Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Antivaxeri sú ako sekta. Ani nový zákon nemusí pomôcť, hovorí pediatrička

.michal Oláh .rozhovory

Do škôlky už budú čoskoro prijímať iba zaočkované deti. Pomôže nový zákon zvýšiť zaočkovanosť? Prečo aj vzdelaní ľudia podliehajú dezinformačným kampaniam a vysvetľujú lekári dôležitosť očkovania dostatočne? Odpovedá pediatrička Marta Špániková.

Antivaxeri sú ako sekta. Ani nový zákon nemusí pomôcť, hovorí pediatrička ACHMAD IBRAHIM/AP/SITA

vláda schválila návrh zákona, podľa ktorého vezmú do škôlky len zaočkované deti. Myslíte si, že sa tým podarí zvýšiť kolektívnu imunitu nad 95 % a zabrániť riziku vzniku epidémií, ktoré hrozia pri nižšej zaočkovanosti populácie?

Nemyslím si, že tento zákon zásadným spôsobom zvýši percento zaočkovanosti. Ľudia, ktorí odmietajú očkovanie, nepodľahnú vo svojom presvedčení žiadnym argumentom za očkovanie. To je tiež jeden z príznakov sektárskeho myslenia. Azda to odradí od odmietania očkovania nerozhodných ľudí. 

Zákon ako taký však vítam. Dnes máme deti, ktoré sa úspešne vyliečili zo závažných ochorení ako leukémia a chodia aj do materskej školy. Pre takéto dieťatko by však ochorenie napríklad na osýpky mohlo mať fatálny priebeh. Je to strašné vysloviť, ale môže sa to stať: vyliečilo sa z leukémie a zomrelo na osýpky. 

návrh zákona zároveň zruší pokuty pre rodičov, ktorí odmietnu zaočkovať deti. Stretli ste sa s tým, že by rodičia pod hrozbou pokuty zmenili názor a dali dieťa napokon zaočkovať? 

Žiaden z rodičov, ktorých našťastie v mojej ambulancii nie je veľa, na základe pokuty neprehodnotil svoje správanie ani názory na očkovanie a ani pokuta ho neprinútila nechať dieťa zaočkovať. 

„Činnosť antivax hnutia vykazuje známky sektárstva.“

Možno by som dala na zváženie – sú deti, ktoré preto, že ich rodičia odmietli očkovanie, vážne ochoreli na ochorenie preventabilné očkovaním, napríklad hemofilovú sepsu. Ich liečba v porovnaní so základným očkovaním proti tomuto ochoreniu za cca 150 euro stála iste najmenej 30 000 euro. To sme zaplatili všetci my ostatní. Je to spravodlivé? Nemali celú túto sumu zaplatiť rodičia, ktorí odmietli očkovanie dieťaťa?

zažili ste sama u svojich blízkych, vo svojej rodine nežiaduce účinky po očkovaní?

Zažila som nežiaduce reakcie po očkovaní u svojej dcéry – očkovala sa inou vakcínou, ako sa očkuje teraz, tzv. celobunkovou proti čiernemu kašľu – aj u svojej staršej dcéry, aj u svojich vnukov vysoké teploty po nepovinnom očkovaní. Napriek tomu očkujem aj členov rodiny priebežne aj proti ochoreniam, proti ktorým očkovanie nie je povinné. Som z lekárskej rodiny, moja mama zažila ako lekárka úmrtia na všetky ochorenia, proti ktorým sa dnes očkuje a rozpráva nám o tom. 

Alessandra Tarantino/AP/SITA

odmietajú rodičia očkovanie aj napriek tomu, že ich v každej poradni vždy poučíte o podávanej vakcíne, o možnosti vybrať si pri niektorých očkovaniach z viacerých vakcín od rôznych výrobcov s rôznym zložením, oboznámite ich s očakávanými nežiaducimi účinkami aj so spôsobom ich zvládnutia? Nemajú práve takéto odborné informácie od lekára dosah na to, že rodičia majú menší strach a rozhodnú sa dať dieťa predsa len očkovať?

Rodičov informujem o očkovaní už na novorodeneckej návšteve, priebežne im podávam ďalšie informácie a nechávam možnosť výberu očkovacej látky. Sú rodičia, ktorí naozaj zvolia len základné očkovanie, aby si splnili povinnosť a mali základnú ochranu, to je na ich správaní vidieť. Žiadne doplnkové očkovania svojmu dieťaťu nedajú, myslia si, že je to zbytočné. Musím zdôrazniť, že žiadne očkovanie nie je zbytočné! Niekto sa ochoreniu chce vyhnúť a nechá sa zaočkovať, niekto je presvedčený, že jemu sa to nemôže stať a očkovanie je zbytočné. Môže však byť prekvapený, ale niekedy je už neskoro. 

ako je podľa vás možné, že aj vzdelaní a informovaní ľudia podľahnú dezinformáciám antivax hnutia?

U rozumných ľudí by mohol byť dôvodom spochybňovania potreby očkovania nedostatok informácií o ochoreniach, proti ktorým sa očkuje. Tieto choroby sa naozaj v určitom období u nás takmer nevyskytovali, ak tak sporadicky a nedochádzalo k epidémiám. To vlastne využili antivax jedinci, z ktorých sa vyvinulo až určité antivakcinačné hnutie. Ich činnosť jednoznačne vykazuje známky sektárstva, oni vlastne žijú z toho, že postupne nabaľujú nové a nové informácie o škodlivosti očkovania. 

„Ani pokuta neprinútila rodičov nechať dieťa zaočkovať.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite