Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Afganec, ktorý je od piatich rokov utečencom: Lesbos nie je len ostrovom, ale aj väzením

.matúš Dávid .rozhovory

„Situácia v tábore Moria je dnes horšia ako v utečeneckých kempoch v Turecku či Libanone. Rodiny s deťmi tam prespávajú iba tak, na zemi a pod dekami. Azylové konanie viazne a mnohí ľudia trpia psychickými problémami,“ hovorí Nasruddín Nizami pôvodom z Afganistanu.

Afganec, ktorý je od piatich rokov utečencom: Lesbos nie je len ostrovom, ale aj väzením Rudolf Baranovič Nasruddín Nizami sa narodil v Afganistane, no už niekoľko rokov žije v Grécku. Je novinár, ľudskoprávny aktivista, tlmočník a kultúrny mediátor vo viacerých neziskových organizáciách.

do Bratislavy ste prišli len na pár dní, na pozvanie neziskovej organizácie Človek v ohrození. Ako sa vám na Slovensku páči?

Pred cestou som mal naozaj rôzne očakávania. Veľa som o Slovensku čítal v médiách. Viem napríklad aj to, že mnohí Slováci, vrátane vašich politikov, nechcú prijímať utečencov. Moja osobná skúsenosti je skôr iná.

Prišiel som na podujatie s názvom Jeden svet bez hraníc, postretal som veľa priateľských a milých ľudí. Veľa sme sa nasmiali a cítim sa tu príjemne.

ako ste sa stali utečencom?

Narodil som sa Afganistane, no v roku 1990, keď som mal päť rokov, sme aj s rodinou ušli pred vojnou do susedného Pakistanu. Tam sme niekoľko rokov žili v utečeneckom tábore, vo veľmi zlých podmienkach. Podobné dnes môžete vidieť napríklad v Libanone. Nemali sme elektrinu ani pitnú vodu, spávali sme v stane.

„V Spojenom kráľovstve som požiadal o azyl, no úradníci našli v databáze moje odtlačky prstov a poslali ma späť do Grécka.“

koľko rokov ste tam žili?

Vyrástol som tam a chodil som tam aj do školy. V roku 2006 som sa vrátil do Afganistanu, ale iba na jeden rok, pretože som sa opäť rozhodol ujsť, tentoraz do Európy. Bolo to v októbri 2007, keď som sa na preplnenom člne, samozrejme nelegálne, preplavil na grécky ostrov Samos.

čo nasledovalo potom?

Mojím cieľom bola Veľká Británia, kde žil môj bratranec. Vedel som, že mi pomôže, najmä finančne. Z Grécka som preto pokračoval do Talianska a francúzskeho prístavu Calais, odkiaľ som sa dostal na britské ostrovy. To bolo začiatkom roka 2008.

V Spojenom kráľovstve som požiadal o azyl, no úradníci našli v databáze moje odtlačky prstov a na základe Dublinského dohovoru ma po asi deviatich mesiacoch vyhostili späť do Grécka.

Afganec Nasruddín Nizami (vpravo) počas októbrovej návštevy Bratislavy. Na Slovensko zavítal na pozvanie neziskovej organizácie Človek v ohrození.Rudolf BaranovičAfganec Nasruddín Nizami (vpravo) počas októbrovej návštevy Bratislavy. Na Slovensko zavítal na pozvanie neziskovej organizácie Človek v ohrození.

odvtedy žijete v Aténach?

Nie, pretože po niekoľkých mesiacoch som sa opäť rozhodol ujsť do západnej Európy.

prečo?

Situácia v Grécku bola pre utečencov veľmi zlá. Úrady nám absolútne nepomáhali, azylové konanie viazlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite