Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alena Vránová: Nekŕmte Facebook, raz sa to môže vypomstiť

.šimon Jeseňák .rozhovory

Čo všetko o nás vedia internetoví giganti a ako dokážu spolupracovať s vládami? Prečo sa dobrovoľne vzdávame časti súkromia a ako sa to môže vypomstiť na našej slobode? Rozhovor s Alenou Vránovou, spoluzakladateľkou firmy Trezor, ktorá ako prvá uviedla na trh bitcoinovú peňaženku.

Alena Vránová: Nekŕmte Facebook, raz sa to môže vypomstiť Archív Aleny Vránovej

čo pre teba znamená sloboda?

Sloboda je možnosť môcť povedať svoj názor a nebáť sa, že ti zaň niekto pôjde po krku. 

teraz ju nemáme?

Niektorí novinári nie. V kaviarni, v ktorej sedíme, sú fotky zavraždeného Jána Kuciaka. Je to jeden z mnoho prípadov. Ľudská sloboda sa zužuje aj pri slobodnom výbere produktov, služieb či životného štýlu. Sociálne siete nás poznajú skrz naskrz a sú schopné sa učiť. Dokážu predikovať naše preferencie a voľby. Na ich základe nám ponúkajú rôzne produkty a do istej miery riadiť náš výber. 

Prestavme si, že vlády dnes vedia o tom, čo prejde cez bankový systém, teda o všetkom, čo zaplatíme platobnými kartami. Vedia o našich nákupných zvyklostiach a preferenciách, ale nevedia, aké máme politické názory alebo s kým sa priatelíme. Nepoznajú ani naše sexuálne preferencie alebo to, akú hudbu počúvame. Korporácie a vlády získali osobnostný profil až vďaka sociálnym médiám. Facebook má dve miliardy užívateľov a chce založiť vlastnú menu – libru. Pozná pritom naše nákupné zvyklosti, politické a hudobné preferencie a podobne.

Začína to byť nebezpečný nástroj. Je fajn, ak Google alebo Facebook ponúkajú články alebo hudbu, ktoré sú blízke tvojim preferenciám. To sa však môže rýchlo zvrhnúť. Špeciálne my v bývalom Československu s tým máme bohaté skúsenosti. Je to desivé a má to obrovský potenciál obmedziť osobnú slobodu ľudí.

ako nám môžu korporácie a vlády týmto štýlom obmedziť osobnú slobodu? 

V Číne používajú ľudia aplikáciu We Chat. Geniálna aplikácia, ktorá robí všetko. Dá sa cez ňu platiť a objednať si tovary a služby. Problém je v tom, že čínska vláda zaviedla systém sociálneho skóre. Konkrétnym príkladom je slečna, ktorej napísal kamarát, že sa dostal do problémov, lebo fajčil marihuanu. Odrazu počas rozhovoru prestal odpovedať. Na druhý deň k tejto slečne prišli na „návštevu“ páni, ktorí ju zobrali preč. Niekoľko týždňov bola nezvestná. Keď sa vrátila, zistila, že funkcionalita jej aplikácie We Chat je obmedzená. 

„Nástroje, ktoré používame, nám môžu uľahčiť život, ale môžu sa stať i nástrojom totalitnej perzekúcie.
 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite