Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Igor Matovič: Štefunko je tunelár, Beblavý s Kiskom konali bezcharakterne

.šimon Jeseňák .matúš Baňovič .rozhovory

Opozičným stranám kladie podmienky, ostro ich kritizuje, no tvrdí, že s nimi chce vládnuť a skončiť éru Roberta Fica. Strany Za ľudí a Spolu sú podľa neho „menej charakterné"​, Štefunko je „tunelár“​, ktorému by išiel po krku a KDH to má "nahnuté". Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Igor Matovič: Štefunko je tunelár, Beblavý s Kiskom konali bezcharakterne Branislav Bibel/SITA 25. august 2019. Bratislava: Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič počas tlačového brífingu pred Ministerstvom spravodlivosti SR.

v rozhovore s Igorom Matovičom sa dočítate:

  • ako chce spolupracovať s Alojzom Hlinom
  • aké podmienky kladie PS/Spolu
  • čo si myslí o Trubanovi, Beblavom a Kiskovi
  • či bude lákať Ľubomíra Galka a spol.
  • ako vníma s odstupom času detektor lži

ako sa má vaša platforma Odvážne? Koľko ľudí sa vám už prihlásilo?

Má sa dobre. Ľudia sa dozvedia v tejto veci viac v najbližších dvoch týždňoch.

dozvedia sa aj o nejakých členoch?

Dozvedia sa viac o tom, ako sme pokročili a čo s ňou bude ďalej.

pred parlamentnými voľbami sa začína klasická sezóna prestupov a preskupení. Začiatkom roka vznikla malá strana Kresťanská únia. Prirodzene sa očakáva, keďže má málo percent, že by mohla posilniť aj vašu platformu Odvážne. Rokujete s ňou o tejto možnosti?

Rokujeme, to nie je žiadne tajomstvo. Očakával som však, že sa s nimi najprv dohodne KDH. Očakával som aj od Lojza Hlinu, že k nim zaujme zodpovednejší prístup, lebo ako nová strana urobili polovičný výsledok ako KDH v eurovoľbách, čo teda nie je málo. Nakoniec som však bol prekvapený a sklamaný z toho, že k nim pristupoval veľmi arogantne. Bola to veľmi arogantná ponuka, veľmi arogantné vystupovanie. My sme počkali, kým tieto rokovania skončia, a teraz sa s nimi rozprávame a možno sa na niečom dohodneme.

je to zrejme spôsobené aj tým, že vzťahy medzi pani Záborskou a pánom Hlinom neboli najlepšie, no týka sa to aj vás. Tesne pred voľbami od vás odišiel Branislav Škripek, ktorý chcel kandidovať do europarlamentu, no vy ste mu to neumožnili. On je jedným z popredných členov Kresťanskej únie, nemáte teraz problém znova ho pustiť na kandidátku OĽaNO?

Myslím si, že teraz nepoviem žiadne tajomstvo. Ani raz sme sa pri rokovaniach nestretli s Braňom Škripekom. Je správne povedať aj to, že KDH nechcelo na kandidátke ani pani Záborskú, ani Richarda Vašečku a oni si teraz hľadajú, že kto ich k sebe zoberie. Keď sme sa prvýkrát stretli, tak z ich strany zaznelo, že ani Záborská ani Vašečka na našu kandidátku nechcú ísť. 

„KDH to má nahnuté. Má to ešte viac nahnuté ako pred štyrmi rokmi. Máme na to aj čísla.“

Chceli, aby na ňu išli iní ľudia z Kresťanskej únie. Ja som však povedal, že pre mňa je Kresťanská únia v prvom rade o Rišovi Vašečkovi a o Anne Záborskej. Bez nich si neviem predstaviť žiadnu dohodu. Bol by som veľmi nerád, keby teraz dostali takú nálepku, že si nenašli flek v KDH, tak si ho hľadajú niekde inde. Oni ani kandidovať nechceli.

Richard Vašečka od vás odišiel, vy ho chcete naspäť?

Rišo odišiel ako džentlmen, ešte som nevidel taký elegantný odchod z politickej strany. Ak sa pozriete na jeho vtedajšie vyhlásenia nepovedal jedno jediné krivé slovo voči mne alebo proti nášmu hnutiu. Nepálil mosty, tým pádom zodpovednosť káže podať pomocnú ruku. Očakával som, že to urobí Lojzo Hlina a uvedomí si, že odpúšťať je kresťanské a nepovýši svoje vlastné ego nad záujem Slovenska, nad záujem slovenských kresťanov. Nedokázal to, neprekonal svoje ego.

on im vraj ponúkol miesto v prvej dvadsiatke.

Je jedno kde im ponúkol miesto, jednoducho neprekonal svoje vlastné ego. Strane, ktorá získala skoro polovicu hlasov, v KDH ponúkol dve miesta na kandidátke. To je dehonestujúca ponuka.

je ale korektné dodať, že polovicu hlasov dostali v eurovoľbách a v prieskumoch nemajú ani zďaleka štyri percentá.

Korektné je teda povedať aj to, že ani v prieskumoch pred eurovoľbami nemala Kresťanská únia žiadne percentá a zrazu mali výsledok skoro štyri percentá. Prieskumné agentúry zrejme nie sú úplne schopné tieto kresťanské komunity merať. Ak teda dnes nemajú čisla v prieskumoch, nemali ich ani pred eurovoľbami, no výsledky mali. Lojzo Hlina si to veľmi dobre uvedomuje, aj keď v eurovoľbách bola oveľa nižšia účasť, možno tretinová ako bude v parlamentných voľbách, no komunita, ktorá dôveruje Kresťanskej únii, je dosť veľká, a je to preto veľmi nezodpovedné z Hlinovej strany, že ich nechal len tak. Okrem toho si myslím, a máme na to aj čísla, že KDH to má nahnuté. Má to ešte viac nahnuté ako pred štyrmi rokmi.

má to viac nahnuté ako vy? Percentuálne sa veľmi nelíšite.

Má to dramaticky nahnuté. V našom prípade platí pravidlo, že vo voľbách máme vždy výrazne viac ako v prieskumoch. V prieskumoch 5,5%, vo voľbách 11%. KDH malo v prieskumoch sedem a výsledok necelých 5%. My máme presne opačný efekt. Naše percentná nám dávajú možnosť povedať, že sme v klídku, no pri KDH sú na tom ešte o pol percenta horšie, ako na tom boli pred štyrmi rokmi. Po tom, ako podpísali pakt s PS a Spolu, tak klesli v priemere o pol percenta v prieskumoch.

to aj vy.

Odkedy KDH podpísalo pakt, tak my sme narástli a KDH kleslo.

no ale o koľko ste narástli a o koľko KDH kleslo?

V júni sme mali 5% vo Focuse, teraz sme mali 6,8%.

vy to prisudzujete tomu paktu?

Neprisudzujem, ja to len beriem ako deliacu čiaru. Ak si KDH a Lojzo Hlina od toho sľubovali, že toto bratanie sa s ultraliberálmi im niečo prinesie, tak prinieslo im to, že KDH tlačí dole. Myslím si, že je to veľmi nezodpovedné. Čo nám celému Slovensku osoží, keď si Lojzo bude až do volieb mydliť ego? KDH znova prepadne a tých kľúčových päť percent hlasov bude chýbať na to, aby sme spolu porazili mafiu. 

6. september 2019 Bratislava: Igor Matovič počas rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktorej predmetom bol návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR.Martin Medňanský/SITA6. september 2019 Bratislava: Igor Matovič počas rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktorej predmetom bol návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR.

Ak by urobil to gesto, prekonal svoje ego a dal by dôstojnú ponuku Kresťanskej únii, KDH by na sto percent bolo v parlamente. Teraz budeme až do dňa volieb tŕpnuť, či porazíme mafiu, alebo zvíťazí ego Lojza Hlinu, lebo bude mať znova 4,9%.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite