Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Klus: Nebuďme pre Čínu pudlíkom, ktorý opakuje to, čo tvrdí propaganda

.matúš Dávid .rozhovory

„Rád zahlasujem za zrušenie protiruských sankcií, ale iba vtedy, keď posledný ruský okupant opustí územie Ukrajiny. Ak by som bol politikom v súčasnom Poľsku alebo v Maďarsku, asi by som bol jedným z najhlasnejších oponentov tamojších režimov,“ hovorí podpredseda NR SR a šéf poslaneckého klubu SaS.

Martin Klus: Nebuďme pre Čínu pudlíkom, ktorý opakuje to, čo tvrdí propaganda Diana Černáková/SITA 10. október 2017 Bratislava, Slovenská republika: Poslanec NR SR za stranu SaS Martin Klus počas rokovania 21. schôdze Národnej rady SR.

v rozhovore s podpredsedom parlamentu a podpredsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti Martinom Klusom nájdete video, podcast a dočítate sa:

  • čo si myslí o tureckej invázii do Sýrie
  • prečo išiel s Ľubošom Blahom a ďalšími poslancami do Číny
  • ako vidí budúcnosť EÚ, V4 a zahraničnej politiky SR
  • prečo považuje Rusko za upadajúcu veľmoc
  • či vie, kedy Briti odídu z Európskej únie

v lete ste spolu s ďalšími poslancami vycestovali do Číny, navštívili ste aj Tibet. Bol s vami aj predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha, ktorý obdivuje čínsky režim. Viaceré jeho stanoviská v tejto súvislosti odporujú oficiálnej zahraničnopolitickej línii Slovenska. Neľutujete, že ste tam išli, keď ste evidentne mohli poslúžiť čínskej propagande?

Nie, určite nie. Treba vidieť na vlastné oči, čo sa tam deje, aby sme to dokázali vyhodnotiť. Nemal som možnosť čítať to, čo odtiaľ písal na sociálnych sieťach poslanec Blaha, až neskôr som sa podozvedal, čo všetko sme tam ako delegácia údajne hovorili a počuli.

Pravda je však taká, že aj vďaka mojej prítomnosti si čínski partneri mohli vypočuť aj iný názor na viaceré témy, vrátane problematických. Preto je podľa mňa nevyhnutné, aby sa aj opozícia zúčastňovala na takýchto výjazdoch. Som veľkým stúpencom toho, aby dialóg s Čínou pokračoval, pretože Peking nie je Moskva.

v čom vidíte najväčšie rozdiely medzi týmito veľmocami?

Ruská federácia je upadajúca veľmoc a jediné, čo má dnes k dispozícii, je silná armáda, jadrové zbrane a členstvo v Bezpečnostnej rade OSN.

Čína je však krajina, ktorá mimoriadne prosperuje. Má silnú armádu, no je tiež silným globálnym hráčom v oblasti obchodu a ekonomiky. Z tohto uhla pohľadu je dôležité, aby sme s Čínou komunikovali.

Treba sa rozprávať otvorene a pripomínať, že sme členským štátom EÚ a nie sme od Číny takí závislí ako niektoré iné štáty. Komunikujme s Číňanmi, sledujme ich záujmy investovať u nás, ale nebuďme v role pudlíka, ktorý len zopakuje to, čo tvrdí čínska propaganda.

ako teda komunikovať s Čínou, aby vzájomný obchod nebol nadradený zdôrazňovaniu nevyhnutnosti dodržiavania ľudských práv?

Za každých okolností musíme pripomínať našu spoločnú pozíciu, ktorú zdieľame s ostatnými členskými krajinami Európskej únie.

Povedzme si úprimne, Čína neberie Slovensko veľmi vážne, preto musíme čínsko-slovenské vzťahy dostať na úroveň čínsko-európskych vzťahov. To je to, čo nám môže pri rokovaniach len pomôcť.

„Komunikujme s Číňanmi, ale nebuďme v role pudlíka, ktorý opakuje to, čo tvrdí čínska propaganda.“

ste členom oboch parlamentných výborov, ktoré sa primárne venujú zahraničnej politike Slovenska. Nestratili sme v posledných rokoch svoj prozápadný kompas?

Ambivalentnosť v zahraničnej politike dlhodobo kritizujeme. Vidíme, že niekdy sú postoje šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka a predsedu európskeho výboru Ľuboša Blahu až diametrálne odlišné.

V súčasnej vládnej koalícii navyše sedia ľudia, ktorí dlhodobo blokujú prijatie novej bezpečnostnej a obrannej stratégie Slovenska, ktorá bola pritom jednomyseľne schválená vládou SR, vrátane ministrov za SNS.

Čiže, vnímame to ako problém a ako niečo, čo by v normálnej vládnej koalícii nemalo existovať.

11. apríl 2018 Bratislava, Slovenská republika: Člen Zahraničného výboru NR SR Martin Klus (tretí sprava) počas zasadnutia na tému: Informácia Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o postupe Slovenska v prípade použitia zakázanej chemickej látky na pôde EÚ.Diana Černáková/SITA11. apríl 2018 Bratislava, Slovenská republika: Člen Zahraničného výboru NR SR Martin Klus (tretí sprava) počas zasadnutia na tému: Informácia Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o postupe Slovenska v prípade použitia zakázanej chemickej látky na pôde EÚ.

akým výzvam čelí Slovensko ako člen Severoatlantickej aliancie (NATO), Európskej únie a eurozóny?

Z hľadiska financií musíme dbať na dodržiavanie pravidiel a zodpovedný rozpočet.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite