Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gábor Grendel: OĽaNO je v ťažkej situácii, no stojím za Matovičom

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pravá ruka Daniela Lipšica, poslanec Gábor Grendel, hovorí o svojej politickej budúcnosti, situácii v hnutí OĽaNO po odchodoch poslancov, jeho postoji k Igorovi Matovičovi a Andrejovi Kiskovi, aj o vyšetrovaní vraždy a očakávanom politickom vývoji na Slovensku.

Gábor Grendel: OĽaNO je v ťažkej situácii, no stojím za Matovičom Boris Németh

 v rozhovore poslancom Národnej rady SR sa dočítate:  

  • o jeho vzťahu s Igorom Matovičom 
  • prečo nešiel ku Kiskovi
  • či ešte existuje hnutie NOVA a ako bude kandidovať vo voľbách
  • o jeho pohľade na aktuálnu situáciu a Kočnera
  • či sa podľa neho podarí opozícii zostaviť vládu

začiatkom roka ste sa vzdali postu predsedu hnutia NOVA. Prečo ste nechceli pokračovať vo vedení?

Rozhodujúca väčšina hnutia NOVA mala diametrálne odlišnú predstavu ohľadom eurovolieb ako ja. Názor väčšiny predsedníctva bol, že radšej sa nemáme zúčastniť eurovolieb, ako keby sme do nich mali ísť spoločne s OĽaNO. Nedokázal som byť tvárou takéhoto rozhodnutia, a preto som odstúpil.

nemala NOVA žiadnu inú ponuku okrem tej z OĽaNO?

Mali sme ponuku od koalície PS/Spolu. Núkali nám deviate miesto na kandidátke a malo to byť z kvóty strany Spolu. Už dlhšie bolo jasné, že bývalá poslankyňa za stranu NOVA Jana Žitňanská nemá záujem opätovne kandidovať do Europarlamentu. Postavili by sme teda iného kandidáta. 

koho?

To už je teraz bezpredmetné. Kandidáta sme mali. Požiadavka strany NOVA však bola, aby sme do volieb išli ako trojkoalícia. PS/Spolu to odmietlo, čo bolo ich legitímne rozhodnutie. Následne vedenie hnutia NOVA rozhodlo, že za takýchto okolností je lepšou alternatívou nejsť do volieb, ako ísť s hnutím OĽaNO. Pre mňa bolo toto rozhodnutie neakceptovateľné. Nebyť pomoci Igora Matoviča, tak by hnutie NOVA vôbec nemalo zastúpenie v Národnej rade. Izoláciu hnutia OĽaNO som považoval za neopodstatnenú a neodôvodnenú.

aké boli dôvody vašich kolegov odmietnuť kandidovať s hnutím OĽaNO?

Bolo to o osobných sympatiách a antipatiách. 

najvýraznejšou tvárou hnutia Nova bol Daniel Lipšic, ktorý však už v politike aktívne nepôsobí. Dvojkou bola Jana Žitňanská. Bola to ona, kto odmietol spoluprácu s OĽaNO? 

Nechcem naozaj zachádzať do podrobností. Dnes sme už všetci niekde inde a slobodne sme sa rozhodli, ako a kde budeme pokračovať. Niektorí kolegovia sa rozhodli vstúpiť do projektu Andreja Kisku a niektorí sa rozhodli pokračovať tak, ako sme pracovali alebo fungovali doteraz.

„Moje svedomie mi nedovolilo vykašľať sa na Igora Matoviča, ktorý nám v roku 2016 pomohol.“

ktorí kolegovia odišli z hnutia NOVA k Andrejovi Kiskovi?

Bývalá krajská predsedníčka hnutia Viera Leščáková, Vlado Dolinay, Vlado Škota a Jana Žitňanská. Zrejme sa k nim pridali aj ďalší ľudia, ktorí však nepôsobili v štruktúrach, ale boli radoví členovia alebo sympatizanti.

s Andrejom Kiskom ste rokovali aj vy. Nepresvedčil vás?

Moje svedomie mi nedovolilo vykašľať sa na Igora Matoviča, ktorý nám v roku 2016 pomohol. OĽaNO je teraz v ťažkej situácii, rovnako, ako sme boli my s hnutím NOVA v roku 2016. 

Boris Németh

vo svojom prvom rozhovore po opustení úradu Andrej Kiska povedal, že nevie, prečo ste sa s ním stretávali, keď ste následne lojálne zostali u Igora Matoviča ...

Nie som človek zbrklých rozhodnutí. Rozhodol som sa zostať u Igora Matoviča po zrelej úvahe. Nevidím na tom nič zlé, nech si o tom myslí kto chce, čo chce.

nebol jeden z dôvodov, prečo ste nechceli ísť k Andrejovi Kiskovi aj to, že tam bude Jana Žitňanská?

Nie, určite nie. 

nemali ste s ňou v hnutí NOVA nejaký konflikt?

Nie, ja som s Janou Žitňanskou nemal žiaden konflikt. Pri eurovoľbách sme mali odlišné názory, neberiem však politiku osobne. 

hnutie NOVA ešte de facto existuje? Má predsedu? Alebo je to ukončený projekt?

Hnutia NOVA nemá predsedu, pretože po mojom odstúpení si kolegovia nezvolili nové vedenie a predsedu. Potom však prišla ponuka Andreja Kisku, takže Nova sa pre nich stala bezpredmetná. Som naďalej štatutárom strany a diskutujeme s kolegami, čo ďalej.

bude hnutie NOVA kandidovať vo voľbách?

Samostatne určite nie.

čiže môžeme čakať pokračovanie spolupráce s hnutím OĽaNO?

Za seba som už vyhlásil, že v budúcich parlamentných voľbách budem kandidovať za OĽaNO. Budem sa usilovať o to, aby šikovní a odborne zdatní kolegovia, ktorí majú čo v politike povedať, boli taktiež na kandidátke.

ktorých kolegov máte na mysli?

Nechcem o tom špekulovať. Keď príde vhodný čas, tak si s Igorom Matovičom sadneme a budeme sa o tom baviť.

igor Matovič má stratégiu, že poslanci, ktorí už v parlamente boli, môžu kandidovať z konca kandidátky. Bude to aj váš prípad?

Predpokladám, že áno. Počítal som s tým, keď som sa rozhodol zostať a kandidovať za OĽaNO.

nie je lepším riešením to, aby poslanci, ktorí už v parlamente boli a odvádzali dobrú prácu, ale nie sú natoľko mediálne a marketingovo príťažliví, dostali lepšie miesta na kandidátke?

Nemyslím si, že je šťastné alebo dobré, keď sa niektorí poslanci doslova „prestravujú" volebnými obdobiami. Sú presvedčení, že tým, že v parlamente už boli, to vedia robiť najlepšie. Majú dojem, že majú vopred vyhradené právo kandidovať v prvej desiatke alebo dvadsiatke za nejakú stranu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite