Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Simon: Česť nie je na predaj a na charakter sa nedá spoľahnúť

.šimon Jeseňák .rozhovory

Zsolt Simon dúfa, že sa maďarské strany bez Mosta-Híd dohodnú a do volieb pôjdu spoločne. Tvrdí, že politika je vecou kompromisu, no spolupráca so stranami Smer a Most-Híd je pre neho rubikon, ktorý nikdy neprekročí.

Zsolt Simon: Česť nie je na predaj a na charakter sa nedá spoľahnúť Boris Németh

strany Most-Híd a SMK spolu nepôjdu do volieb, keďže to odmietlo predsedníctvo SMK. Aká je vaša reakcia?

Pre Maďarské fórum aj pre mňa osobne je to skvelá správa. Svedčí to o tom, že v SMK zvíťazil zdravý rozum a neprešli na tú zlú stranu a nespojili sa s koaličným partnerom Roberta Fica, s Mostom-Híd. Týmto rozhodnutím SMK sa vytvára možnosť vrátiť sa k rokovaniam, ktoré sme viedli medzi Maďarským Fórom, hnutím Spolupatričnosť, SMK a maďarskými mimovládnymi organizáciami, na vytvorenie jednotnej maďarskej kandidátky, ktorá by zabezpečila, aby hlasy Maďarov stáli na tej správnej strane.

ktorá je tá správna strana?

Je to tá strana, ktorá neskončí v košiari Roberta Fica a prispeje k zmene vlády v tejto krajine. Budúce voľby vnímame v Maďarskom fóre ako boj dobra a zla. Fico so svojimi koaličnými partnermi vrátane Mosta prevádzkovali mafiánsku krajinu. Prevádzkovali krajinu, kde je hlboký morálny úpadok na prokuratúre, v súdnictve a justícii. Je tak hlboký, že to ohrozuje demokratické základy tejto krajiny. Ja sa osobne sa ako Maďar hanbím za to, že Ficovi pomáhali Maďari. 

vy ste však Most-Híd zakladali a táto strana bola vnímaná ako strana, ktorá stala na tej lepšej strane. Kedy sa to zmenilo?

Niekedy v roku 2016, možno koncom roku 2015, nastal tento zlom. Stál som pri zrode Mosta a vtedy sme povedali, že to bude maďarská strana, ktorá bude aj pre Slovákov. Béla Bugár dnes charakterizuje Most ako multietnickú stranu, ktorá zastupuje aj Maďarov. To je jeden z významných momentov. Druhý je ten, že keď sme v roku 2010 zakladali stranu Most-Híd a zúčastnili sme sa na  voľbách ako samostatná  strana, vyhlásili sme, že do vlády so Smerom nepôjdeme. 

„Politika je o kompromisoch, ale príliš veľa kompromisov dostane krajinu do toho stavu, ktorý vidíme dnes.“

Mali sme možnosť vidieť vládu Fica s Jánom Slotom a Vladimírom Mečiarom. Vtedy sme povedali, že so Smerom nepôjdeme. V roku 2016 bolo celé Slovensko oblepené bilbordmi s textom „charakter rozhoduje“ a dnes stojím na čele politickej strany Maďarské fórum a riadime sa heslom „česť nie je na predaj a vieme, že na charakter sa nedá spoľahnúť.“

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite