Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Ukrajinský aktivista Vitalij Dejnega - Rusko rozumie jedine sile

.šimon Jeseňák .rozhovory

Založil mimovládnu organizáciu Vráť sa späť živý, ktorá pomáha ukrajinským vojakom na Donbase. Dodáva im termografické kamery a zariadenia na nočné videnie. Tvrdí, že sankcie proti Rusku treba sprísniť, jedine tak sa skončí agresívna politika Kremľa voči svojim susedom. Vitalij Dejnega.

Odomykáme: Ukrajinský aktivista Vitalij Dejnega - Rusko rozumie jedine sile Boris Németh

založili ste think-thank Come Back Alive, ktorý pomáha vylepšiť výzbroj ukrajinských vojakov. Myslíte si, že silnejšia občianska spoločnosť môže napomôcť k tomu, že sa Ukrajina stane úspešnejším štátom? 

Akákoľvek vláda si musí uvedomiť dôležitosť občianskej spoločnosti. Ak vlády nebudú skorumpované a nebudú kradnúť, no zamerajú sa na pozitívne zmeny a reformy na Ukrajine, tak nájdu v ukrajinskej občianskej spoločnosti silného partnera. Na Ukrajine pôsobí množstvo malých think-tankov, ktoré vznikli za posledných päť rokov. Tieto neziskové orgnaizácie nadizajnovali väčšinu reforiem, vrátane tej protikorupčnej. Až následne tieto reformy implementovala vláda. 

Rovnakým príbehom je aj pomoc mimovládnych organizácií smerom k ukrajinskej armáde. Veľkým problémom, ktorému sme čelili, bolo, že informácie sa veľmi ťažko dostávali zo zákopov na Donbase na ministerstvo obrany. 

ukrajina je vo vojne s Ruskom. Napriek evidentným dôkazom o tom sa stále nájdu ľudia, ktorí veria, že Rusko je priateľom Ukrajiny. Ako si vysvetľujete?

Nemyslím si, že existuje veľa ľudí, ktorí by si mysleli, že Rusko je našim priateľom. Stále však existuje veľká skupina ľudí, ktorí si myslia, že Rusko len spravilo chybu a mali by sme s ním mať priateľské vzťahy. 

ako sa dá byť priateľom s niekým, kto zabíja vašich občanov a okupuje časť vášho územia?

Vy ste zo Slovenska a máte s Ruskom veľmi podobnú negatívnu skúsenosť ako Ukrajina. Na svojom území ste mali ruské tanky a aj napriek tomu sú niektorí vaši politici veľmi proruskí. Na Ukrajine je to rovnaké. Sme svedkami masívnej propagandy z Ruska. Našťastie jej slabinou je, že jej veria len ľudia, ktorí, povedzme, nie sú veľmi múdri. Ruská propaganda nie je silná kvalitou dezinformácií, ale ich kvantitou. 

Boris Németh

Pre mňa je však nepochopiteľné, ako môže niekto považovať Rusko za nášho priateľa. Môžete mi veriť, že ak sa Rusko pokúsi o hybridnú vojnu, tak sa u vás nájdu ľudia, ktorí jej podľahnú. Ešte stále žije množstvo ľudí, ktorí sú s Ruskom prepojení, vedia napríklad po rusky, majú radi sovietske filmy a za čias Sovietskeho zväzu boli spokojní. Sú to predovšetkým starší ľudia, ktorí si vravia, že za komunizmu bolo bezpečne, nebola žiadna vojna a tak ďalej. Nájdu sa aj ľudia, ktorí stále neveria tomu, že Ukrajina je vo vojne s Ruskom a veria tomu, že konflikt na Donbase je len vnútorným konfliktom Ukrajiny. Nie som psychológ, takže neviem do detailov vysvetliť prečo ľudia veria ruskej propagande. Na Slovensku asi máte podobný psychologický problém. 

áno, ale ľudia si neuvedomujú, že Ukrajina nie je tak ďaleko od Slovenska. 

Presne tak. Pokojne môžete byť ďalšou obeťou. Nemáte však hranicu s Ruskom, čo je určite o mnoho bezpečnejšie. Minimálne na ďalších 20 rokov by ste mali byť v bezpečí.

sme v bezpečí v prvom rade vďaka nášmu členstvu v NATO.

To áno, ale nevieme ako sa zachová NATO, ak sa Rusko pokúsi anektovať napríklad časť Lotyšska, kde žije veľká skupina obyvateľstva, ktorá hovorí po rusky a podporuje ruskú politiku. 

„Ak sa pokúsime dostať späť Krym, Rusi zaútočia na Donbas. Keď sa pokúsime dostať do NATO, Rusi zaútočia na Donbas. Donbas je dýkou v našom chrbte, ktorou môže Rusko zatlačiť kedykoľvek bude chcieť.“

dá sa povedať, že ukrajinská vláda zvykne byť horšia, ako si Ukrajinci zaslúžia?

Vo väčšine krajín sú vlády horšie, ako si ľudia zaslúžia. Pozrite sa na USA. Na Ukrajine si po voľbách často hovoríme vtip, že milióny žien v domácnosti sa nemôžu mýliť (smiech).

myslíte si, že nový ukrajinský prezident a parlament sú pre Ukrajinu dobrou voľbou?

Nie sme politickou organizáciou. Ak by sme sa ňou stali, stratili by sme možnosť ovplyvňovať všetky budúce vlády. Nechcem preto hodnotiť súčasného prezidenta či parlament. Ale ak by sme sa pozreli na situáciu rok dozadu, tak mala Ukrajina na výber omnoho horšie možnosti a bolo celkom reálne, že by sme si tie zlé možnosti zvolili. 

Najdivnejším kandidátom prezidentských volieb bola Julija Tymošenková. Vládu a prezidenta môžeme hodnotiť z mnohých uhlov. Nepáčia sa mi niektoré kroky, ktoré robí súčasná vláda, ale rovnako sa mi nepáčili ani mnohé kroky predošlej vlády. Pre nás je kľúčové podporovať našu armádu a snažiť sa, aby bola silnejšia.

prečo Vladimír Putin rozpútal vojnu na Ukrajine?

Má na to dva veľmi jednoduché dôvody. Prvým dôvodom bol Krym. Vladimír Putin ho chcel získať, ale tento proces ešte nie je dokončený.  Krym je v súčasnosti odrezaný od sveta, nemôžu tam pristávať medzinárodné lety a pre sankcie tam nekotvia lode. Tento stav je pre Putina veľkým ekonomickým a politickým problémom. Veľmi sa preto snaží anexiu Krymu legalizovať. 

Druhým dôvodom je Donbas. Ten Putin nepotrebuje. Ukrajina dlhodobo dotovala donbaský región, ktorý bol čistým poberateľom dotácií a ekonomicky slabým regiónom. Navyše je tam ťažobný priemysel, čiže tento región je vo veľmi zlom ekologickom stave a nie je ďaleko od ekologickej katastrofy. Cez Donbas však Putin dokáže destabilizovať celú Ukrajinu. Ak sa pokúsime získať  naspäť Krym, Rusi zaútočia na Donbas. Keď sa pokúsime dostať do NATO, Rusi zaútočia na Donbas. Donbas je dýkou v našom chrbte, ktorou môže Rusko zatlačiť kedykoľvek bude chcieť.

aké je teda riešenie? Jednou z požiadaviek pre vstup do EÚ a NATO je územná celistvosť Ukrajiny.

V skutočnosti to nie je pravda a je to len súčasťou ruskej propagandy. To, či sa nejaká krajina stane súčasťou NATO je politické rozhodnutie 29 krajín. Ak panuje konsenzus medzi členskými krajinami NATO, tak sa ktorákoľvek ďalšia krajina môže do tohto spolku pridať. Ak je vôľa, tak sa pravidlá vstupu do NATO môžu zmeniť. 

za posledných 15 rokov Ukrajina balansovala medzi snahou stať sa členskou krajinou EÚ a NATO alebo byť v bližšej únií s Ruskom. Priklonila sa Ukrajina teda definitívne k alternatíve členstva v NATO a EÚ?

Áno, teraz je naša snaha stať sa súčasťou EÚ a NATO zakotvená v ústave. Tá sa dá len ťažko zmeniť. V parlamente by sa museli nájsť 2/3 hlasov, teda takmer 300 poslancov. Navyše, ukrajinský parlament má mať 450 poslancov, ale keďže poslanci za Krym a Donbas nie sú zvolení, tak má len 420 členov. Myslím si, že naše smerovanie sa nezmení.

„Európa by mala byť na pozore voči hybridnej vojne, ktorú Rusko vedie. Rusi majú dostatok peňazí, aby ovplyvňovali dianie v Európe.“

keď Slovensko vstupovalo do NATO, tak nemalo silnú armádu a nemáme ju doteraz. 

Keď ste do NATO vstupovali vy, tak to bolo pre vás jednoduchšie. Síce ste nemali silnú armádu, ale nemáte hranice s Ruskom.

bolo by jedným z možných riešení na odstrašenie Ruska nadobudnutie jadrových zbraní?

Nie som populista. Nadobudnúť jadrové zbrane nie je lacné, ale predovšetkým by na nás za tieto snahy boli uvalené sankcie. Nie som si istý, či by sa na Ukrajine našiel politik, ktorý by začal hrať touto kartou. Teoreticky môžeme vydierať Európu s tým, že chceme nadobudnúť jadrové zbrane. Na ich vývin však máme dostatočné technológie. Myslím si však, že Ukrajina by sa mala uberať cestou modernizácie armády a sankciami voči Rusku a potom musíme počkať, kým bude Rusko pripravené s nami vyjednávať a pristúpiť na to, čo považujeme za dobrú dohodu.

v čase studenej vojny boli však sankcie voči Sovietskemu zväzu tvrdšie ako sú dnes. Súčasťou sankcií bolo napríklad aj embargo dovozu technológií. Mali by sa sankcie voči Rusku ešte sprísniť?

Určite áno. Ruská propaganda sa snaží ovplyvňovať všetky európske vlády. Hovoria im, že sú slabé a nemajú silných politikov. Bohužiaľ, často majú pravdu, keďže politici ako Margaret Thatcher alebo Ronald Reagan už na politickej scéne nie sú. Práve politici ako oni dopomohli k tomu, že Sovietsky zväz ekonomicky skolaboval. Cieľom sankcií by mal byť práve ekonomický kolaps Ruska. Je to jediné riešenie v prípade, ak nechceme, aby sa na Ukrajine prelialo ešte viac krvi alebo aby sa podobný konflikt objavil napríklad v Litve, či aby boli ruskí občania ako Skripaľ zabití na pôde Veľkej Británie. 

Boris Németh

Európa by mala byť na pozore voči hybridnej vojne, ktorú Rusko vedie. Rusi majú dostatok peňazí, aby ovplyvňovali dianie v Európe, sponzorujú napríklad niektoré politické strany. Je to problém. Rusko pôjde tak ďaleko, ako mu dovolíte. Ak Rusku ukážete, že nie je problém, že napadlo inú krajinu na východe Európy, tak v tom bude pokračovať aj v iných krajinách. 

Rusko rozumie jedine jednej veci a to je sila. Takmer všetci ukrajinskí aj americkí prezidenti začínajú svoj mandát snahou o reštart vzťahov s Ruskom. Všetci si hovoria, že ich predchodcovia boli hlúpi a že práve oni pôjdu na návštevu do Ruska a vyjednajú niečo pozitívne. Obama šiel do Ruska a pil s Putinom a Medvedevom čaj so samovaru, no po pár rokoch hovoril už len o sankciách voči Rusku. 

Nepotrvá dlho a aj súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stane pre Rusko nepriateľom. Snaha o vyjednávanie tu vždy bola a všetci prezidenti si o sebe myslia, že sú výnimoční a niečo s Ruskom vyjednajú. Nestane sa to a nič na tom nezmení ani keď už prezidentom nebude Putin. Mentalita Rusov sa nedá zmeniť.

 

  

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite