v rozhovore s poradcom prezidentky Petrom Bátorom sa dočítate: 

  • ako vníma sociálne siete,
  • prečo prezidentku nesleduje na Instagrame,
  • či sa považuje za dobrého úradníka,
  • ako pripravuje prejavy Zuzane Čaputovej, 
  • ako to vyzerá na zahraničných cestách s prezidentkou.

kedy ste prvýkrát počuli o Instagrame?

Asi rok a pol dozadu. Chcel som to vyskúšať. Založil som si súkromný účet, ktorý dodnes existuje. Mám tam asi 45 odberateľov a 7 fotiek. Ja nie som z tých, ktorí žijú sociálnymi sieťami, bol to len taký experiment. 

kedy a od koho prišiel podnet založiť si verejný profil, vďaka ktorému ste sa preslávili?  

Urobil som to pod tlakom okolností. Kolegovia do mňa rýpali a ja som hovoril, že toto určite nie. Tak sme sa tak doťahovali, až ma za istých podmienok prinútili. Takou podmienkou bolo napríklad to, že profil založia oni. Takže prvý krok urobili oni. 

máte špecifický humor, ktorý páči mnohým ľuďom. Inšpirovali ste sa nejakým vtipným úradníkom v zahraničí alebo to bol originálny nápad vás a vašich kolegov?

Nemali sme inšpiráciu. Ono to naozaj vzniklo tak, že sme nevedeli, čo to bude. Skúšali sme viac vecí, nevedeli sme, že to skončí ako profil úradníka. Keďže ja som človek, ktorý si vždy našiel miesto, aby nebol na fotke, chceli sme to využiť a práve mňa na tú fotku dať. 

Sociálne siete sú miestami bublina. Aj môj účet je ukážkou toho, na akej absurdnosti viete postaviť úspešný profil.

Neinšpirovali sme sa ničím v zahraničí a ani na Slovensku. Ukázalo sa, že kombinácia zákulisia so suchou úradníčinou fungujú. Pri pohľade na moju tvár vidíte čistokrvného úradníka v najlepších rokoch. Bez emócií. Úradník nemá mať emócie, úradník má mať prácu a stránky (s úsmevom). Nie úsmev. 

pridávate si tam fotky sám?

Dnes áno, väčšinu fotiek pridávam ja. V časoch, keď to bolo najviac intenzívne, mi s tým pomáhali dve kolegyne – Veronika a Petra. A keďže sú tam najmä fotky mojej osoby, tak je to evidentne práca kolegov. Stávalo sa nám na pracovných cestách, že kolegovia sa predbiehali, kto urobí horšiu fotku. A to, mimochodom, nie je až taký problém. 

sledujete iba jedného človeka, novinárku Zuzanu Hanzelovú. Čo na to hovorí vaša manželka?

Nehovorí na to nič, ona ju nesleduje. 

prečo práve Zuzana Hanzelová? 

Ona v môj Instagram verila ešte skôr ako ja. Bolo to v čase, keď sme mali nejakých 248 odberateľov a hovorili si, že keď to dáme na 500 za polrok, tak to bude veľká vec. Vďaka zdieľaniu Zuzany Hanzelovej nám v priebehu víkendu nabehlo asi 1000 followerov. Takže je to prejav vďaky.

nezvažovali ste sledovať niekoho iného? 

V poslednej dobe máme na Slovensku toľko káuz so sledovaním, že ja som rád, že sledujem len jedného človeka. Aj to sa ešte môže otočiť proti mne. Ja s tým sledovaním mám vo všeobecnosti problém. 

ani pani prezidentku? 

Ani pani prezidentku nesledujem na Instagrame, tú sledujem v práci. 

čo hovorí na Váš profil? 

Pani prezidentka ho vníma a niekedy aj navštívi a podľa jej slov, aj sa pobaví. Z času na čas ju do príspevkov zahrniem a sem-tam jej niečo zoberiem zo stola. Cieľom ale nie je mať prezidentku prvoplánovo na fotke. Vždy, keď tam je, tak to má konkrétny zmysel. Aj zmyslom postu z vlaku bolo ukázať, že prezidentka cestuje vlakom. Je to v nejakej miere aj propagácia jej práce. 

 viete si predstaviť, že by ste cez Instagram zarábali?

Viem si to predstaviť, ale ako štátny zamestnanec nemôžem. Zarábať s tým nebudem. Dajú sa s tým však robiť ďalšie veci, ktoré vedia generovať peniaze a tie sa dajú použiť na dobrý účel. Nemusí to byť brané ako komerčná činnosť. 

už ste niečo také robili? 

Tento týždeň bolo oslovených 19 dizajnérov a ja, aby sme spravili tričká, ktoré pôjdu na dražbu. Peniaze potom pôjdu na podporu mladých debatérov.

Pri kombinácii mojej tváre a témy úradníctva som čakal, že budeme v záporných číslach.

Môžem prezradiť aj to, že nás oslovil zlatník, ktorý je fanúšikom nášho Instagramu od začiatku. Poslal nám video, ako urobil zlatú spinku ako šperk. Normálne s certifikátom so všetkým, autentický, pravý. Odovzdá nám ho 25. novembra. Tento šperk vydražíme a vyzbierané peniaze odovzdáme ľuďom, ktorí to potrebujú, podporíme deti, aby sa mohli ďalej vzdelávať. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite