Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moslim a žid – vedia brať svoje náboženstvá s humorom?

.michal Oláh .rozhovory

Dokážu o sebe žartovať moslim so židom? Aký najlepší vtip o svojom náboženstve poznajú? Aký je rozdiel medzi satirou a zosmiešňovaním náboženstva? Prečo teda dochádza medzi členmi týchto náboženstiev k toľkému násiliu? Odpovedajú slovenský Afganec Azim Farhadi s „profesionálny žid“ Michael Szatmary.

Moslim a žid – vedia brať svoje náboženstvá s humorom? Archív Michaela Szatmáryho Michael Szatmary, šéfredaktor slovensko-židovských novín Delet a stand-up komik satirického formátu Profesionálny žid.

náboženstvo je občas vnímané ako niečo strnulé, v sekulárnej spoločnosti vyvoláva skôr strach ako radosť. Islam i Judaizmus sú v strednej Európe prakticky málo známymi náboženstvami. Prečo je to tak? Dá sa brať vôbec náboženstvo s humorom?

Michael Szatmary: Ja si myslím, že judaizmus je vtipné náboženstvo. Popritom, keď sa pozrieme –- pri všetkej úcte k mojim mladším bratom – ako sa nás päťtisíc rokov snažia vyhubiť, zmazať odtiaľto, tak nás ten humor stále držal pri živote. V judaizme je humor liekom a je tam toľko vtipov, lebo my sa s Bohom veľmi často smejeme. Nestretol som doteraz nikoho, kto by povedal, že sa Boh pre humor na neho nahneval. 

Azim Farhadi: Ja si skôr spomínam na jednu tragikomickú situáciu, keď sme boli študenti v Kábule, ktorý v tom čase obsadil Taliban. Išli sme zo školy domov a medzi nami bol aj Ind. Zastavili nás a obzerali, potom si toho Inda s turbanom na hlave zavolali a pýtali sa ho, či nechce konvertovať na islam. On povedal, že je Ind a nemôže preto konvertovať. Vystúpili z auta so samopalmi v rukách a povedali mu, nech povie prvý pilier Islamu. On povedal, že ho nevie, že nech ho prečítajú oni a on bude po nich opakovať. Pozreli sa na neho a povedali, že ho nevedia tiež.

Azim Farhadi, medzikultúrny mediátor, novinár a moslimský aktivista pôvodom z Afganistanu.Archív Azima FarhadihoAzim Farhadi, medzikultúrny mediátor, novinár a moslimský aktivista pôvodom z Afganistanu.

hovorí sa, že najlepším liekom na fundamentalizmus je humor. Aký najlepší vtip o svojom náboženstve poznáte?

Michael: Mnohé vtipy som sám vymyslel, ale poviem jeden, ktorý nie je môj, ale poznám ho: Katolícky farár sa pýta rabína „kedy ty si konečne so mnou dáš tú bravčovinku?“ Rabín mu odpovedá „dám si ju určite na tvojej svadbe“. Nedávno som sa vrátil z Izraela, kde som zažil jednu humornú situáciu. Neviem, či ste si to všimli, ale ortodoxní židia-muži nosia také veľké klobúky. Keď letia lietadlom, tak na tie klobúky majú kufre presne v tvare klobúka. Tak som povedal jednému ortodoxnému „prečo si rovno nedá ten kufor na hlavu. Načo majú na to dve veci?" (úsmev)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite