Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rebel v SaS Jozef Rajtár: Snem si nectí ducha demokracie

.šimon Jeseňák .rozhovory

Člen strany Sloboda a Solidarita Jozef Rajtár patrí medzi poslancov, ktorí už za SaS po prvej októbrovej sobote kandidovať s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú. V rozhovore pre .týždeň politik vysvetľuje svoj pohľad na aktuálne turbulentné dianie v SaS aj na to, či je Slovensko mafiánsky štát.

Rebel v SaS Jozef Rajtár: Snem si nectí ducha demokracie Alexandra Čunderlíková/SITA

po niekoľkých týždňoch sa chystá ďalší mimoriadny snem strany SaS. O čo na ňom ide?

V princípe o to, „vyliať“ pár ľudí z kandidátky, tak, aby sa už viac nemohli zúčastňovať diania v strane.

prečo sa podľa vás konal prvý mimoriadny kongres?

To nevieme doteraz. Bola to rana medzi oči. V čase, keď sme mali robiť kampaň a snažiť sa o čo najlepší výsledok vo voľbách, zbytočne čeríme hladinu.

nerozčeril tú hladinu už Ľubomír Galko, tým, že pripustil svoju kandidatúru na predsedu strany?

Absolútne nie. Ľubo Galko to povedal po riadnom kongrese, keď sa ho novinárka pýtala na to, či zvažuje kandidatúru. Po tom, čo na neho tlačila asi na piaty krát odpovedal, že to možno zváži. 

prebehol teda snem a Sulík bol zvolený na ďalšie 4 roky. Na tlačovke bol pomerne ekumenický a povedal, že za minulosťou robí hrubú čiaru. Hodinu a pol potom ste založili platformu čo historicky znamenalo buď pokus o puč v strane alebo odchod zo strany. Nikdy to nič iné neznamenalo. 

Dosť dlho som nežil na Slovensku a nevyznal som sa v našich reáliách. To, že iný názor nie je tolerovaný sú štandardy, s ktorými som nikdy nežil. Pre mňa je to veľmi nezvyčajné. Liberálna strana má spájať ľudí rôznych názorov a mali by sme byť demokrati.

richard Sulík nie je demokrat? Zvolal snem v súlade so stanovami, ktoré ste poznali a ktoré sa roky nemenili. 

Nedemokratické je to v tom, že nedodržiavame základného ducha demokracie. Predseda by sa mal voliť každé 4 roky na riadnom sneme. Kandidáti na predsedu by mali mať dostatok času, aby predstavili svoj program a víziu. Hlavne sa nesmie riešiť výmena predsedu tesne pred voľbami, lebo to narúša stabilitu strany. 

zdá sa mi, že keby mal Ľubomír Galko dostatočnú podporu členov, tak by sa predsedom stal.

Okolnosti týkajúce sa snemu sú absolútne kľúčové. Členovia nebudú vymieňať predsedu pred voľbami. Práve preto sme sa ani toho snemu nezúčastnili. Vymieňať predsedu pred voľbami je nezmysel, ktorý si strana pred voľbami nemôže v takejto situácii dovoliť. Aj keby ho členovia poznali 20 rokov, tak ho nebudú voliť z dôvodu, že voľby sú za dverami. 

Veríme v slobodný trh a v konkurenciu. Pri voľbách tam má byť čo najviac kandidátov, ktorí majú mať čo najväčší priestor na prezentáciu. Všetci by mali mať dostatočný priestor a čo najlepšie podmienky, aby mohli vo voľbách uspieť. My tu nehovoríme o podmienkach pre jedného ďalšieho kandidáta, ale o podmienkach pre kohokoľvek z členov, ktorý by chcel do funkcie kandidovať.

keď sa pozriete spätne na posledných 8 až 9 mesiacov. Bola chyba, keď Ľubomír Galko povedal, že možno bude kandidovať na predsedu?  Nastala by v SaS rovnaká situácia či mocenský boj, ak by to nepovedal?

Nehovorím, že Richard hľadal zámienku. No my už tretí krát v SaS volíme predsedu na mimoriadnom sneme. Narýchlo vypísané predčasné voľby sa už stali štandardom.

Sme absolútny unikát ako strana, ktorá takto narýchlo volí predseda. Sulík vypíše predčasnú voľbu, kde sa nechá zvoliť na ďalšie štyri roky. Neviem o tom, že by sa niečo podobné dialo aj v inej strane. Už vôbec to nemôže byť bežnou praxou v pravicovo-liberálnej strane, ktorá o sebe tvrdí, že je demokratická. 

Jozef Rajtár na kandidátke SaS do parlamentných volieb 2020 nebude. Jeho aj Ľubomíra Galka vyzval predseda SaS Richard Sulík, aby zo strany odišli.Branislav Bibel/SITAJozef Rajtár na kandidátke SaS do parlamentných volieb 2020 nebude. Jeho aj Ľubomíra Galka vyzval predseda SaS Richard Sulík, aby zo strany odišli.

prídete na snem strany, ktorý sa koná v sobotu 5.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite