Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sestra Mária: Najhoršia skúsenosť? Keď ošetrujeme deti, ktoré boli obeťou násilia

.michal Oláh .rozhovory

Prečo detská sestra opustila po dvadsiatich rokoch oravskú nemocnicu a išla ošetrovať rany utečencom do Grécka? Je už migračná kríza zažehnaná? Stretáva sa v Grécku s policajnou brutalitou? Detská sestra z Oravy, Mária Jackulíková.

Sestra Mária: Najhoršia skúsenosť? Keď ošetrujeme deti, ktoré boli obeťou násilia Michal Oláh

už  štvrtý rok pomáhate ako zdravotná sestra utečencom po celej Európe. Zdá, že migračná  kríza je napriek mnohým problémom európskym spoločenstvom ako-tak riešená. Je to naozaj tak? 

Videla by som to skôr ako zatváranie si očí pred pravdou. Na prvý pohľad sa dá povedať, že situácia v rámci Európy vyzerá pokojne a že problematika týkajúca sa utečencov je už za nami. Stačí sa ale presunúť za hranice Chorvátska smerom do Bosny, Srbska či Grécka a pochopíte že téma migrácie je veľmi horúca. Už pred niekoľkými mesiacmi sa v odborných článkoch písalo o humanitárnej katastrofe v druhej polovici roku 2019 a skutočnosť naozaj nie je až tak ďaleko od pravdy.

posledný rok ošetrujete pacientov v Grécku, ktoré je jednou z najexponovanejších nárazníkových krajín Európy. Od roku 2015 sa musí táto krajina vysporiadať s desaťtisícami migrantov. Koľko utečencov tu žije? Je situácia v Európe stabilizovaná? 

V celom Grécku ich pôvodne malo byť šesťdesiatpäť tisíc. Ale v poslednej dobe nestíhame sledovať reálnu štatistiku, lebo sa situácia mení vysokým tempom. Včera mi hlásila naša lekárka na ostrove Lesbos v utečeneckom tábore Moria, počet okolo šestnásťtisíc, pričom kapacita tábora je tritisícsto ľudí. Podobná situácia je aj na ostrove Samos Chios a Kos. Aj keď sa migranti s povolením opustiť ostrov presunú na pevninu Grécka, nahradí ich ďalší „new arrival“ z Turecka, takže situácia sa vôbec nestabilizuje. 

okrem zdravotníkov a iných humanitárnych pracovníkov vidno nielen v tábore Moria ale aj po celom ostrove Lesbos dosť policajtov a vojakov. Aká tu je bezpečnostná situácia? 

Ich úloha vyplýva z ich postavenia. Nielen vojaci, ale aj policajti by mali chrániť záujmy a bezpečnosť toho ktorého štátu. Náplň ich práce dopodrobna nepoznám, ale určite vytvárajú prostredie, kde existujú autority, ktoré by mali prichádzajúci migranti rešpektovať. To, čo môžem potvrdiť je, že som ich nikdy nevidela správať sa násilne voči migrantom a nám, humanitárnym pracovníkom vôbec neprekážajú. Naopak, cítime sa bezpečnejšie. 

„Keby bol utečenecký problém blízko Slovenska, určite by sa v každom zobudila ľudskosť a podľa toho by sa správal.“

vo svojej práci sa v Grécku špecializujete na ošetrovanie rán. Ide o najčastejší zdravotný problém utečencov, ktorý si nevyžaduje lekársku starostlivosť? Prečo práve na Lesbose? 

Áno, špecializujem sa na ošetrovanie akútnych a následne infikovaných rán. Patria medzi najčastejšie problémy ľudí žijúcich v podmienkach utečeneckých táborov. Nemôžem povedať, že je to čisto nelekárska záležitosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite