Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kritička pomerov v SaS Blahová: Sulík nás tlačil k múru. Začal si myslieť, že strana je len jeho

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ešte minulý týždeň bola politička Natália Blahová členkou strany Sloboda a Solidarita a predsedníčkou poslaneckého klubu liberálov. Za verejnú kritiku predsedu SaS Richarda Sulíka ju však vylúčili. Hodnoty SaS sú podľa nej už pochované, no odmieta, že by išla kandidovať za hnutie PS či OĽaNO.

Kritička pomerov v SaS Blahová: Sulík nás tlačil k múru. Začal si myslieť, že strana je len jeho Boris Németh

 v rozhovore s Natáliou Blahovou sa dočítate:

  • ako vníma spory v strane SaS
  • čo si myslí o Richardovi Sulíkovi a Lucii Nicholsonovej
  • prečo založili Demokratické jadro SaS
  • prečo Richard Sulík chcel na kandidačnej listine Janu Kiššovú
  • či zostáva v politike

konfliktu v SaS sa slovenské médiá venujú už takmer dva mesiace, no doteraz verejnosť pravdepodobne poriadne nechápe, o čom bol a vlastne stále je konflikt v strane.

Myslím si, že je to o poslednej kvapke v pohári. My sme sa dlhodobo snažili držať konflikt vnútri strany pod pokrievkou. Pre nás ani pre stranu nie je príjemné riešiť vnútrostranícke veci navonok. Išlo o bežné vnútrostranícke záležitosti. Richard Sulík však začal obchádzať orgány strany, ako sú predsedníctvo či republiková rada a začal obchádzať aj stanovy a rokovací poriadok. Prehadzoval kompetencie v strane, ak sa mu nejaká zmena nepodarila presadiť v jednom orgáne, tak kompetenciu presunul na inú pôdu a tam to schválil.

takže spor v strane bol mocenský?

Richard Sulík si v určitom momente začal myslieť, že strana je jeho. Nie je to tak. Rôznymi krokmi sa stupňoval protitlak proti takému chápaniu strany. Keď postavíte stranu na tom, že do nej robíte výber, a nie nábor, tak sa  do nej zákonite dostanú osobnosti, ktoré neznesú autoritársky tlak. 

tým, že sa do strany robil výber, ste chceli dosiahnuť, aby sa do strany dostali kvalitní ľudia. Ako druhá strana na Slovensku ste mali v stanovách pravidlo, že členovia SaS nemohli byť v minulosti členmi komunistickej strany alebo ŠtB. 

Kritériá vstupu do strany boli nastavené dobre. Začali však do nej prichádzať ľudia, ktorí presne vedeli, ako a na čo majú odpovedať. Bola to pomerne veľká várka členov, ktorí takto do strany vstúpili. 

odkedy sa to začalo diať?

Trvá to približne rok. Ľudia, ktorí zo strany odišli, boli nahradení práve tými, ktorí mali naučené odpovede. V SaS existuje výbor pre ľudské zdroje, ten je tvorený HR manažérmi a osobnosťami, ktoré majú čuch na ľudí. Tento výbor povedal o niektorých kandidátoch, že nie sú vhodní na prijatie do strany. Napriek zamietavému stanovisku tejto komisie však Richard Sulík nosil životopisy týchto kandidátov a nechával si republikovou radou schváliť ich prijatie do SaS. 

„Časom sme si začali pripadať ako obohrané platne. Chceli sme len vedieť o tom, čo sa deje s financiami strany.“

Takéto konanie je veľmi zlé, keďže sme vzali kompetenciu orgánu, ktorý fungoval skvele. Zrazu bol názor HR nepodstatný a bol prevalcovaný hrubou silou republikovej rady. Našťastie sa to nedialo často, keďže republiková rada bola vyvážená. V RR sme cítili diskrepanciu medzi tým, čo sa deje a čo by sa nemalo diať aj okolo prijímania nových členov. 

v republikovej rade ste však mali väčšinu vy. Podľa Richarda Sulíka ste vytvorili v republikovej rade skupinu.

Richard Sulík to takto chápe a prezentuje. Stali sme sa skupinou až po tom, čo nás samotný predseda urobil skupinou. Hlasovali sme každý podľa svojho uváženia a neboli sme žiadna skupina. Mali sme len podobné názory, aj bez toho, aby sme sa na niečom dohadovali. My sme sa do skupiny dostali nevedomky a bez toho, aby sme boli v nejako užšom pracovnom či inom kontakte. Ak Richard Sulík hovorí o skupine, tak je to práve on, kto ju vytvoril.

založil ju tým, že obchádzal vaše personálne oddelenie?

Áno, je to jeden z dôvodov. Členstvo v strane schvaľoval výbor pre ľudské zdroje. Najokatejším príkladom je Juraj Droba. Výbor pre ľudské zdroje neodporučil jeho prijatie do strany. 

juraj Droba je najvyšší exekutívny predstaviteľ strany SaS.

Juraj Droba odchádzal so skupinou ľudí, ktorí SaS poškodili. Mali nielen mocenské, ale nedobré úmysly s tým, ako by mala strana vyzerať. Po odchode biznis krídla sme mali pocit, že sme stranu uchránili pred niečím veľmi zlým. Juraj bol jeden z popredných ľudí, ktorí v strane urobili najskôr šarapatu a potom s veľkým buchotom a polovicou strany odišli. Poznáme ho a jeho hodnotové nastavenie je iné ako stranícke. Hovorili sme, že prijatie Juraja Drobu do strany nie je vhodné.

strana SaS však podporila Juraja Drobu vo voľbách do VÚC. Vy ste boli proti?

Nie, nebola. Pre kandidatúru na predsedu VÚC nie je potrebné, aby bol nominant zároveň členom strany. Máme aj poslancov či starostov, ktorých sme odporučili alebo dali na kandidátku do komunálnych či župných volieb a nie sú členmi strany. Pre život strany je však dôležité, kto ju tvorí zvnútra. Ak nie je niekto kompatibilný s hodnotami strany, tak by v nej nemal pôsobiť. Je to to isté, ako Lucia Nicholsonová, ktorá ma politický výtlak, ale nestala sa členkou republikovej rady, lebo nemá cit pre stranícku prácu. Chceli sme stranu brániť pred ľuďmi, ktorí by do diania v nej negatívne zasahovali. Strana má mať určitú tvár a Juraj Droba by k pozitívnemu vytváraniu obrazu strany neprispel. Vieme, ako v minulosti vnútri strany fungoval, preto sme ho tam nechceli. 

obchádzanie HR oddelenia však asi nebol dôvod toho, že ste odišli zo strany, resp. že ste boli vylúčená z SaS. Je zrejmé, že za vaším odchodom bolo mocenské rozhodnutie alebo ešte niečo ďalšie.

Obchádzanie HR je len jeden z mnohých problémov, ktorým sme čelili. Ďalším bola napríklad stratégia do volieb v roku 2020, ktorú sme schvaľovali od decembra minulého roka. Táto stratégia ešte stále nie je schválená. Problémy boli rôzne, najskôr sa nám zdalo, že materiál stratégie do volieb bol veľmi neodborný a abstraktný. S našimi pripomienkami sa stotožnil aj Richard Sulík. Povedal, že ten materiál prepracuje a prinesie na republikovú radu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite